Konu güvenliksei herkes elini taşın altına koymalı
Şirketler güvenlik politikalarını belirlerken, politikaları ve bu konu için yapacakları yatırımları en az 5 senelik olarak planlamalı. Kısa dönemli, sadece günü kurtaracak planlamalardan ve yatırımlardan ise özellikle kaçınmak gerek. Güvenlik politikalarını planlarken sadece regülasyonlara kısmi uyum sağlayıp, denetlemelerden temel düzeyde geçebilecekleri en minimal şekilde değil, günümüzün hızla değişen teknolojisinde, araştırarak, yorumlayarak, geniş bir perspektifte değerlendirmeleri de şart. Bu çeşitli zorunluluklar karşısında Kron Kurumsal Çözümler ve İş Geliştirme Direktörü Özdemir Şarman, güvenliğin hayatımızda çok önemli bir konuma gelmesi ile şirketlerin danışmanlık desteği almaya her geçen gün daha sıcak baktığına dikkat çekti. Birbirinden farklı pek çok konuda dikey uzmanlık gerektiren güvenlik başlığı, uzun soluklu ve devamlı bir çalışma gerektirdiği için Özdemir Şarman, “Değişim ve gelişim içinde olan güvenlik riskleri konusunda, güncel gelişmelerden haberdar ve yeterli uygulama kapasitesine sahip danışmanlık şirketleri ile çalışılması kısa, orta ve uzun vadede oluşabilecek veriye dayalı ihlal ve hırsızlıkların önlenmesinde koruyucu bir rol üstlenir” vurgusunu yaptı.
Hızla gelişen, birbirine entegre olan ve yapay zekanın gitgide güçlendiği bu dönemde doğal olarak riskler de aynı oranda gelişim gösteriyor. Küresel bazda güvenlik konusunda çok ciddi yatırımlar yapılırken, Özdemir Şarman’a göre, ülkemizde de farkındalığın artmasına karşılık, genel olarak kaynak sıkıntılarından dolayı planlamaların ve uygulamaların ertelendiğini, çoğunlukla gereksinimlerin bir kısmının karşılanabildiğini görüyoruz. “Gerekli kaynakların oluşturulabilmesi için herkesin gerektiği kadar elini taşın altına koyması gerek” vurgusunu yapan Özdemir Şarman, gelişen riskleri ve bunlara karşı çözüm stratejilerini şöyle anlattı:
“Çoğu sistem bulut üzerine taşınmış durumda ve artık BaaS, FaaS gibi birkaç yıl önce sadece adı anılan teknolojiler kullanılmaya başlandı. Globalleşen yapılar, ‘serverless’ olarak adlandırılmaya başlanan teknojiler her konuda olduğu gibi artı ve eksileri ile geliyor. Bu teknojilerde en büyük darboğazlardan biri yetki yönetimi. Yetki yönetimi eskiden lokal bir konu olarak değerlendirilirken, artık tamamen global hale geldi ve BT yapılarının dağıtık sistemlerde yetkilendirilmesi de üzerinde zaman harcanması gereken bir başlık. Risklerin akıllanması, savunma tekniklerinin de akıllanmasını gerektiriyor. Kısa süre içerisinde yapay zeka ile daha da güçlenecek olan risklerin engellenebilmesi için merkezileştirilmiş ve klasik algılama yöntemlerinden daha fazlasını sunan, yapay zeka ile beslenen, davranışsal analiz yapabilen, her katmanda bütünsel bir yaklaşım sunan, dağıtık mimarilere uyumlu savunma politikalarının oluşturulması ve hayata geçirilmes şart. Kron olarak stratejimiz; Single Connect güvenlik ürün ailesi içinde sunduğumuz bütün ürünlerin birbiriyle entegrasyonlarını, Single Control, Single Command, Single FI, Single Monitor, Quality Assurance gibi BT’nin güvenlik dışındaki alanlarında kullanılan ürün ve ürün ailelerimiz ile daha da entegre ederek, BT’nin bütün konu başlıklarında birbirlerini en üst düzeyde besleyen, konuşan, merkezi olarak bütün BT ihtiyaçlarını karşılayabilen bir çözüm sunabilmek. Global bir üretici olarak hedefimiz; ürün çeşitlerimizi ve servislerimizi arttırarak, en doğru çözüm ve servisi en uygun bütçe ile en kısa zamanda müşterilerimize sunabilmek.”