KOBIL’in gündemi Türk bankaları
1986 yılında Almanya’da Türk girişimci İsmet Koyun tarafından kurulan, sayısal kimlik ve mobil güvenlik alanında hizmet veren KOBIL Systems GmbH, 16 ülkede faaliyet gösteriyor. Almanya’da 3 ayrı lokasyonda Ar-Ge merkezi bulunan KOBIL’in, Paris, Zürih, Londra ve San Francisco’da ofisleri var.
1996 yılında Türkiye ofisinin açılmasıyla KOBIL Türkiye, 2000’li yıllardan itibaren Türkiye’de gelişen internet bankacılığı ile birlikte ilk Türk banka müşterilerini kazandı. 2004 yılından itibaren de tamamen satış ve pazarlama faaliyetlerine yönelindi ve bugün Türkiye’de 11 banka KOBIL çözümlerini kullanıyor. KOBIL, hem donanım tabanlı, hem de yazılım tabanlı sayısal kimlik çözümleri geliştiriyor. Bu kimliklere dayalı güvenli mobil mesajlaşma platformu, güvenli internet tarayıcı ve güvenli mobil ödeme de KOBIL’in pazara sunduğu diğer çözümler.
Mobil cihaz kullanımının artışı ile KOBIL de, geçmişte sadece PC ‘lere yönelik donanım tabanlı güvenlik çözümleri geliştirirken, bu yıl mobil platformlara yönelik hem donanımsal, hem de salt-yazılım olan güvenlik çözümlerini geliştirdi, “App Security Technology” çözümünü pazara sundu.
Mobilde yatırıma devam
Geçen yıla kadar salt donanım tabanlı güvenlik çözümleri sunan KOBIL’in bu çözümleri genellikle USB-porttan bilgisayara takılan dongle tarzında ya da çevrimdışı (offline) bir defalık şifre (OTP) üreteçleri şeklindeydi. Mobil cihazların internet bankacılığı, e-devlet ve sanal alışverişte kullanım oranlarının ise artması beklentisi ışığında, KOBIL de mobil güvenlik alanındaki yatırımlarına devam etmeyi hedefliyor.’
Öte yandan, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu (YHGK) geçtiğimiz günlerde önemli bir karar aldı. Buna göre, internet bankacılığında çalınan para, müşteri suçu aranmaksızın yüzde 100 banka tarafından müşteriye iade edilecek. Usulsüz işlem ile çekilen paranın doğrudan doğruya bankanın zararı olduğuna hükmedildi. Gerekçeler olarak ise bankanın güvenliği tam sağlayamadığı, etkili koruma mekanizmalarını geliştiremediği ve gerekli tedbirleri müşterilerine zorunlu hale getirmediği öne çıkıyor.
KOBIL ise, bu gelişme ile bankaların güvenlik işini son kullanıcıya bırakmak yerine, bilinçsiz müşterilerin bile güvenliğini otomatik olarak sağlayabilen yeni e-kimlik çözümlerine yatırım yapmasını bekliyor.