Klavyeler iyice karıştı
Türkçe yazıma en uygun olduğu hep söylenen F klavye, küresel bilgisayar şirketlerinin QWERTY klavyesiyle Türkiye’ye girmesiyle ve Sanayi Bakanlarımızın konuyla ilgilenmemesi nedeniyle hızla öldü. F klavye, sadece gazetecilerin vazgeçemediği bir tarihi folklor öğesi halinde kaldı. Ama şimdi diriltilmeye çalışılıyor. Bu yeni girişimin başında Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem (aynı zamanda Ak Parti mv) var. Medya da aniden “F klavyenin faziletini” keşfetti. 12 Şubat tarihli Milliyet hele, “Kamuda Türk icadı F klavye devrimi” diye başlık bile attı.
Öte yandan, Boğaziçi Üniversitesi hocası Mahmut Ekşioğlu, E klavye adını verdiği bambaşka bir klavye için Türk Standardları Enstitüsü’nden tescil aldı (Nisan 2017). Hocamız diyor ki: “İleri teknoloji ve yöntemlerle geliştirilmiş, deneye ve matematiğe dayalı, dünyanın en bilimsel klavyesi… E-klavye Q klavyeye göre ise yüzde 25 daha hızlıdır… E-klavye F klavyeden yüzde 2 kadar daha hızlı bulundu. Bu fark önemli sayılmaz ve iki klavye arasında hız farkı yok denebilir. Ama testlerimiz 30 ila 45 dakika süreli testlerdi. Uzun süreli yazımlarda bu farkın artacağı tahmin edilebilir. Çünkü F klavyede, aşırı yüklenen işaret parmakları uzun süreli yazımlarda yorgunluğa ve dolayısı ile hızda azalmaya neden olacaktır.” (CNNTurk,06.07.17)
Bize özgü bir zihin kargaşası: Çoğunluğun kullanmak zorunda kaldığı Q klavye, canlandırılmaya çalışılan F klavye, TSE damgalı E klavye. Şimdi ne olacak?