Konya’da BTvizyon’a büyük ilgi
Bilişim Zirvesi’nin Anadolu’daki çeşitli illerine giderek düzenlediği, teknoloji şirketlerinin en son yenilikleri, eğilimleri ve çözümleri aktarabilmelerini ve Anadolu’daki bilişim profesyonellerinin bir araya gelmesini sağlayan BTvizyon Toplantıları’nın Konya ayağı gerçekleştirildi.
Konya’da ikinci kez düzenlenen etkinlik Dedeman Otel’de gerçekleştirildi. Etkinliğe hem kamu hem de özel sektörden katılımcılar büyük ilgi gösterdiler. Etkinlik, Bilişim Zirvesi Genel Müdürü Neslihan Aksun’un açılış konuşmasıyla başladı. 2002 yılından bu yana bilişim sektörünün önde gelen şirketlerinin kurumsal verimlilik, maliyet avantajı gibi faydalar sağlayan ürün ve çözümlerini her ölçekte katılımcı şirketlerle paylaştıkları ortak buluşma noktası haline gelen BTvizyon toplantılarının önemli bir etkinlik zinciri olduğuna dikkat çekti ve konuşmasına şöyle devam etti:
“Bilişim sektörünün büyümesine tam 22 yıldır hizmet vermekte olan şirketler grubunun bir parçası olan Bilişim Zirvesi Etkinlik Şirketi, kurulduğu günden bu yana Türkiye’nin ‘bilişim’ ekseninde en önemli etkinliklerine imza attı, bu konuda BT sektörü, kurumsal hayat ve kamu arasında güçlü bir köprü oldu, olmaya da devam ediyor. Bu etkinliğimiz; geçmiş yıllarda da olduğu gibi, bu yıl da tüm sektörleri ve BT sektörünün önde gelenlerini, işinde bilişimi kullanan yöneticileri ve yaşamında bilişimden kopamayanları bir araya getiriyor. Her ölçekte şirketin kurumsal bilişim adına yaptığı yatırımlar, bu konuya verdiği önem, ülkemizin iş dünyasında gelişmişlik seviyesi ve küresel rekabette öne çıkması için en önemli gösterge halini aldı.”
Bilişim alanında Türkiye’de geçtiğimiz yıllarda önemli mesafe kat edildiğini vurgulayan Aksun, “Kesintisiz gelişimi ile öne çıkan bilişim ve teknolojide, kurumsal yetkinliklerin de bir dönemlik değil her zaman doğru yatırımlarla geliştirilmesinin gerekli olduğu unutulmamalı. Yani yatırımlarda ‘tamam bu kadar yeter’ demek gibi bir şansımız artık yok” dedi.
Aksun ayrıca konuşmasında geçtiğimiz günlerde Bilişim Sanayicileri Derneği TÜBİSAD’ın açıkladığı “Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2015 Yılı Pazar Verileri” ile ilgili çeşitli bilgiler verdi. Aksun, “Bilişim Sanayicileri Derneği, 'Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2015 Yılı Pazar Verileri'ni 31 Mayıs'ta açıkladı. Derneğe göre, istihdam gücünü 113 bin kişiye çıkaran sektörün ihracatı da 2,2 milyar liraya ulaştı. 2015 yılı kurumların, hızlı gelişen teknolojiyi ve dijital dönüşüm stratejilerini konuştukları ve bunları planladıkları bir yıl oldu. 2016'nın ise bu stratejileri uygulamaya geçirdikleri ve daha somut adım attıkları bir yıl olmasını bekliyoruz” dedi.
Güvenlikten iş verimliliğine, birçok yenilik katılımcılarla paylaşıldı
Etkinlik, Intel Security Sistem Mühendisi Ümit Akkuş’un sunumuyla devam etti. Sunumunda son zamanlarda yaşanan önemli güvenlik tehditlerinden bahseden Akkuş, Konyalı bilişimcilere bu saldırılara karşı neler yapılabileceği konusunda çeşitli tavsiyelerde bulundu ve siber güvenlikte entegre bir yaklaşımın büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
Netcad Kurumsal Temsilcisi Dr. Emin Bank, coğrafi bilgi sistemlerinin Türkiye’de uzun yıllardan beri kullanıldığını, hayatı her alanda kolaylaştıran çözümler geliştirdiklerinin altını çizdi. Türkiye’de hem kamu hem de özel sektör kuruluşlarının çözümlerine büyük ilgi gösterdiğini vurgulayan Dr. Emin Bank, dijital dönüşümün devam ettiği bilgisini aktardı.
Mikro Yazılım İş Geliştirme Uzmanı Serkan Turpçu, iş verimliliğinin hem küçük hem de büyük ölçekli şirketler için büyük önem taşıdığını, yazılımların da bu verimliliği hayata geçirecek en önemli etken olduğunu söyledi ve çeşitli yazılım çözümleri hakkında bilgiler verdi.
Vector Sistem Mühendisi Ahmet Ali Arslan ise sunumunda yeni nesil yedekleme çözümleri ve iş sürekliliği ile ilgili yeniliklerden ve çeşitli çözümlerden bahsetti. Son yıllarda verilerin şirketler için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Arslan, yedekleme ve iş sürekliliği çözümlerinin şirketlerin hayatını kolaylaştırdığını söyledi.
Dia Bayi Kanal Yöneticisi Cem Kütük, artık tüm verilerin buluta taşındığını vurgularken, geleneksel çözümlerin yerini buluta dayalı çözümlerin almaya başladığını söyledi. Şirketlerin yeni yazılım alırken buluta dayalı çözümleri tercih etmelerinin çok büyük avantaj sağlayacağını belirten Cem Kütük, buluta taşınmanın kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti. Jabra Ürün Yöneticisi Ahmet Bircan Kırker, Jabra’nın kurumsal kullanım için geliştirdiği ürün ve çözümler hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Comodo Kıdemli Satış Öncesi Danışmanı Ant Karaduman ise son zamanlarda ortaya çıkan fidye yazılımları gibi zararlı yazılımların birçok şirketin işlerinin sekteye uğramasına ve büyük para kayıplarına neden olduğunu vurguladı. Bu saldırılara karşı geleneksel yöntemlerin dışına çıkmak gerektiğini ve Türkiye’de güvenlikle ilgili önemli Ar-Ge çalışmalarına imza attıklarını aktardı.
BT’ye yatırım, ülkenin de kalkınması demek
BTvizyon Toplantıları Konya buluşmasında söz alan Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Doğru, halen fizibilitesi yürütülen ve 50 bin metrekare alanda yer alacak Türkiye’nin en büyük veri merkezi çalışmalarının başlatıldığı bilgisini verdi. Konya Bilişim Derneği (KOBİD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öztürk ise Konya’da ikinci defa düzenlenen BTvizyon toplantısına destek vermekten büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi. Sektörün gelişimine değinen ve Konya olarak BT odaklı hedeflerine vurgu yapan Ahmet Öztürk, önceliklerini şu sözlerle paylaştı:
“Bilişim ve yazılım derslerinin, matematik ve fen dersleri gibi önemsenmesini arzu ediyoruz. Bilgi teknolojileri üreten ve bilgi ekonomisi ağırlıklı ülkelerin hızla geliştiğini görüyoruz. Ülkemizin de bu alanda gelişmesi için çabalıyoruz. Dernek olarak amacımız, ortak akıl grubu çalışmaları yapmak, Konya bilişim ve teknoloji platformu oluşturmak, Konya bilgi kenti stratejisi eylem planı geliştirmek.”