KOBİ’lerin ‘bilişim müşavirleri’ne ihtiyacı var
2011 yılında dünya genelinde başarılı bir dönem geçiren ve 55 milyar dolarlık ciro gerçekleştiren Intel, aynı başarıyı Türkiye’de de tekrarlıyor. 2011 yılında Türkiye pazarının geçtiğimiz yıl iki farklı görüntü çizdiğini belirten Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, “Seçimler ve AB’deki dalgalanma nedeniyle 2011 yılı iki farklı görüntü çizdi. İlk çeyrekte pazar hareketli bir dönem geçirirken, üçüncü çeyrek biraz daha yumuşak veya yatay seyrin yaşandığı bir dönem oldu. Genele baktığımızda pazar bütün kriz söylemlerine rağmen bir önceki seneye göre bir miktar daha büyüdü” dedi.
Türkiye’nin değer yaratan işletmelere ihtiyacı var
Kurumsal ürünler tarafında pozitif gelişmeler yaşandığının altını çizen Aydın, şunları kaydetti:
“Sunucu pazarı bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyümeye devam etti. Çünkü çok fazla cihazın kullanılması, bunları besleyecek sunucu gücüne ihtiyaç duyulduğu anlamına geliyor. Bunun yansımalarını Türkiye pazarında da görüyoruz. Büyük şehirlerdeki KOBİ’ler teknolojiyi daha fazla kullanma eğilimindeler ama daha küçük bölgelere doğru gittiğimizde bu eğilimi göremiyoruz. Türkiye açısından bu negatif bir durum. Türkiye’nin, teknolojiyi kullanarak değer yaratan işletmelere ihtiyacı var. Teknolojiyi kullanarak verimliliği artıran, maliyetlerini düşüren, iş ortaklıklarını geliştiren, bütün dünyaya dokunan, tedarik zincirinde en etkili ve verimli metotları kullanan şirketler başarılı oluyor.”
Türkiye’deki KOBİ’lerin kendi aralarında rekabet etmenin yanında, yurtdışındaki şirketlerle de rekabet eder hale geldiğini belirten Aydın, “Bugün Çinli ya da Hintli şirketlere baktığımızda gelişmiş pazarların ardından gelişen pazarlara doğru da bir büyüme hamlesi yaptıklarını görüyoruz. Bu şirketler Türkiye’de de yeni pazarlar arıyorlar. Sınırların kalktığı, rekabetin her geçen gün biraz daha kızıştığı, ticaretin hız anlamına geldiği bir ortama girdik. Dolayısıyla böyle bir dünyada var olmak isteyen işletmeler de artık daha hızlı, daha verimli, daha yenilikçi bir yapıya kavuşmak zorundalar. Bunun yolu da bilişim teknolojilerinden geçiyor” dedi.
Yeni TTK, BT yatırımlarını tetikleyecek
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan bazı maddelerin teknoloji kullanımını zorunlu hale getirdiğini ve bu gelişmenin işletmelerin teknoloji yatırımlarını tetikleyeceğini, e-devlet uygulamalarının yaygınlaşmasının da bu ivmeyi artıracağını söyleyen Burak Aydın, “Hem bireylerin, hem şirketlerin e-devlet uygulamalarını daha fazla kullanması ve sahiplenmesi lazım. Bugün vergi tahsilatı, gelir ve emlak vergisi için hala insanlar vergi dairesinde sıraya girmeyi tercih ediyorlar. Halbuki bunları e-Devlet Kapısı üzerinden yapmak çok daha hızlı ve pratik olacaktır. Bu uygulamaların kullanılmasının özendirilmesi gerekiyor” dedi.
Aydın, şöyle devam etti:
“KOBİ’lerin teknoloji kullanması onlara teknolojiyi iyi anlatan, iyi hizmet sunan iş ortakları sayesinde olur. Bu doğrultuda iş ortaklarımızla birlikte farklı eğitimler düzenliyoruz. TÜBİSAD ve farklı STK’lar ile birlikte de çalışmalarımız oluyor. Türkiye’nin herhangi bir yerindeki bir işletme, teknoloji yatırımı yapacaksa bunun hizmetini bir bayiden almak zorunda. O bayi de işini ne kadar iyi yaparsa, işletmelerin teknolojiye ve faydalarına inancı artar. Bu yüzden biz de bayileri eğiterek, bir bakıma ‘bilişim müşavirleri’ yaratmayı hedefliyoruz.”
“KOBİ yöneticileri nasıl mali müşavire her türlü konuyu danışabiliyorlarsa bunun aynısını bilişim konusunda da yapılabilmesini istiyoruz” diyen Aydın, Çünkü KOBİ’lerin kendi işleriyle ilgili dahi olsa bütün teknolojileri takip etmeleri mümkün değil. KOBİ’lere hizmet sunan bilişim bayilerini ortaya çıkartmak istiyoruz” dedi.
Intel Türkiye’nin önem verdiği konulardan bir tanesi de “Intel Capital” programı. Bu doğrultuda geçtiğimiz yıl iki adet yatırım gerçekleştirdiklerini vurgulayan Burak Aydın, bu yıl da yatırımlara devam edeceklerini kaydetti. Intel bu alanda, kuluçka döneminden çıkmış, belli bir hedefi ve vizyonu olan, iş süreçlerinde teknolojiyi kullanan şirketlere yatırım yapmayı hedefliyor. Türkiye’de bu konuda ciddi bir potansiyelin olduğunu belirten Aydın, “Umarım, Yandex ve AVG gibi Türkiye’den de şirketler çıkar ve sadece Türkiye sınırları içinde değil tüm dünyada başarılı olurlar” dedi.
“2012 Ultrabook yılı olacak”
Intel açısından geçtiğimiz yıl yaşanan en büyük yenilik Ultrabook sınıfının ortaya çıkışı oldu. Bu cihazların bilgisayar dünyasına yeni bir heyecan getirdiğini söyleyen Burak Aydın, şunları kaydetti: “Son beş yıldır hiçbir teknoloji bizi bu kadar heyecanlandırmamıştı. Bu cihazları üretmek için belli bazı kriterler var. Örneğin şık ve oldukça ince olmaları ya da 7 saniye içinde açılmaları gibi kriterler mevcut. Diğer bir yandan cep telefonları için ürettiğimiz işlemcileri kullanan cihazları bu yıl daha fazla görmeye başlayacağız. Las Vegas’ta iki farklı üreticiyle cep telefonlarını tanıttık. Bu aslında cep telefonu alanında Intel’in ilk adımları, 2012’de farklı adımları da gözlemleyeceğiz.”