KOBİ’lerin geleceği internette
KOBİ Platformu'nun Anadolu'daki son durağı Erzincan idi.KOBİ’leri bir araya getirerek sorunlarına çözüm bulmayı amaçlayan Global KOBİ Platformu, Denizli, Konya, Gaziantep ve Kayseri’nin ardından Erzincanlı KOBİ’ler ile buluştu.
TTNET İşyerim sponsorluğunda düzenlenen Global KOBİ Platformu Erzincan etkinliğine katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, internetin her derde deva olduğunu belirterek, çaya çorbaya limon neyse insan için de internetin o olduğunu söyledi. Türkiye’nin bilişimde dünyada 13. AB’de ise 6. sıraya yükseldiğini ve 2013’e kadar 55 milyon, 2023’e kadar ise 70 milyon bilgisayar okuryazarı olmasını hedeflediklerini belirten Yıldırım, ancak o zaman bilgi toplumu olunabileceğini ifade etti. Yıldırım, “İnternet işletmelerde verimliliği yüzde 50 artırıyor. Arşivler de internete taşınıyor. Önemli olan bilgiye sahip olmak değil, bilgiyi kullanmak. Gözükmeyen şeylerde daha çok gelecek var” şeklinde konuştu.
5084 teşvik yasası uzatılıyor
Yıldırım konuşmasında 5084 sayılı teşvik yasasının da uzatılacağı açıklayarak, “Milletin güç bela topladığı vergilerin katma değerler ortaya koyması için çaba gösteriyoruz. Bu kapsamda 5084 sayılı teşvik yasası uzatılacak. Erzincan’da 4. bölge olmaya devam edecek” dedi.
Global KOBİ Platformu’nda konuşma yapan TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz ise Türkiye’nin interneti çok sevdiğine dikkat çekerek, 2009 itibariyle Türkiye’nin 12 milyon Facebook kullanıcısı ile dünyada üçüncü sırada, 29 milyon MSN kullanıcısı ile dünya ikincisi, Hotmail kullanıcısı sıralamasında ise beşinci olduğunu belirtti. Yılmaz, Türkiye’nin Avrupa Telekomünikasyon Birliği raporuna göre 16 milyon yeni internet kullanıcısı ile kullanıcı sayısı en fazla artan ikinci ülke olduğunu da söyledi.
Yılmaz, günümüzde rekabette öne çıkmak isteyen şirketlerin inovasyon ve operasyonel verimliliğe yönelmesi gerektiğini vurgulayarak şirketler için maliyetleri azaltarak operasyonel verimliliği artırmak için en önemli kalemlerden birinin de BT altyapısı olduğunu kaydetti. “Bulut Bilgi İşlem” (Cloud Computing) sayesinde bir işletmenin tüm BT altyapısı ve hizmetlerinin ağ üzerine taşınabileceğini anlatan Yılmaz, “Nasıl ki elektrik kullanmak için arka bahçemize santral kurmadan mevcut altyapıyı kullanıyorsak, aynı şeyi bilişim altyapısı için de yapmalıyız” dedi.
Bulut bilgiişlem sayesinde ağ üzerine taşınan BT altyapısı ve hizmetlerine her zaman ve her yerden erişmenin mümkün olduğunu ifade eden Yılmaz, “Bulut bilgiişlem sayesinde sunucu kurmak, veri saklama-yedekleme için uğraşmak, yazılım satın almak veya geliştirmeleri yapmakla uğraşmanız gerekmiyor” şeklinde konuştu.
Sistemin kullandıkça öde mantığına dayalı olduğunu ve başlangıç maliyetlerini ortadan kaldırdığını da kaydeden Yılmaz sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bulut bilgiişlemi kullandıkça ödüyorsunuz, ihtiyacınız olanı alıyor ve ihtiyaç duymadığı hizmeti her zaman bırakabiliyorsunuz. Verilerinize istediğiniz yerden, istediğiniz zaman erişebiliyorsunuz. Yani Bulut bilgi işlem, KOBİ’lerimizin yazılım ihtiyaçlarını hızlı, pratik, zahmetsiz ve en önemlisi de hesaplı olarak karşılamasına olanak sağlıyor.”