KOBİ’ler olmadan e-Dönüşüm olmaz
KOBİ’lerin teknoloji yatırımları konusundaki “temkinli” tavırları, e-Dönüşüm tarafında da etkisini hissettiriyor. Doğru yatırımları yapan şirketlerin, yoğun rekabet ortamında önemli bir avantaj yakaladığını göz önüne alırsak, KOBİ’lerin bakış açılarını değiştirmeleri hem kendileri hem de ülke ekonomisi için çok büyük önem taşıyor.
“E-fatura ile başlayan, e-defter ve e-arşiv ile devam eden e-dönüşüm süreci özellikle e-arşiv tarafında internet üzerinden satış gerçekleştiren firmaların iş yapış şekillerinden dolayı hızla bu dönüşüme dahil olması ile birlikte yaygınlaşan süreç aslında vizyon sahibi kurumların önündeki dönüşüm yolculuğunu ifade etmektedir.” diyen İşnet Satış Pazarlama ve Müşteri İlişkileri Direktörü Aytül Sepetci, sözlerini şu şekilde sürdürüyor:
“Her 3 KOBİ’den birinin teknolojiyi nasıl kullanacağı konusunda bilgisi bulunmamaktadır. KOBİ'lerimizin yarısında henüz web sitesi bulunmamakta, aynı zamanda e-posta kullanmamaktadırlar. E-ticaret yapan KOBİ sayısı da son derece sınırlıdır. KOBİ'lerimizin potansiyeli ancak doğru bir bilişim yatırımı ve kullanımı ile ortaya çıkarılabilecektir.
E-dönüşüm, sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçtiğimiz bu süreçte bilişim ve iletişim teknolojilerinin yardımıyla, bunların sunduğu yeni olanaklar ve yeni modellerle toplumda yaşanan değişimleri ve bu değişim için yapılan çalışmaları anlatmaktadır. E-dönüşüm ile hayatımıza sıkı bir disiplin ve bununla birlikte gelecek olan kontrol mekanizması ile KOBİ’ler dahil tüm yöneticiler aslında işletmelerinde tam olarak ne olup bitiyor görebileceklerdir.
E-dönüşümün ilk adımlarından biri olan e-fatura süreci ile işletmeler, etkin, hızlı ve güvenilir bir şekilde fatura alıp verebilmekte, hem de kağıt vb. sarf malzeme tüketimi azaltılarak faturalandırma maliyetleri düşmektedir. Ardından e-defter ve e-arşiv’in hayatımıza girmesi ile birlikte KOBİ’ler dahil tüm işletmelerde önemli bir bütçe olduğu bilinen sarf malzeme tüketimine katkısı olacaktır. İşgücü ve zaman tasarrufu, onaylama maliyetleri ve zamanında tasarruf, arşivleme harcamaları tasarrufu gibi durumları ortadan kaldırarak elektronik ortamda işlem yapılmasına olanak sağlayacaktır.”