KOBİ’lerin yatırım rotası belli oldu
Son iki yıldır birçok teknoloji yatırımını erteleyen KOBİ’ler bu yatırımları hayata geçirmeye hazırlanıyor. İnterpromedya Pazarlama Hizmetleri ve Araştırma Grubu tarafından gerçekleştirilen “49-250 KOBİ Araştırması” da KOBİ’lerin bu yıl ki bilişim bütçelerinden yatırım planlarına uzanan geniş bir çerçevede KOBİ’lerin yeni eğilimlerini ortaya koydu.
İnterpromedya Pazarlama Hizmetleri ve Araştırma Grubu tarafından yapılan “49-250 KOBİ Araştırması” KOBİ’lerin BT alanındaki en yeni eğilimlerine ışık tuttu. Türkiye’de faaliyet gösteren 50-249 arası çalışanı olan 12 bin 962 KOBİ’nin araştırma evreni içinde bin 500 KOBİ’nin katılımıyla 23 ilde yüz yüze görüşülerek elde edilen verilerle gerçekleştirilen araştırmada yer alan şirketlerin yüzde 45,7’sini aile şirketleri, yüzde 46,1’ini kurumsal şirketler, yüzde 8,2’sini de bir şirketler topluluğunun parçası olan şirketler oluşturuyor. Araştırmada yer alan şirketlerin yüzde 57,1’inin 99 çalışan altı, yüzde 42,9’unun 100 çalışan üstünden oluştuğu araştırmada, faaliyet gösterilen alanlarda ise yüzde 45,8 ile imalat sektörü başı çekiyor. Bunu toptan ve perakende, inşaat, gayrimenkul kiralama, oteller ve lokantalar, ulaştırma, depolama ve haberleşme alanları izliyor.
Teknoloji yatırımlarının adresleri belirlendi
Araştırma sonuçları, 2010 yılında en fazla yatırım yapılacak alanlar arasında teknoloji başlığının yüzde 13,9 ile üçüncü sırada yer aldığını gösteriyor. Teknoloji başlığı adı altında 2010 yılında yapılacak yatırımlarda ise araştırma sonuçları donanım yatırımlarını ve özellikle bilgisayar yatırımlarını adresliyor.Araştırmaya göre KOBİ’lerin yatırım rotalarında ilk üç sırada bilgisayar, BT güvenliği, veri depolama var. 2010 yılında KOBİ’lerin bilişim bütçesini de ortaya koyan araştırmaya göre işletmelerin toplam yatırımları içinde bilişim yatırımının payı ise yüzde 14,6 olarak belirlenmiş durumda. Bilişim yatırımları için 250 bin TL üstü bütçe ayıran yüzde 4,5, 100-250 bin TL arası bütçe ayıran yüzde 6,2, 100 bin TL altı bütçe ayıran yüzde 33,4’lük bir kesim bulunuyor.
Teknoloji bakışı değişiyor
Kurum üst yönetimlerinin BT yatırımlarına bakışını da ortaya koyan araştırmaya göre yüzde 63,1’lik kesimde BT’nin verimlilik için bir araç olduğu biliniyor, yüzde 34,7’lik kesimin ise yatırımların geri dönüşü konusunda bilgi sahibi olmadığı gözüküyor. Araştırmanın ortaya koyduğu bir başka konu da teknoloji şirketlerinin işletmelere bakış açılarının nasıl algılandığı. Buna göre, yüzde 28,3 bize sadece ürün satmak istiyorlar ve yüzde 8’lik kesim de iş alanlarımız konusunda yeterli bilgiye sahip değiller derken, yüzde 19,6 teknoloji ve gelişimi konusunda şirketlerin bilgilendirme yaptığını, yüzde 19,2’si de ihtiyaçları olan çözümün oluşturularak kendilerine sunulduğu görüşünü taşıyor. Yüzde 24,3’lük kesim ise her türlü desteği alabildiği görüşünde. Bu yıl projelerin durumu, BT fonları gibi konu başlıklarına da yer veren araştırma, bu segmentteki KOBİ’lerin yüzde 73,2’sinin BT fonları hakkında bilgi sahibi olmadığını da ortaya koyuyor. Fonlardan yararlanma konusunda ise yüzde 43,4 evet yanıtı verirken yüzde 56,6’lık kesim ise yararlanamadığını belirtiyor.
Projeler de devam ettirilecek
Araştırmaya göre 2009 yılında durdurulan ve 2010 yılı içinde devamı planlanan yüzde 19,7 oranında proje bulunuyor. Araştırmanın gösterdiği bir başka bulgu da işletmelerin teknoloji ürün ve hizmeti satın alırken gelişen yeni eğilimler. Buna göre teknoloji ürün ve hizmeti satın alırken işletmeler, yüzde 69,1’lik oranla ürünün kalitesine, yüzde 54,4’lük oranla ürünün fiyatına, yüzde 51,1’lik oranla da garanti süresine dikkat ediyor.