KOBİ’lerin fikri mülkiyet farkındalığının artırılması hedefleniyor
OSTİM, Türk Patent ve Marka Kurumu ve OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi (OSTİM ENERJİK) arasında ‘Hezarfen OSTİM Temiz Enerji Projesi İş Birliği Protokolü’, OSTİM OSB’de 3 Mart tarihinde imzalandı.
İmza törenine; Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ve OSTİM ENERJİK Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Çelik katıldı. ‘Türk KOBİ’lerinin İnovasyon Kapasitelerinin Geliştirilmesi’ konulu projenin pilot uygulaması 2007 yılında OSTİM’de gerçekleştirilmişti. ‘Hezarfen OSTİM Temiz Enerji Projesi’ kapsamında; OSTİM ENERJİK üyesi 30 KOBİ’nin sınai mülkiyet potansiyelleri tespit edilecek ve bire bir danışmanlık hizmeti verilecek.
OSTİM ENERJİK’in disiplinler arası çalışan sisteme sahip 80 üyesi bulunuyor
Çelik, proje kapsamında yer alacak 30 üye firmadan her birinin en az bir adet kamu kaynaklı Ar-Ge projesi tamamladığını anlattı ve Ar-Ge projelerinin ekonomiye kazandırılmasının önemine dikkat çekerek “Bizim ekonomiye kazandırmakla ilgili argümanlarımızdan biri de patent demek, yani telif hakları açısından korunmasını sağlamak. Kümelenmemizde disiplinler arası çalışan sisteme sahip 80 üyemiz var. 500’ün üzerinde mühendis ve 5 binin üzerinde çalışan mevcut. Üyelerimizin birbiriyle iş yapma becerisini artırarak sürdürmeye çalışıyoruz. Her faaliyetimizi OSTİM’le birlikte kamuya, üyelerimize nasıl yarar sağlayabiliriz üzerine kurguluyoruz” açıklamasını yaptı.
KOBİ’ler patent ve tescilin öneminin farkında değil
Aydın, “Bölgemizdeki firmaların rekabet güçlerini artıran, bütün dünyayla rekabet edebilen bir yapıya kavuşmasını istiyoruz. Dünyanın herhangi bir yerindeki fuarda bir OSTİM firmasını gördüğümüz zaman, bizim yaptığımız ürünlerin dünyada bir karşılığı olduğunu görmek bizi heyecanlandırıyor” şeklinde konuşarak şunları kaydetti:
“Patent ve tescil büyük önem taşıyor ama KOBİ’ler bunun yeterince farkında değil. OSTİM olarak, kümelenmelerimizle patent ve tescilin farkındalığını artırmaya ve Türk Patent ve Marka Kurumu’yla beraber iş birliğine her zaman hazır olduğumuzu arz etmek istiyorum.”
Projeler, şehirlerin, ülkelerin kaderini değiştirebilir
Asan, projenin temel amacının KOBİ’lere, sınai mülkiyeti hem ulusal, hem de uluslararası alanda bir araç olarak kullanabilmeyi öğretmek olduğunun altını çizerek her yıl 26 Nisan’ın ‘Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Günü’ olarak kutlandığını hatırlattı. Asan, bu yılki temanın; ‘Yeşil Gelecek İçin Yenilik’ olduğunu, Hezarfen OSTİM Temiz Enerji Projesi’nin de bu temayla çok uyumlu olduğunu kaydetti. Ar-Ge konusunda Türkiye’de büyük bir deneyim elde edildiğini ifade eden Asan, şunları aktardı: “Ar-Ge yapmayı öğrendik. Uluslararası makale sayılarımız çok yüksek. Ancak inovasyon yapmada o kadar başarılı değiliz. Ar-Ge’yi ürüne dönüştürme, piyasaya sunularak ticarileşmesi noktasında güzel örnekler mevcut. Belki bunun en güzel örnekleri OSTİM markası altında burada yapılıyor. Bu anlamda bence Türkiye’de OSTİM OSB örnek bir yer. OSTİM Teknik Üniversitesi de çok başarılı bir şekilde ilerliyor. Kamu-üniversite-sanayi iş birliğinin belki de Türkiye’deki en iyi örneğinin olduğu yerin OSTİM olduğunu düşünüyorum. Bu noktada, bu proje de büyük anlam taşıyor. ‘Hezarfen OSTİM Temiz Enerji Projesi’ ile beraber Türkiye’de fikri mülkiyet farkındalığının daha da ileriye taşınmasını diliyorum. Buna benzer projeler, şehirlerin, ülkelerin kaderini değiştirir.”