KOBİ’LERİ FİNANSMANA KOLAYCA ULAŞTIRAN GİRİŞİM: FON RADAR
Değişken finansal koşullar altında KOBİ’lerin nakit ihtiyaçlarını yönetmek ve bu ihtiyacı en hızlı şekilde karşılamak için çalışan İTÜ Çekirdek girişimlerinden Fon Radar, KOBİ’leri kolayca finansmana ulaştırıyor.
İTÜ ARI Teknokent bünyesinde kurulan ve üniversitelerin girişimcilik kuluçka merkezleri sıralamasında dünyada ilk 5’te yer alan İTÜ Çekirdek girişimlerinden Fon Radar, değişken finansal koşullar altında KOBİ’lerin nakit ihtiyaçlarını yönetmek ve bu ihtiyacı en hızlı şekilde karşılamak için çalışıyor. KOBİ’ler ile finansal kurumları bir araya getirecek dijital bir platform kurma fikrinden yola çıkarak Fon Radar’ı hayata geçirdiklerini belirten Fon Radar Kurucu Ortağı Elif Özdemir, “Ortağım Okan Ünlüçerçi ile birlikte 2019 Mayıs ayında İTÜ Çekirdek’e başvurduk. İTÜ Çekirdek’e kabul edildikten sonra aldığımız girişimcilik eğitimi sırasında ürün prototipimizi geliştirdik, KOBİ’lerle test etmeye başladığımızda ürüne ilginin yüksek olduğunu gördük.
Bu arada hızlıca şirket kuruluşumuzu gerçekleştirdik. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) aldığımız onayı takiben, ürünün ilk fazının geliştirmesini tamamladık” dedi. Özdemir, “Fon Radar’ı KOBİ’lerin nakit akışlarını yönetmelerine yardım etmek için, onları finansal kurumlar ile bir araya getiren yenilikçi, hızlı ve BDDK onaylı bir dijital platform olarak tasarladık. KOBİ’lere vadeli alacaklarına karşılık en uygun alternatife dakikalar içerisinde ulaşma imkânı sunuyoruz. Finansal kurumlara da düşük maliyet ile yeni pazarlara ulaşma fırsatı veriyoruz böylece satış süreçlerini kısaltıyoruz” diye konuştu.
KOBİ’leri finansmana kolayca ulaştırıyor!
KOBİ’ler Türkiye’deki toplam işletmelerin yüzde 99’unu, istihdamın da yüzde 75’ini oluşturuyor. Ancak KOBİ kredilerinin bankacılık sektörü toplam krediler içerisindeki payı sadece yüzde 26, yani finansmana ulaşmakta çok zorlanıyor. Nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla uzun zaman ve büyük gayret harcayan KOBİ’ler, doğru çözüme ulaşamıyor. Hatta çözüm arayışı için harcadıkları zaman, performanslarını da ciddi şekilde azaltıyor. Finans kurumları için de satış süreçleri oldukça maliyetli ve uzun süreçleri kapsıyor. Fon Radar ile KOBİ’ler vadeli alacaklarına karşılık en uygun alternatife çok kısa sürede ulaşırken, finansal kurumlar da düşük maliyet ile yeni pazarlara erişebiliyor” şeklinde konuştu.
Londra’da ofis açacak
Operasyonlarına başlayalı çok kısa bir süre olmasına karşın şimdiden 150’den fazla KOBİ’ye ulaştıklarının altını çizen Özdemir şunları söyledi; “Düşük bütçeli pazarlama faaliyetleriyle 150’den fazla KOBİ üye edindik. Bir yandan Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) şirketleri ve GSM operatörleri ile de iş birliği görüşmeleri yapıyoruz. 2020’de yürürlüğe girecek e-çek ve e-senet kanunlarına hazırlık olarak yeni modüllerimizi geliştireceğiz. Makine öğrenmesi de kullanarak KOBİ’lere akıllı finansal çözümler sunmak istiyoruz. Bu bağlamda sahadaki ilk senemiz diyebileceğimiz 2020 yılı için bin 500’den fazla KOBİ’yi kazanmayı hedefliyoruz. Ayrıca küresel bir finans merkezi olan Londra’da ofis açmak da yakın dönemdeki hedeflerimiz arasında yer alıyor.”
Yapı Kredi Teknoloji ve Avrupa Fonu EFSE’den hibe kazandı
10 bin girişim arasından seçilerek Big Bang 2019 sahnesinde yer almaya hak kazanan Fon Radar, yatırımcılar ve kurumsallar karşısında sergilediği başarılı sunumu ile Yapı Kredi Teknoloji ve Avrupa Fonu EFSE’den nakit ve gayri nakit hibeler almaya hak kazandı.