KOBİ’lerin teknolojiye güveni artmalı
Yeni girişimler ve KOBİ’lerin iş süreçlerini teknolojiye dayalı hale getirmesi verimliliği de beraberinde getiriyor. Bu anlamda KOBİ’lerdeki bilinci artırmaya yönelik olarak İTO ile İnterpromedya’nın ortaklaşa düzenlediği “KOBİ’lerde Verimlilikte Bilişimin Rolü” konferansı, 16 Nisan’da İTO Konferans Salonu’nda düzenlendi. Sektör profesyonellerinin sunumlarıyla renklenen etkinlikte profesyoneller bilgi teknolojilerine yapılan yatırımların gerçek anlamda nasıl verimliliğe dönüştüğünü örneklerle aktardı. Toplantının açılış konuşmasını yapan İTO Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ahmet Naci Helvacı, İTO’nun kanunlar nezdinde bir meslek örgütü olmasına rağmen, her zaman bunun ötesinde olmanın gayreti içinde olduklarını söyledi ve kurumun yeni girişimlere ve KOBİ’lere verdiği desteğin kurulduğu günden bu yana yoğun bir şekilde devam ettiğini dile getirdi. Ardından kürsüye çıkan İnterpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir ise İnterpro’nun KOBİ’lerle ilgili olarak gerçekleştirdiği yeni araştırmasının sonuçlarına değindi. Taşdemir, işletmelerin yüzde 67,7’sinin BT birimine sahip olduğunu ve işletmelerin yüzde 80 oranında ADSL ile internete ulaştıklarını söyledi. Buna ek olarak mobil internet kullanımının yüzde 65,2 oranında olduğunu belirten Taşdemir, işletmelerin aylık iletişim giderlerinin ise ortalama 4960 TL olduğuna dikkat çekti.
İş süreçleriyle uyumlu çözüm şart
Açılış konuşmalarının ardından sahneye çıkan Ernst&Young BT risk, Güvence ve Danışmanlık Hizmetleri Kıdemli Müdürü Murat Aktürk, BT yönetiminde insanlara güven duymanın önemli olduğunu ancak bir yandan da sistemi sürekli kontrol etmenin gerektiğini söyledi. “Pek çok kurum kendine rakip gördükleri işletmelerin kullandıkları çözümleri kullanıyor ve dolayısıyla verimlilik elde edemiyor. Çünkü herkesin kullandığı çözüm sizin iş süreçlerinizle uyumlu olmayabilir” diyen Aktürk, doğru yazılım, doğru paket seçiminin yanı sıra değişiklik yönetiminin de öneminin çok büyük olduğunu vurguladı.
“Dış fikirlere kulak verin”
Şirketlerin büyüme aşamasında BT çalışanlarının yükünü artırdığını ve bunun da işlerin karmaşık bir hal almasına neden olduğunu söyleyen Aktürk, BT yatırımları konusunda doğru adım atmak için şunu önerdi: “Dışkaynak kullanmasanız bile onların ne dediklerine kulak verin. Farklı fikirleri ve tecrübeleri üst üste koyarak mutlaka sizin için doğru olan modeli kurgulayabilirsiniz.” KOBİ’lerin kısıtlı kaynaklarını verimli kullanmak zorunda olduklarını söyleyen Aktürk, herkesin birden çok görevinin olduğunun, bu durumda daha iyi yazılım ve donanım kullanarak iş süreçlerini verimli hale getirilebileceğinin altını çizdi. Ayrıca kontrol ve operasyon terazisine dikkat etmek gerektiğini vurguladı.
YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş’in konuşması ise Türkiye’nin yazılım ihracatını kapsadı. Bilişim teknolojilerinin kalbinde yazılımın olduğunun altını çizen Güneş, kurum olarak ihracata yönelik çalışmalara yoğunluk verdiklerini dile getirdi. Güneş, Türkiye’deki tüm sektörlerde yaşanan ara eleman konusundaki sıkıntının yazılım tarafında da olduğunu söyledi ve mesleki yeterlilik sertifikasyon çalışmalarına başladıklarına dikkat çekti.
Müşterinin beklentisi hız
Motorola Kurumsal Mobilite Satış Müdürü Tarık Ertuğrul’un sunumunda ise ticaretteki iş süreçlerinin hızlanması konusu dikkat çekti. “Eskiden sipariş, dağıtım ve tahsilat işlemleri için birçok insan kullanmak zorundaydınız. Artık mobil teknolojiler sayesinde bunların hepsini aynı kişi yapabiliyor” diyen Ertuğrul, diğer taraftan bu hizmetin ve ürünlerin artık çok daha hızlı bir şekilde müşteriye ulaşmasının gerektiğine vurgu yaptı. Ertuğrul, müşterinin elinde artık çok fazla imkân olduğunun ve mağazada ona söylediğiniz her şeyi kontrol etme şansına sahip olduğunun altını çizdi. Toplantı, BTnet.com.tr Yayın Yöneticisi Levent Daşkıran’ın ağırlıklı olarak BTnet.com.tr’de yayınlanmış haberlerde yer alan bilgilerden derlediği teknoloji öngörüleri sunumuyla sona erdi.