KOBİ’lerin dijital dönüşümlerine yol göstermeye önem veriyoruz
KOSGEB Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda 26 Aralık 2019 tarihinde düzenlenen ‘KOSGEB KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri Töreni’nde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, 2020 yılında yaklaşık 2 milyar liralık kaynağın KOBİ’lerin katma değerli projelerine aktarılacağını açıkladı.
Törene Bakan Varank‘ın yanı sıra, Ankara Valisi Vasip Şahin, Bakan Yardımcıları Hasan Büyükdede, Çetin Ali Dönmez ile Mehmet Fatih Kacır, KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ve TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin katıldı. Ekonomik ve sosyal kalkınmamızda kritik bir yere sahip olan KOBİ’lerin büyümenin lokomotifi konumunda bulunduğunun altını çizen Varank, “Ülkemizdeki işletmelerin yüzde 99’undan fazlası KOBİ niteliğinde. Toplam istihdamın yüzde 78’ini ve toplam ihracatın yüzde 55’ini sırtlayan KOBİ’ler; işsizliğin azaltılmasına, nitelikli eleman yetiştirilmesine ve üretim çeşitliliğinin artırılmasına büyük katkı sağlıyor. KOBİ’lerin desteklenmesi, dış piyasalara açılmaları ve küresel rekabette güçlü kalabilmeleri kalkınma hedeflerimize ulaşmak açısından oldukça önemli” dedi. “KOSGEB’in hâlihazırda uyguladığı 13 destek programıyla özel sektöre nefes vermeye devam ettiğini ifade eden Varank “Biz bu programların hem tasarım hem de uygulama aşamasında KOBİ’lerin kabiliyetlerini daha da geliştirecek kritik adımlar atmaya özen gösteriyoruz” açıklamasını yaptı.
KOBİGEL ile üretim süreçlerini dijitalleştirmek isteyen KOBİ’leri destekliyoruz
KOBİ’lerin dijital dönüşümlerine yol göstermeye ve bu süreçteki ihtiyaçlarını karşılamaya önem verdiklerinin altını çizen Bakan Varank, “Bu sene ilk defa dijitalleşme odaklı bir çağrıya çıktık. ‘KOBİGEL Programı’ ile hem dijital teknolojileri geliştiren hem de üretim süreçlerini dijitalleştirmek isteyen KOBİ’leri destekliyoruz. İlk çağrımızda, beklentilerimizin üstünde bir taleple karşılaştık. Aslında bu durum, dijitalleşmeye olan talebi ve farkındalığı göstermesi açısından oldukça anlamlı. Yeni yılla birlikte bu destek programı kapsamında yeni çağrılara çıkacağız” bilgisini vererek şunları eklerdi: “KOBİ Rehberliği ve Teknik Danışmanlık Hizmetleri Hakkında Yönetmeliğimiz Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu sayede akredite rehber ve teknik danışmanlar sahaya inecek ve KOBİ’lere yardımcı olacak. Sistemin devreye girmesiyle birlikte ilk etapta 200 KOBİ Rehberi ve 2 bin 400 Teknik Danışman sahada görev yapmaya başlayacak.”
Gençlerimiz iş arayan değil, işveren olmanın peşinden koşmalı
‘KOBİ TEKNOYATIRIM Destek Programı’na vurgu yapan Varank, “‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nı uygulamaya başladık. Amacımız belirlediğimiz odak sektörlerde ve öncelikli ürün gruplarında yerli ve milli üretimi gerçekleştirebilmek. İlk olarak makine sektöründe çağrıya çıktık. Ar-Ge ve yatırım bütçesi 10 milyon lirayı aşan projelerin ön başvurularını aldık. 2020’de farklı sektörlerde de çağrılara çıkarak bu vizyoner programı uygulamaya devam edeceğiz. ‘Hamle Programı’nda daha küçük ölçekli, yani 10 milyon liranın altındaki yatırım projelerini KOSGEB’in ‘KOBİ TEKNOYATIRIM Destek Programı’yla destekleyeceğiz. Programımız sürekli açık olacak ve KOBİ’lerimiz ihtiyaç duymaları halinde başvurabilecekler” şeklinde konuştu. KOBİ’lerin finansmana erişimlerini de kolaylaştırdıklarına dikkat çeken Varank, “Bu kapsamda piyasadaki canlanmayı ve finansal koşullardaki iyileşmeleri dikkate alarak bankalarla protokol yaptık. ‘Girişimciliği Geliştirme Destek Programı’ndan yararlanan KOBİ’lerin 70 Bin liraya kadar, ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’ kapsamında desteklenecek işletmelerinse 500 Bin liraya kadar kredi kullanmalarına imkân sağladık. Diğer yandan 2019’da yaklaşık 14 bin kadın girişimciye 252 milyon lira destek verdik. 50 bin liralık finansman desteğini; kadınlar, şehit yakınları, gaziler ve gençler için 70 bin liraya çıkardık. Gençlerin girişimciliğe yönelmesi son derece gerekli ve faydalı. Gençlerimiz iş arayan değil, işveren olmanın peşinden koşmalı. Biz Bakanlık olarak; fikrim var ama sermayem yok diyen tüm gençlerimizin yanında olmaya devam ediyoruz” açıklamasını yaptı.
21 başarılı KOBİ arasından her kategoride birinciler seçildi
2019 yılında KOSGEB bütçesinin tamamını KOBİ’lerin büyümesi için harcadıklarına dikkat çeken Varank, “70 bin işletmeye 2,3 milyar lira kaynak aktardık. 2020 yılında da aynı titizlikle KOBİ’lerimizin büyüme hayallerini teşvik etmeye devam edeceğiz. Kurumumuzun 2020 yılı yeni destek bütçesinde yüzde 9 buçukluk artış oldu. Bu sayede yaklaşık 2 milyar liralık kaynağı KOBİ’lerimizin katma değerli projelerine aktaracağız” dedi. “2019’da ‘KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri’mize beklediğimizin üzerinde bir başvuru oldu” ifadesini kullanan Bakan Varank, şöyle konuştu: “2 bin 356 KOBİ’miz yarışmaya katıldı. Sistem üzerindeki kriterlere göre yapılan ön değerlendirmeyle, sayı önce 362’ye düştü. Ardından 7 farklı değerlendirme komisyonu marifetiyle ödül almaya aday 21 finalist belirlendi. Her biri alanında uzman 13 üyeden oluşan jürimiz, 21 başarılı KOBİ arasından her kategoride birincileri seçti. Finale kalan her bir KOBİ’miz bizim gönlümüzde birinci.”
KOBİ’ler toplumun temel dinamiği
KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Uzkurt, KOBİ’lerin toplumun temel dinamiği olduğunu vurgulayıp “Ekonomik büyümenin tabana yayılması ve gerçek bir refah oluşturması için, KOBİ’lerin başarılı bir kimliğe sahip olmalarının gerekliliğinin farkındayız. Bu nedenle, KOBİ’leri sadece ekonomimizin değil, toplumumuzun da temel dinamikleri olarak görüyoruz. İçinde bulunduğumuz yoğun ve küresel rekabet ortamında, ülkelerin dünyadaki yerini, KOBİ’lerinin gücü belirliyor” değerlendirmesini yaptı. KOBİ’lerin, faaliyet gösterdikleri bölgelerde, istihdam ve gelir artışıyla birlikte sosyal istikrara katkı sağladığına dikkat çeken Uzkurt, şunları kaydetti: “Başarılı KOBİ’ler, bulundukları bölgede, kalifiye elemanlar yetişmesine, ülkenin üretici potansiyelinin açığa çıkmasına ve yeni işletmelerin doğuşuna da zemin hazırlıyor. Bu noktada, güçlü Türkiye, güçlü KOSGEB, güçlü KOBİ üçgeni üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
Konuşmaların ardından finale kalan işletmelere sertifikaları, birinci olan girişimci ve KOBİ’lere de ödülleri verildi.
Törende ödül alan şirketler şöyle sıralanmakta:
İhracatçı KOBİ Ödülü: Taleworlds Entertainment
İnovatif KOBİ Ödülü: Sentes-Bir
İş Birliği-Güç Birliği yapan KOBİ ödülü: Asis Elektronik
Dijital KOBİ Ödülü: Emko Elektronik
Genç Girişimci Ödülü: Merger Ayakkabı
Kadın Girişimci Ödülü: Gülsha Kozmetik
İnovatif Girişimci Ödülü: Pergo Medikal
Jüri Özel Ödülü: Hidromek