Kodlama ağır aksak…
BST Bakanlığı’nın geçen yılki girişimiyle MEB nihayet, kod yazma eğitimi vermeye hazırlanıyor. 5 ve 6’ıncı sınıflarda zorunlu, 7 ve 8’inci sınıflarda seçmeli olacak “Bilişim teknolojileri ve yazılım dersi” için MEB bir komisyon kurdu. Pilot bölge olarak Gaziantep, Samsun, Mersin, Erzurum seçildi.
Acaba neden sadece 5 ve 6’ıncı sınıflarda zorunlu ama 7 ve 8’de seçmeli? Ve neden 12’nci sınıfın sonuna kadar devam etmeyecek?
Üstelik, konu sadece kodlamayı “öğretmek” değil ki? Orta öğretimde, bilgisayar destekli algoritmik (sistematik) düşünceyi öğretmek ve geliştirmek esas gerekli.
Konunun uzmanı Doç.Dr. Selçuk Özdemir (Ankara Gazi Üniversitesi Bilgisayar ve Eğitim Teknolojileri Eğitimi Bölümü):
“Kodlama bilen bir kişi bilgisayarları, bilgisayarlı makineleri programlayarak onlara istediği işleri yaptırabilir, bu cihazlara yeni özellikler, görevler ekleyebilir. Bunun yanında, bugünün çocuklarının büyüdüklerinde, uzun zamandır depolanan ‘büyük veri’ ile uğraşması ve her alanda doğru kararlar verebilmek için o büyük veriyi analiz edip anlamlı sonuçlara ulaşması gerekiyor. Büyük veriyle uğraşmasını beklediğimiz yakın geleceğin yetişkinlerinin sahip olması gereken en önemli zihinsel araçlardan birisi, kodlama ve onun getireceği algoritmik düşünme becerisi olacak. Bir anlamda, kodlama becerisi çocuklarımıza etraflarını saran bilgisayarlı makinelerle ve büyük veri yığınları ile iletişime geçmelerini, onlara ne yapmaları gerektiğini emredebilmelerini ve onlardan gelen sinyalleri anlayabilmelerini sağlayacak yeni bir ‘dil’ becerisi olacak. Biz de ülke olarak, kodlama eğitimi alanında mümkün olan en erken yaşlardan başlayarak ‘bilişimin üretici yüzünü’ çocuklarımızın hızla tanımasına yardımcı olacak projeleri ve etkinlikleri hayata geçirmeliyiz. (Hürriyet, 26.10.15)