KOBİ pazarına yatırımlar artacak
Pandemi döneminin yarattığı duraksamayı geride bırakan elektronik güvenlik sektörü, risklerde çeşitlenme ve güvenlik endişelerinde artışla daha fazla öne çıkıyor. Securitas Technology Türkiye olarak istikrarlı büyümeye devam ettiklerini vurgulayan Securitas Technology Avrupa Başkanı ve Türkiye CEO’su İsmail Uzelli, müşterilerine katma değerli hizmet sunmanın öncelikleri olduğunu ifade etti. Bulut bilişim ve veri analizi, yapay zeka ve IoT bir bütün olarak güvenlik sektöründe gücünü artırırken, İsmail Uzelli’ye göre, video analizi teknolojisi de güç kazanacak. Önceliklerini İsmail Uzelli ile konuştuk:
2022 Eylül’ündeki isim değişikliğinden bugüne, kurumsal yapınızda bir değişim yaşandı mı?
Aslında değişen tek şey, şirketimizin adı oldu. 11 yıldır çatısı altında olduğumuz Securitas grubun ismini aldık. Bunun dışında iş birliklerimizde, organizasyon yapımızda ya da faaliyet alanımızda bir değişiklik yaşanmadı.
Securitas Grup, Türkiye pazarındaki konumunuzu ve potansiyelinizi nasıl değerlendiriyor? Sizden Sensormatic sonrası dönemde hangi beklentilere sahipler?
Türkiye’de elektronik güvenliğin her alanında derin tecrübeye sahip, yarısı mühendis ve teknisyenlerden oluşan 300 kişilik ekiple çalışıyoruz. 5.000’e yakın kurumsal müşterimizde 40 binin üzerinde kurulu sistemimizle sektör lideriyiz. 12 farklı sektöre sunduğumuz 6 ana hizmetimizle her yerdeyiz. Sektörümüzde 30 yıla yakın tecrübemiz, uzman kadromuz ve geniş çözüm portföyümüzle bugüne kadar Grubumuzun teknoloji alanındaki büyüme stratejisinde kilit rol oynadık. Yeni dönemde de bu bilgi birikimi ve deneyimimizle Securitas’ın dünyanın daha güvenli hale gelmesini amaçlayan hizmet anlayışına ve global hedeflerine ulaşması için, katma değerli ürünlerimizle katkı sunmaya devam edeceğiz.
2023 yılı öncelikleriniz ve hedefleriniz neler?
2023 yılında odağımız, mevcut konumumuzu korumak olacak. Hedeflerimizi de bu doğrultuda belirledik. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını kapsayıcı şekilde karşılayan çözüm ve hizmetlere odaklanıyoruz. Temel hedefimiz, her geçen yıl çıtayı biraz daha yukarıya taşımak. 2023 yılında da bu doğrultuda müşterilerimize hizmet vermeye ve sektörümüze örnek olmaya devam edeceğiz. 47 ülkedeki küresel varlığımız, birbiriyle konuşabilen entegre teknolojilerimiz ve verileri yorumlayarak ortaya koyduğumuz çözümlerle müşterilerimize globalde de hizmet vereceğiz.
Güvenlik başlığında her alanda kapsamlı ürün ve hizmetler sunuyorsunuz. Bunların hangi başlıklarda geliştirilmesi gündeminizde?
Yapay zeka, bir süredir belirli güvenlik ve iş süreçlerini otomatikleştirmek için sessizce kullanılıyor, ancak kullanım daha yaygın hale gelecek ve önümüzdeki yıllarda yeni ve heyecan verici kullanım alanlarının ortaya çıktığını göreceğiz.
Securitas Technology olarak biz de yapay zeka tarafında katma değer yaratacak teknolojileri arayıp bulma peşinde olacağız. Yapay zeka ve makine öğrenimi yoluyla daha fazla durumu ve nesneyi analiz edebilecek yetenekteki çözümlere odaklanacağız. İzlenen bir durum veya olayı ya da hareketi teknolojiyle anlamlandırmak beraberinde riskleri öngörebilme kabiliyetini de getiriyor.
Odak alanımız, farklı güvenlik teknolojilerinden ve sahadan gelen verileri değerlendirerek müşterilerimiz için daha büyük fayda yaratabilmek olacak. Öngörülebilir güvenlik konseptine biraz daha yakınlaşacağız. Ek olarak, sunduğumuz çözümlerin bulut versiyonlarını da müşterilerimizin kullanımına sunmak için çalışmalar yapacağız.
Müşteri yapınızda sektörel ve ölçek bazında çeşitliliği nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’de havacılık, bankacılık, finans ve sigorta, perakende, kamu ve adalet alanları başta olmak üzere 12 ana segmentte faaliyet gösteriyoruz. Turizm ve endüstriyel tesisler tarafının gelişime açık olduğunu görüyoruz. Bu nedenle endüstriyel ile turizm segmentlerine özel çalışacak ekipler oluşturduk ve bu iki pazara yönelik önemli yatırımlar yapıyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını anlamaya yönelik geliştirmeleri yapabilmek için yakın iş birlikleri kuruyoruz.
Büyük şirketler, endüstri tesisleri, AVM’ler gibi müşterilerin yanı sıra bu yıl KOBİ pazarına daha fazla yatırım yapma kararı aldık. Bu kanala sunduğumuz ürün portföyümüzü geliştireceğiz. Türkiye’nin her yerindeki küçük ve orta ölçekli işletmelere ürün ve çözümlerimizi sunmak için ön çalışmalara başladık. Bu pazarda da ürün ve hizmet çeşitliliğimizi artırarak büyümeyi hedefliyoruz.
Faaliyet gösterdiğiniz başlıkta hangi teknolojik yenilik ve yetkinlikler öne çıkıyor? Siz bu başlıklarda nasıl konumlanıyorsunuz?
Bulut, veri analizi, yapay zeka, siber güvenlik, nesnelerin interneti 2023 yılında güvenlik sahnesine hakim olacağını düşündüğüm trendler arasında yer alıyor. Biyometrik teknolojiler, önümüzdeki 3-4 yıl içinde çok daha hızlanarak büyüyecek. Siber güvenlik de önemli konulardan biri olacak. Dünya Ekonomik Forumu’nun raporuna göre, yaygın siber suç tehdidi ve siber güvenlikteki güvenlik açıkları, önümüzdeki on yılda işletmelerin, hükümetlerin ve halkın karşı karşıya kalacağı en ciddi riskler olarak öne çıkıyor.