Knowledge Club, İspanya Amazon’a danışmanlık hizmeti sunmaya başladı
İspanya Amazon’a iki alanda teknoloji danışmanlığı hizmeti vermeye başlayan Knowledge Club’ın hedefinde tüm “Amazon”lar yer alıyor.
Türk şirketlerinin ve uzmanlarının yurtdışına sundukları çözüm ve hizmetlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu yelpazeye Knowledge Club da katılarak, dünyanın en büyük teknoloji temelli şirketi Amazon’un İspanya’daki yapılanmasına danışmanlık hizmetleri vermeye başladı. Knowledge Club Ağ Orkestrasyon Uzmanı Erdeniz Unvan hem şirket olarak yurtdışı hedefleri hem de bu yönde ülkemiz gençlerine sağladıkları eğitimler konusunda sorularımızı yanıtladı.
İspanya Amazon’a destek vermeye başladınız. Bu hizmetin içeriği hakkında bilgi verebilir misiniz?
Hepimizin bildiği gibi Amazon dünyanın en büyük bulut bilişim şirketlerinden biri olarak, Infrastructure as a Service, Platform as a Service, Software as a Service ve Container as a Service Dev-Ops hizmet metotlarıyla bütün dünyada kendi müşterilerine hizmet vermektedir. Bu metotlarla hizmet verilecek olan ilgili servislerin yaratılması, geliştirilebilmesi ve yönetilebilmesi için fiziksel server, hypervisor sanallaştırması ve konteyner sanallaştırması olarak Dev-Ops uygulama geliştirme altyapı çözümlerinden en uygun olanlarının seçilmesi gerekmektedir.
Amazon’un İspanya ofisine verdiğimiz danışmanlık hizmeti iki iş tanımına ayrılmaktadır. Birincisi ilgili web ve veritabanı uygulamaların yaratılacağı ilgili konteyner sanallaştırması ve bu konteynerların orkestre edileceği Kubernetes çözümleri üzerinedir. İkinci kısım ise yaratılan servislerin model odaklı otomasyondaki “Representational State Transfer (Rest API)” protokolüne göre birbirleri arasında API entegrasyonunu sağlamaktır.
Amazon’un diğer ülkelerdeki birimleri de hedefinizde var mı?
Şu an İspanya’daki danışmanlık hizmetimiz 2021 sonuna kadar devam edecektir. Knowledge Club olarak amacımız bu referansla 2022 yılında Amerika’da Amazon’a danışmanlık sağlamaktır.
Ülkemiz açısından bilişim çözüm ve hizmet ihracatının gelişmesi önemli. Bu açıdan bakıldığında sizce kimlere ne tür görevler düşüyor?
Daha önceden Belçika, Slovenya, Slovakya ve Ukrayna’da çalışmış ve şu an aktif olarak Avrupa’da danışmanlık veren bir Dev-Ops mühendisi olarak öncelikle bilişim sektöründe yer alan mühendislerimizin öncelikle kendilerini teknik profesyonel İngilizce konusunda geliştirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Ama bunun dışında hizmet vereceğiniz ülkedeki ana dili öğrenmenin her zaman büyük avantajdır. Çoğu zaman eğitim ve danışmanlık hizmeti verdiğim müşterilerimle ortak bilişim sektörü dili olan İngilizce yerine kendi anadillerinde iletişim kurdum ve bunun çok büyük faydasını gördüm. Brüksel’de çalışırken Fransızca, Ljubljana’dayken Slovence ve en son Kiev’de Rusça öğrendim. Bu sayede müşterilerimle daha rahat iletişim kurabildim. Yani hedef müşterileriniz eğer Latin Amerika’da ise İspanyolca veya müşterileriniz Emirates bölgesinden ise Arapça öğrenmekte fayda vardır. Mesela şu an Amazon’un İspanya ofisine danışmanlık verdiğim için İspanyolca öğrenmek için çalışmaya başladım ki bu sayede benimle istediği gibi İngilizce konuşmakta zorluk yaşayan İspanyol mühendislerle İspanyolca konuşabilirim.
Şahsi görüşüm şudur ki; bilişim çözüm ve hizmet ihracatımızı geliştirmek için tek yapmamız gereken en önemli görev, dijital dönüşüm alanında daha fazla hizmet verebilecek Dev-Ops mühendislerimizin sayısını arttırmaktır. Bu sayede dijital dönüşümün bizi “Amaç Tabanlı Ağlar’a (Intent Based Networking)” hazırladığı bu yeni dünyada, bulut bilişim, programlama, otomasyon, orkestrasyon, büyük veri, yapay zeka, yazılım tabanlı ağlar ve mikro servis alanlarında hizmet verecek mühendislerimizin sayısı daha da artacaktır. Bunun için biz eğitim firmalarına ve eğitmenlere çok büyük görev düşmektedir. Çünkü sadece aktif olarak bilişim sektöründe çalışan meslektaşlarımız için değil, aynı zamanda üniversitelerimiz içinde de bu eğitimlere ülkemizin geleceği için ağırlık vermemiz gerekmektedir.
Knowledge Club olarak bu yönde ne tür katma değerler sağlıyorsunuz?
‘Terzi kendi söküğünü dikemez’ diye güzel bir atasözümüz vardır. Bizim için mühendislik, yaşadığımız dünya için katma değer üretme sanatıdır. Dev-Ops felsefesi ise bu katma değer yaratma sürecini, Agile Manifesto ve Model Odaklı Otomasyon ile harmanlayarak; daha çok işi, daha kısa sürede, daha az maliyet ve riskle ve daha kaliteli bir şekilde yapabilme felsefesidir.
Müşterilerimize sağladığımız Dev-Ops ile otomasyon başta olmak üzere bütün eğitimlerimizdeki hizmet sürecimiz baştan sona kendi bulut yapımızdaki otomasyon uygulamamızda çalışmaktadır. Yani artık terzi olarak kendi söküğümüzü kendimiz dikiyoruz. Kendi ürünümüz olan ‘Kesintisiz Online Eğitim Portalımız’ olan ‘NetDevOps Akademi’ sayesinde öğrencilerimize online video eğitim ve pratik laboratuvar uygulamalarımızı online olarak sunabiliyoruz. Aynı zamanda öğrencilerimize sunduğumuz online canlı eğitimlerimizi, ilgili müşterilerimizin onayı doğrultusunda kayıt ettikten sonra eğitim portalımızdaki kendi hesapları üzerinden 1 yıl boyunca 7/24 tekrar izleyebilme imkanı sağlıyoruz.
Sonuç olarak eğitim kaydı, ilgili dokümantasyon, video kayıt hizmeti, yoklama, değerlendirme formu ve sınav olmak üzere bütün süreci kendi geliştirdiğimiz bulut servisimiz üzerinden yönetiyoruz.
Bunun dışında şu an yeni geliştirdiğimiz Python for Machine Learning, yapay zeka ve Robot Süreç Otomasyonu eğitimlerimizle, içerik geliştirme süreçlerimize de ara vermeden devam ediyoruz. Şu an Kesintisiz Online Eğitim Portalımızda 4 bin adet öğrencimiz bulunmaktadır. Amacımız öğrenci sayımızı 2022 yılı sonunda 10 bine çıkarmaktır.
Türkiye’nin dış ülkelere bilişim çözüm ve hizmet satışlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Ülke olarak bu yöndeki artı ve eksilerimizi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ülkemizde bilişim sektöründe farklı alanlarda uzmanlıklara sahip çok değerli mühendislerimiz bulunmaktadır. Ama ülke olarak; bu artımıza rağmen dış ülkelere sağlamakta olduğumuz
bilişim çözüm ve hizmet satışlarının istediğimiz ve hak ettiğimiz seviyede olduğunu ne yazık ki düşünmüyorum. Bu durumun temel sebeplerinden biri ne yazık ki profesyonel seviyede
teknik İngilizce ve diğer yabancı dillerdeki eksikliğimizden kaynaklanmaktadır. İkinci ve en önemli eksikliğimiz ise ülkemizde dijital dönüşüm alanında hizmet veren Dev-Ops mühendislerimizin sayısının istediğimiz seviyede olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu sebepten ötürü daha fazla Dev-Ops mühendisine ihtiyacımız bulunmaktadır.
Knowledge Club olarak sizin bu yöndeki hedef ve stratejileriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Şu an Türkiye’de aktif olarak en çok Dev-Ops eğitimi düzenleyen eğitim şirketiyiz. Ancak ülkemizdeki dijital dönüşüm sürecini artırmak için üzerimize düşen sorumluluklarımızın farkındayız. Bu sebeple 2023 yılına kadar 17 Dev-Ops hocamızla beraber düzenleyeceğimiz 171 eğitim planladık. Eğitimlerimiz arasında Python programlama dili, data science, network otomasyonu, makine öğrenimi, yapay zeka, robot süreç otomasyonu (RPA), Linux yönetimi, konteyner, Kubernetes, Ansible, hibrit bulut, büyük veri ve ağ yönetimi eğitimlerimiz yer almaktadır.
2021 yılının başında 300 liseli ve üniversiteli öğrencilerimize ücretsiz Python, Linux ve ağ yönetimi eğitimi sağladık. Yakın zamanda bu kampanyayı 1000 liseli ve üniversite öğrencimiz için yenilemek istiyoruz. Aynı zamanda ülkemizdeki üniversitelerle görüşerek Dev-Ops eğitimlerimizi üniversiteler için de düzenlemek istiyoruz.