KOBİ’lerin önderliğinde bulut piyasası hızla genişleyecek
Şirketler daha genel uygulamalarını bulut üzerinden yürütüyor. Hem genel bir güvensizlik havası bulurken, hem de büyük işletmelerin çeviklik, KOBİ’lerin yatırım konusundaki eksikleri buluta geçişi yavaşlatıyor. Küçük ölçekli şirketlerin maliyet avantajını hesaba katmasıyla bulut bilişime geçiş katlanarak hızlanacak.
Şu anda CMR ve HR uygulamalarının bulutta yer aldığını aktaran Workcube Başkan Yardımcısı Özlem Açıkel Turhan, 2015 itibarıyle ERP pazarının yüzde 14’ünün hizmet olarak yazılım (SaaS) olarak gerçekleşmesi beklendiğini hatırlattı. Finans ve muhasebe uygulamalarının henüz buluta uyum sağlayamadığını dile getiren Turhan, henüz finansal verilerin sahip olunmayan sunucuda barındırılması fikrine alışılamadığını vurguladı.
5 yıl içerisinde bulut piyasasının 120 milyar dolara ulaşması bekleniyor
Dünyanın en gelişmiş bulut pazarının bulunduğu ABD’den bahseden SAP Türkiye İş Geliştirme Müdürü Serhan Özhan, şu an için 3 milyar dolar olan ABD pazarının 2014 yılında 13 milyar dolar olması beklendiğini hatırlattı. Özhan’ın verdiği bilgilere göre, küresel bulut pazarının önümüzdeki 5 yıl içerisinde ortalama yüzde 110’luk bir büyüme ile 120 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Geçtiğimiz yıl bulut bilişimin Türkiye pazarındaki algısı ile ilgili yapılan bir araştırmayı aktaran Dell Bulut Bilişim ve Yeni Nesil Veri Merkezi Birimleri Lideri H. Bora Taser’e göre, her 100 şirketten 40’ı bulut bilişimi maliyet düşürücü bir inisiyatif olarak, 45’i ise stratejik bir yatırım olarak görüyor.
Aynı araştırmaya göre, Türkiye’ de bulut bilişim ile ilgili halihazırda kurumlarda ne gibi bir çalışma olduğu sorusuna 100 şirketten 31’inin halihazırda bir veya birden fazla bulut bilişim inisiyatifi yönettikleri, 40’ının bulut bilişime adım atma planlarının olduğu ve 2012 bütçelerine bu inisiyatifleri eklediği, 29’unun ise henüz bir planının olmadığını ancak araştırma safhasında oldukları görülüyor.
Taser’e göre, Türkiye’de iş uygulamalarının bulut ortamlarından sunulmasının örnekleri hızla artacak ve 5 yıl içerisinde neredeyse her 100 şirketten en az 70’i buluttaki iş uygulamalarından faydalanmaya başlayacak.
2015’te iş yazılımlarının yüzde 24’ü ‘hizmet olarak yazılım’ olacak
Terremark Satış Müdürü Hakan Kul, “Pazara sunulan bulut tabanlı iş uygulamalarının gün geçtikçe artması ve çeşitlenmesi, aynı zamanda kurumların bulut tabanlı iş uygulamalarına hızlı uyumu göz önüne aldığımızda, önümüzdeki yıllarda bulut tabanlı iş uygulamalarının daha da yaygın şekilde kullanılacağını görebiliyoruz” dedi.
Araştırma şirketi IDC’ye göre 2015’te satılan yeni iş yazılımlarının yüzde 24’ü ‘hizmet olarak yazılım’ modeliyle bulut üzerinden kullanılacağını sözlerine ekleyen Kul, aynı dönemde uygulama harcamalarının yüzde 14,4’ü de hizmet olarak yazılım modelinde olacağının altını çizdi.
Dünyanın en gelişmiş bulut pazarının bulunduğu ABD’den bahseden SAP Türkiye İş Geliştirme Müdürü Serhan Özhan, şu an için 3 milyar dolar olan Amerika pazarının 2014 yılında 13 milyar dolar olması beklendiğini hatırlattı.
Özhan’ın verdiği bilgilere göre, küresel bulut pazarının önümüzdeki 5 yıl içerisinde ortalama yüzde 110’luk bir büyüme ile 120 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Türkiye’de bulutta iş uygulamalarının 2012’nin ilk altı ayında çok yüksek olmayacağını düşündüklerini ifade eden Scalaris Pazarlama ve Satış Yöneticisi Philipp Sander, “Ancak bulut hizmeti sağlayıcı kuruluşların, kendilerini bulutta iş uygulamaları hizmeti vermeye hazırlamaları ile 2012 ikinci yarısında ciddi hareketlenme bekliyoruz” ifadesini kullandı.
Yeni Türk Ticaret Kanunu gibi yasal düzenlemelerin bulutta iş uygulamalarına ilgiyi ve 2013 yılına doğru pazar payın olumlu etkisi bulunacağını dile getiren Sander, tüm büyük özel kuruluşlar, KOBİ’ler ve kamu kurumları için gelişim beklediklerini sözlerine ekledi.
Türkiye’nin son 5 yılda göstermiş olduğu büyüme rakamlarına göre, pek çok yerel ve uluslararası kuruluşun pazara giriş yapacağını belirten Sander, “Böylece, 2014 itibariyle Türkiye’de bulutta iş uygulamaları pazarı, olgunlaşmış pazarlarda olduğu gibi yıllık yüzde 7 ila 12 büyüme gösterecektir” dedi.
Bulutta iş uygulamalarının, KOBİ’ler için, hızlı, test edilmiş, en iyi çözümleri içeren maliyeti düşük bir çözüm olması sebebiyle artacağını ve hızla yaygınlaşacağını ifade eden Oracle Türkiye ve Orta Asya Bölgesi, İş Uygulamaları Satış Müdürü Barış Akdamar, “Büyük ölçekli şirketlerde ise, mevcut uygulamaların, bulut avantajlarını sağlamak adına bir geçiş sürecine tabi olacağını, yeni yatırımların bulut üzerinde yapılacağını ve bu süreçte iki modelin ortak çalıştığı yapıların oluşması yine beklentiler arasındadır” dedi.
Türkiye piyasasından yola çıkan Akdamar, “Şirketlerin iş uygulamasının kullanılması düşünülen alanlarda süreçlerini tanımlamış olmaları ya da uygulama ile birlikte gelecek olan test edilmiş en iyi çözümleri uygulamaya, süreçlerine uyum sağlamaya açık olmaları kurulum süresini ve maliyetini düşüreceği gibi, sağlanan faydanın da gerçeklenmesinde kaldıraç etkisi yapacaktır” ifadesini kullandı.
Önümüzdeki 5 yılda internet iş uygulamalarının yüzde 50’den fazlasının bulut ortamından hizmet vereceğini, hatta hazır çözümlerin kullandığın kadar öde mantığıyla yeni iş kurmak isteyenlere paket olarak sunulacağını ifade eden Anadolu Bilişim Hizmetleri Kurumsal Uygulama Hizmetleri Müdürü Atakan Karaman, özellikle şirket finansal bilgilerinin bulut üzerinde yer almasının zaman alacağını düşündüklerini aktardı.
Kurumsal uygulamaların bulut bilişimdeki pazar paylarının gittikçe artacağını fakat internet uygulamaları kadar yüksek ivmeli olmayacağını tahmin ettiklerini aktaran Karaman, “Özellikle şirket finansal bilgilerinin bulut üzerinde yer almasının zaman alacağını düşünüyoruz” dedi.
Karaman bulut bilişimdeki artışın yılda yüzde 2 ila 4 arasında bir yükseliş eğilimi izleyeceğini öngördüklerini belirtti.