“KOBİ’lerin Dijital Dönüşümüne Rehberlik Etmeye Devam Edeceğiz”
Paynet’in TÜRKONFED iş birliğiyle hayata geçirdiği “KOBİ’lerin Dijital ve Finansal Karnesi” araştırmasına göre KOBİ’ler COVID-19’u, hem dijitale yatırım yapmada en güçlü neden hem de yatırımların önündeki en önemli engel olarak görüyor. Araştırmada şirketlerin dijital olgunluk derecesi arttıkça finansal olgunluğun da arttığını belirten Paynet CMO’su Serra Yılmaz, “Her şeyden önce dijitalleşme, kültürel ve zihinsel bir değişimi gerekli kılıyor. Kullanıcı dostu finansal teknolojilerimizle KOBİ’lerimize dijital dönüşümlerinde rehberlik etmeye, onların ihtiyaçları doğrultusunda ürün ve hizmet geliştirmeye devam edeceğiz” diyor. Yılmaz, BT Haber’in sorularını şöyle yanıtladı:
“KOBİ’lerin Dijital ve Finansal Karnesi” araştırmasında KOBİ’lerin hem dijital hem finansal olgunluk düzeylerini, pandemiyle değişen ihtiyaçlarını ortaya koydunuz. Öne çıkan sonuçlardan bahsedebilir misiniz?
Öncelikle araştırmaya katılan KOBİ’lerin yüzde 60’a yakınının pandemide cirolarında ortalama yüzde 40’a varan kayıplar yaşadıklarını görüyoruz. KOBİ’lerin 2021’e dair öngörüleri de kötümser bir tablo çiziyor. 2021’e ilişkin olumsuz makroekonomik beklentilerin giderilmesi ve ciro kayıplarındaki telafilerin ancak dijital dönüşümle sağlanacağını düşünüyoruz. KOBİ’lerin Dijital ve Finansal Karnesi Araştırması’nda dijital olgunluk seviyesi yüksek firmalarda finansal olgunluk seviyesinin de yüksek olması bu görüşümüzü destekliyor. Kısaca söylemek gerekirse, dijitalleşen KOBİ’ler finansal olarak da güçleniyor. Ayrıca KOBİ’ler COVID-19’u, hem dijitale yatırım yapmada en güçlü neden hem de yatırımların önündeki en önemli engel olarak görüyor.
Teknoloji yatırımı yapan KOBİ’ler bu yatırımları hangi alanlarda gerçekleştiriyor? KOBİ’lerin gelecek teknoloji yatırım planlarında hangi nedenler öne çıkıyor?
2017-2020 yılları arasında teknoloji yatırımı yapan KOBİ oranı yüzde 32,4. Araştırmamıza göre bu yıllar arasında dijitale yatırım yapmış KOBİ sayısı 324 iken, önümüzdeki üç yıl içerisinde yatırım yapmayı planlayan KOBİ sayısı 306’ya düşüyor. Teknoloji yatırımı yapan KOBİ’lerin yarısından çoğunun yatırım yaptıkları ilk 3 alan sırasıyla teknolojik altyapı, sosyal medya ve siber güvenlik ile bilgi güvenliği olarak öne çıkıyor.
Gelecek üç yıl içinde KOBİ’ler, COVID-19 sürecinde dijitalleşmenin öneminin artması, yeni müşteri talebini karşılayabilmek ve rekabette geri kalmamak için yatırım planlıyor. KOBİ’ler tarafından yatırım yapılması planlanan başlıca uygulamalarda pandemi sürecinin tercihleri bir miktar değiştirdiği ve bu kapsamda e-ticaretin ve mobil uygulamaların öne çıktığını görüyoruz. Buna göre KOBİ’lerin mobil uygulamaya yatırımları yaklaşık 9 puan, e-ticaret yatırımları ise 7 puan artacak. ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) ve CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) gibi alanların da yatırım kararlarında son sıralarda yer alması, şirketlerin ağırlıklı olarak mevcut yapının işleyişine yönelik dijital ve teknolojik yatırımlarını önceliklendirdiğini gösteriyor.
Önümüzdeki üç yıl içinde yatırım yapmayı düşünmeyenler ise; COVID-19’u yatırımların önünde bir engel olarak gördüklerini ve aynı zamanda ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumdan ötürü yatırım yapmaya yönelmediklerini belirtiyor.
Dijital dönüşüme yatırım yapılmamasının bir diğer sebebinin ise dijital ve teknoloji alanında KOBİ’lerin bu alanlarda bir fırsat veya tehdit görmemesi olduğunu gözlemliyoruz. Araştırmaya katılan KOBİ’lerin yüzde 53,2’si dijital ve teknoloji alanında fırsat görmediğini söylerken, yüzde 77,2’si ise bu alanda bir tehdit de olmadığı yanıtını veriyor.
Araştırmaya göre KOBİ’lerin hangi alanlarda gelişime ihtiyacı var?
Öncelikle STK, özel sektör ve kamu paydaşlığında KOBİ’lerin dijitalleşme düzeylerinin geliştirilmesi için yönlendirici ve düzenleyici mekanizmalara ihtiyaç duyulduğu çok açık. Bu kapsamda özellikle finansman kanalının çeşitlendirilmesi, eğitim ve mentorluk süreçlerinin yanı sıra danışmanlık desteğinin de verilmesi ihtiyacı öne çıkıyor. Her şeyden önce dijitalleşme, kültürel ve zihinsel bir değişimi gerekli kılıyor. Bu nedenle zaman kaybetmeden, kapsayıcı iş birlikleri ile KOBİ’lerimizin dijitalleşme yolculuğunu başlatmalıyız.
Araştırma kapsamında şirketlerin dijital olgunluk düzeylerini tespit etmek üzere bu alandaki insan kaynağı altyapısı ve hizmet alımını da inceledik. Buna göre, BT personeli bulundurmayan ve bu alanda dışarıdan hizmet almayan şirketlerin oranının yüzde 50,2 olduğu görülüyor. Şirketlerin dijital dönüşüm süreçlerinde zayıf kaldığı alanlardan bir diğeri ise dijital pazarlama. KOBİ’lerin yüzde 56,3’ü dijital pazarlama alanında personel bulundurmadıklarını ve dışarıdan hizmet almadıklarını ifade ediyor. Dolayısıyla KOBİ’lerin bu alandaki bilgi ve farkındalık düzeylerinin geliştirilmesi gerekiyor. Biz de Paynet olarak bu alanda daha çok farkındalık yaratmak adına TÜRKONFED ile yakın iş birliğimize devam edeceğiz.
KOBİ’lerin hayatında fintechlerin ve ödeme teknolojilerinin yeri nasıl? Paynet, bu noktada araştırmadan ne gibi mesajlar aldı?
KOBİ’ler arasında en çok tercih edilen finansal teknoloji şirketi olarak, bu araştırmayla geliştirdiğimiz ürün ve çözümlerin gerçek anlamda değer yarattığını bir kez daha görmüş olduk. Özellikle tahsilatta yani ödeme almada yaklaşık her üç KOBİ’den birinin sanal POS’u tercih ettiğini görüyoruz. Bu alanda Paynet olarak lideriz diyebilirim.
Tahsilat yapma/ödeme alma tarafında en çok açık hesap, fiziki/sanal pos kullanımı öne çıkıyor. Sanal POS kullananların tercih nedeni olarak kullanım kolaylığı ilk sırada geliyor. KOBİ’ler ayrıca sırasıyla internetten satış yapabilmelerine imkan verdiği ve müşteri talebi olduğu için Sanal POS tercih ediyor. Firmalar POS çözümlerindense ödeme seçeneklerinde kolaylık sağlamasını, komisyon oranlarının azaltılmasını, mobil, uzun ömürlü şarj özelliği ve daha hızlı bir sisteme sahip olmasını talep ediyor. Araştırmamız sonucunda KOBİ’lerde teknoloji kullanımı ve dijital yatırımlar noktasında henüz gidilecek çok yol olduğunu görüyoruz. Biz de fırsatları belirleyerek, stratejimizi bu çerçevede güncelliyoruz. Paynet olarak, KOBİ’lerin dijital dönüşüm sürecini yeni nesil finansal teknoloji ürün ve çözümlerimizle desteklemeye devam edeceğiz.