Kontrol etmenin sırrı ölçebilmekte saklı
Veri merkezi yönetimi ve sayısal görüntüleme alanlarında faaliyet gösteren Valen Bilişim, veri merkezi kanadında dağıtıcı, sayısal görüntüleme kanadında ise üretici kimliğiyle yer alıyor. Bu başlıkta VisioneX markasının yaratılması ve müşteriye özel üretim konusunda faal olduklarını belirten Valen Bilişim Proje Yöneticisi Engin Taşova, büyük kurumsal şirketlerin veri merkezlerine yönelik çözüm odaklı çalışmalarını şöyle anlattı:
“Bu başlıkta, Raritan markasının dağıtıcılığını yapıyoruz. 1985 yılında kurulmuş, ABD kökenli bir şirket Raritan ve ana odağı; veri merkezindeki aktif cihazların uzaktan yönetilebileceği sistemler. 70’ten fazla ülkeye satış yapan, 300’e yakın iş ortağı olan bir şirket. Türkiye dağıtıcılığını yapan Ankara’da da bir şirket var. İstanbul tarafında ise aktif olarak biz çalışıyoruz.”
Raritan’ın İstanbul zirvesi
Taşova’nın verdiği bilgiye göre, tüm GSM ve telekom operatörleri ile bankalarda Raritan çözümleri kullanılıyor. Sunucu ve ağ cihazlarına erişmek için bu çözümlerin kullanıldığını söyleyen Taşova, hatırlattı: “Son yıllarda, özellikle enerji maliyetlerinin artması ile şirketler, veri merkezi yönetimlerinde enerjiyi ölçmek, bunu etkin yönetmek için de bu çözümleri kullanıyor.” Yeşil BT’ye giden yolda atılması gereken ilk adımı ‘tüketilen enerjinin ölçümü’ olarak gösteren Taşova’ya göre, aksi halde tasarruf için planlama yapmak mümkün olmaz. Raritan’ın bu konudaki yazılımları, şirketlere veri merkezlerinde tüketilen enerjiyi ölçme ve raporlama konusunda yardımcı oluyor. Proje Yöneticisi Volkan Doğan da şu bilgileri ekledi:
“Farklı yazılım araçları ile bu ölçümlerin raporlanması, bunların özellikle barındırma şirketlerinin kendi ERP sistemleriyle bütünleştirilmesi gündeme geliyor. Böylece barındırma şirketleri, müşterinin faturasında net enerji maliyeti gösterebiliyor. Raritan’ın donanım ve yazılım çözümleri ile enerji konusunda ölçülebilir ve kontrol edilebilir bir yapı sunuyoruz.”
2011 analizi, 2012 stratejileri netleşti
Valen Bilişim, Raritan’ın geçtiğimiz günlerde İstanbul’da düzenlenen uluslararası toplantısının evsahipliğini de üstlendi. Şirketin her yıl farklı ülkelerde, satış, bölge ve ülke müdürlerinin katıldığı toplantılar düzenlediğini söyleyen Taşova, “Geçen yıl yaptığımız birkaç proje ile Raritan için Türkiye’nin önemi arttı. Türkiye’de hız kesmeyen BT yatırım eğrisi var ve veri merkezlerinin önemi artıyor. Bu da, Raritan gibi şirketlerin Türkiye’ye bakışını olumlu etkiliyor” dedi. Taşova, “Türkiye dağıtıcısı olarak İstanbul’da 2 günlük bir etkinlik organize ettik. Geri dönüşler çok olumlu oldu ve biz de, bağlantı içinde olduğumuz Raritan yöneticileriyle birebir tanışma olanağı bulduk” bilgisini verdi. Volkan Doğan da etkinlikle ilgili şu detayları paylaştı:
“Şirketin 2012 ve sonrasına yönelik stratejileri, yeni ürünler, ülke satış müdürlerine ve teknik birim yöneticilerine anlatıldı. Pazar durumları analiz edildi. 2011’in genel değerlendirmesi yapıldı. Programımızdan çok memnun kaldılar, beklentilerinin çok ötesinde bir ülke ve şehirle tanıştıklarını söylediler.”
Valen Bilişim’in 2012 yılı hedefi; Raritan gibi altyapı ve enerji yönetimi alanlarına odaklanıp, büyük kurumsal şirketlerde bu tarz projeler yaratmak. GSM ve finans sektöründe çalışmaları tamamlamayı öncelikli hedef olarak gösteren Taşova, sayısal görüntüleme tarafında ise yeni ürünler geliştirme ve yeni tasarımlar yapmanın önemli olduğunu vurguladı. “Portföyümüze katmak istediğimiz bazı ürünler var” diyen Taşova, “Bunların Ar-Ge tasarımları yapıldı. KOSGEB ve TÜBİTAK’tan bu konuda destekler için projelendirme aşamasındayız” bilgisini verdi. Doğan da şöyle devam etti:
“Hazırlık çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Birkaç ay içinde süreci tamamlayıp, yılın ikinci çeyreği itibariyle üretim aşamasına geçebilmeyi hedefliyoruz. Bu alanda birkaç farklı üreticiyle çalışıyoruz, montaj ise kendi bünyemizde gerçekleştiriliyor. Makine parkı bizim ürünümüze en uygun olan üreticiyle çalışmaya özen gösteriyoruz.”
Odaklı büyüme temel hedef
Valen Bilişim’in dağıtıcılığını yaptığı tek marka Raritan değil. Nexcom ve Hebao ile, Türkiye pazarına Valen ile yeni giriş yapan Schroff da var. Taşova, 2012’nin ikinci yarısında Schroff’un kabinet ve soğuk koridor çözümleri ile ilgili daha yoğun çalışmaları olacağını belirtirken, Doğan da, “Uzmanlaşmak bizim için önemli. Veri merkezi noktasında, dağıtıcı olduğumuz markalarla bunu sağladığımıza inanıyoruz” dedi. Öte yandan Taşova, yine veri merkezi altyapı yönetimi tarafında yazılım çözümü ile ilgili yeni bir dağıtıcılık görüşmesinin devam ettiği bilgisini de verdi. “Odağımızı dağıtmadan, varolan çözüm ve ürünlerimizin tamamlayıcısı olabilecek bir çözüm bu” açıklamasını yapan Taşova, “Nexcom, Hebao ve kendi ürünlerimizle sayısal görüntüleme alanında varız. Sonuçta iki odağımız var ve yeni görüşmemizde de odağımızı bozmadan, veri merkezinin daha etkili yönetilmesini sağlamaya yönelik çözümleri sunacağız” dedi.