KOBİ’ler İçin Dijital Dönüşüm Rehberi
Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD), Ankara Sanayi Odası (ASO), Ankara Ticaret Odası (ATO) ve KOSGEB iş birliği ile hayata geçirdiği ‘3. KOBİ’ler ve Bilişim Kongresi’, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) ‘Ekonomin İtici Gücü KOBİ’ler, KOBİ’lerin İtici Gücü Bilişim’ sloganıyla 19 Eylül tarihinde düzenlendi.
Kongreye; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, KOSGEB Başkan Yardımcısı Dr. Recep Kılınç, ASO Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Savaş Özüdoğru, TBD Başkanı Rahmi Aktepe ve bilişim sektörünün temsilcileri katıldı. Sayan konuşmasında; KOBİ’lerin bilişim teknolojilerini kullanma eğilimlerinin, beklentilerinin bir miktar aşağısında kaldığına işaret ederek, “KOBİ´ler, ülkemizde toplam işletmelerin yüzde 99´undan fazlasını oluşturuyor ve toplam istihdamın yaklaşık yüzde 55´ini ekonomiye kazandırıyor. Biz, KOBİ’lerin bilişim teknolojilerini zorunluluk olarak değil, aksine fırsat olarak görmelerini istiyoruz. Bu, onları başarı sıralamasında üstlere taşıyacak bir fırsat” değerlendirmesini yaptı. KOBİ’ler için bilişim teknolojilerinin, sadece web sitesi sahipliği anlamına gelmemesi gerektiğine dikkat çeken Sayan, “Küresel dünyada artık şirketlerin ‘Ben teknolojiye yatırım yapmam, geleneksel yolları tercih ederek başarıya ulaşırım’ deme şansı sıfıra yakın” ifadesini kullandı. Karagözoğlu da; büyüme, refah ve istihdamın artmasında önemli rol oynayan KOBİ’lerin uluslararası rekabette avantaj elde edebilmeleri için teknolojiden en etkin şekilde yararlanmalarının kaçınılmaz olduğunu kaydederek “Bizler şirketlerimizden öncelikle kendi alanlarında yerli ürünler üretmelerini hem de kullanacakları ürünleri yerli ve milli ürünler arasından tercih etmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.
Recep Kılınç, KOBİ’ler içinde dijital dönüşümle gelişen ve teknolojiye dayalı projesi olan girişimlere KOSGEB olarak daha çok destek verdiklerinin altını çizdi ve şu noktalara vurgu yaptı: “Yerli yazılımın kriteri olmalı. Açık kaynak kodun tarifi bulunmuyor. Belgelendiremediğimiz için desteklenme oranı düşüyor. Diğer yandan yazılım yapan, hizmet geliştiren firmaların bir araya gelip güçlü bir yapı oluşturmaları gerekiyor.” Özüdoğru, akıllı üretimin temelinde iş birliği olduğunun altını çizerek ASO’nun tüm paydaşlarla çalışmaya hazır olduğunu kaydetti. KOBİ’lerin daha güçlü markalarla dünya pazarına girmesi gerektiğini uzun yıllardır dile getirdiklerini söyleyen Aktepe, “Marka Ajansının kurulmasını ve ihracatçı KOBİ’lerin desteklenmesini önceliğimiz olarak görüyoruz. KOBİ’lerin dünya ile rekabet edebilmesi, yeni iş ve üretim biçimlerine ayak uydurabilmesi için dijital dönüşümlerini gerçekleştirmesi gerekmekte. Teknolojiye yatırım yapmak, çalışanları işsiz bırakmaz, firmanızı küreselleşen dünyada rakip firmalarla baş edecek güçlü bir firma haline getirir. Asıl bugün teknolojiye direnmek yarın işsiz kalmak demektir. TBD olarak, KOBİ’lerde dijital değişimin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi ve dijital dönüşümün başarılı bir şekilde tamamlanması için ‘KOBİ’ler İçin Dijital Dönüşüm Rehberi’ni hazırladık” açıklamasını yaptı.