KMO, akıllı ulaşım rotasını çizecek
Dört şeritli geniş tünellerine sahip olan Kuzey Marmara Otoyolu (KMO), TÜBİTAK işbirliğiyle bir projeye imza atıyor. Geliştirme süreçleri devam eden, Türkiye’nin ilk fiber optik ve yapay zeka tabanlı akıllı ulaşım sistemi olacak projenin gelecek yıl devreye alınması planlanıyor. 6-8 Ekim 2021 tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 12’ncisi düzenlenen Ulaştırma ve Haberleşme Şurası’na katılan KMO, organizasyonda TÜBİTAK işbirliğinde geliştirilen yeni akıllı ulaşım sistemi projesinin ön tanıtımını yaptı.
TÜBİTAK BİLGEM işbirliği ile geliştirilen proje, fiber optik algılama sistemi ve otonom drone kullanımı ile otoyollarda meydana gelen bir olayın anında tespit edilerek tanımlanmasını, hızlı ve yeterli müdahalenin ilgili kişiler ve kurumlar tarafından yapılmasını amaçlıyor. Proje uygulaması iki aşamadan oluşuyor. İlk aşama, fiber optik sensörlerin kullanılarak zemin titreşimlerindeki anormalliklerin tespit edilmesi. İkinci aşama ise anormalliğin tespit edildiği bölgeye drone’ların gönderilmesi. Drone’lar tarafından izleme sırasında toplanan bilgi ve görüntüler, gerekli aksiyonların alınması için görevlendirilen veya en yakın olan istasyona gönderiliyor. Yapay zeka sayesinde farklı senaryoları anında değerlendirebilen proje ile detaylar hızla analiz edilebilecek.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, projeye ilişkin açıklamasında lazer, fiberoptik, elektronik, sinyal işleme, yapay zeka gibi bir dizi teknolojiyi kullanarak TÜBİTAK BİLGEM ve SAMM Teknolojinin ortak çalışması ile ortaya çıkmış olan Fiber Optik Tabanlı Akustik Algılama Sistemi FOTAS’ın yerli ve milli bir ürün olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Mandal, “Bu proje dünyada ilk defa gerçekleştirilecek bir sistemi ülkemize kazandırırken, TÜBİTAK’ın sanayi ile işbirliği yaklaşımı çerçevesinde sektöre kazandırmış olduğu yeni bir kabiliyeti ifade ediyor” dedi.
KMO Genel Müdürü Aynur Uluğtekin, “İlk günden itibaren teknoloji, yapay zeka, Ar-Ge ve inovasyonu tüm iş süreçlerimize yansıtıyoruz. KMO, TÜBİTAK ve SAMM Teknoloji olarak yakaladığımız sinerji ile dünyanın ilk fiber optik tabanlı akıllı ulaşım sistemini hayata geçirmek için son aşamaya geldik. 8 yıllık uzun soluklu bir Ar-Ge süreci neticesinde geliştirdiğimiz projemizde, fiber ve lazer teknolojilerini birlikte kullanarak yapay zeka ile olay tespit etmeyi, drone’larla anında havadan görüntü almayı ve olay yerine en hızlı, en doğru şekilde müdahale edilmesini amaçlıyoruz. Her iklim koşulunda 7/24 lokasyon belirleme, kazaya ilişkin ilk bilgi akışının hızla sağlanması, drone destekli anında görüntü alma ile tüm ekiplerin en doğru analiz ve yönlendirmelerle aksiyon alması önemli bir kazanım olacak” dedi.