KOBİ’lere tavsiyeler, bu kez Samsun’dan geldi
Adana ve Eskişehir’den sonra TÜBİSAD’ın Gelecek İçin Bilişim KOBİ e-Dönüşüm seminerlerinin üçüncüsü Samsun’da gerçekleşti.
Türkiye’deki KOBİ’lerin teknoloji ve bilişime bakışını değiştirmeyi amaçlayan “Gelecek için Bilişim KOBİ e-Dönüşüm Projesi” kapsamında düzenlenen seminerlerin üçüncüsü 22 Haziran tarihinde Samsun’da yapıldı. Seminere, KOBİ’lerin büyümesinde teknolojinin önemini vurgulamak amacıyla Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, TÜBİSAD Danışma Kurulu Üyesi Nazım Özdemir ve Ekonomist Yayın Yönetmeni Talat Yeşiloğlu’nun yanı sıra TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Yılmaz konuk konuşmacı olarak katıldı.
Seminerde, Türkiye’de fazla sayıda olan KOBİ’lerin yarattığı değerin az olmasının en temel nedenlerinden biri, KOBİ’lerin bilgi teknolojilerine gereken önemi vermemesi olarak tanımlandı. Ekonominin bel kemiği olarak görülen KOBİ’lerin büyümesinde bilişimin oynadığı kilit rolü vurgulayan konuşmacılar, bu doğrultuda yapılan araştırmalara değindiler. TÜBİSAD’ın yaptığı KOBİ bilişim araştırmasına göre KOBİ’ler bilgi teknolojilerinin kullanımını şirketleri için pek önemli görmüyor. Pek çok KOBİ’nin kurumsal bir e-posta adresi yok ve her üç KOBİ’den biri teknolojiyi nasıl kullanacağını bilmiyor.
Bu çarpıcı sonuçları değerlendirerek KOBİ’lere tavsiyelerde bulunan konuşmacılar, KOBİ’lerin maliyetlerini azaltıp, verimliliklerini artırmalarına ve dolayısıyla ekonomiye değer sağlamak için teknolojiden etkin biçimde yararlanmanın önemini örneklerle dile getirdiler. Konuyla ilgili TÜBİSAD Danışma Kurulu Üyesi Nazım Özdemir, “Türkiye’de KOBİ’ler istihdamın yüzde 77’sini sağlarken ekonomiye sundukları katma değer yüzde 29 seviyesinde kalıyor. Bu seviyenin bu denli düşük olmasının sebebi, KOBİ’lerin bilişime yönelik oluşturduğu bakış açısı. Bilişim konusunda KOBİ’lerin vizyonunu değiştirmek ve teknoloji farkındalığını sorgulamak için bu projeyi başlattık. İş verimliliğini artırmanın ve ekonomiye değer sağlamanın en önemli yolu bilişimden geçiyor. KOBİ’ler bilgi teknolojilerini eğitimli insanlardan satın almalı ve bunu uygulamalı. Bu noktada devreye girecek kişiler “bilişim müşavirleri” olmalı. Bu çabanın sonucu mükemmel biçimde geri alınabilir” diye konuştu. Ekonomist Yayın Yayın Yönetmeni Talat Yeşiloğlu, günümüzde birçok şirketin sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki olumlu ve olumsuz yorumlara göre stok yönetimi yaptığını ve satışlarını belirlediğini örnek verdi.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ise günümüzün zorlu ekonomik ortamında ölçeği ne olursa olsun her kurumun mutlaka teknoloji yatırımı yapması gerektiğini söyledi ve şunları ekledi: “Türkiye’deki KOBİ’ler dünyadaki değişimin farkında değil. Eğer hayatınızı değiştimek ve daha iyi bir yere taşımak istiyorsanız bilgi teknolojilerinin yarattığı büyük devrimin dışında kalmayın, harekete geçin. Artık donanım ağırlıklı alandan çıkıp, aklımızı satabileceğimiz yazılıma doğru yönelmeliyiz. Aklınızı çoklamak ve büyümek istiyorsanız bilgi teknolojilerini kullanmak zorundasınız.”