Konya, dünyaya bilişim ile entegre oluyor
Anadolu’yu şehir şehir gezen ve her yeni etkinlikte yüzlerce katılımcıya kapılarını açan BTvizyon Anadolu Toplantıları’nın 20 Haziran 2019’daki durağı Konya oldu. Dedeman Konya Hotel’de gerçekleşen etkinlik, her sene olduğu gibi Konya’nın ve çevre illerin bilişim paydaşları tarafından ilgiyle karşılandı. Etkinliğin açılış konuşmaları Konya Bilişim Derneği Başkanı Ahmet Öztürk ve Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü tarafından yapıldı.
’Noktanın Sağ Tarafından Neler Oluyor?’’ isimli sunumu ile etkinlikte yer alan ICANN Türkiye Kayıt Operatörü Hizmetleri ve İletişim Yöneticisi Mert Saka da dünyada internetin yakın geçmişini ve yeni dinamikleri katılımcılarla paylaştı.
Blok zinciri ve beraberinde gelen yaklaşımlar da BTvizyon Konya’da işlenen başlıklar arasında oldu. Necmettin Erbakan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ali Osman Çıbıkdiken konuşmasına, blok zincirinin temelde ne olduğuna değinerek başladı. Kripto finansın geleceğin habercisi olduğunu belirten Çıbıkdiken, yeni nesil teknolojilerin rekabet avantajı kazanmaktaki pozitif katma değerine vurgu yaptı.
Siber güvenlikte yerli çözümler 12M Bilişim İş Ortakları Koordinatörü Ferhat Çapraz tarafından anlatıldı. Güvenlikte yerlileşmenin diğer alanlara kıyasla çok daha önemli olduğunu belirten Çapraz, portföylerindeki COMODO, Trapmine, Picus, Roksit, netsparker ve SwordEye imzalı çözümlerle de uçtan uca hizmet kapasitesine sahip olduklarını dile getirdi.
Siber güvenlik alanında bir diğer sunum ise Barikat Hizmet Satış Birim Yöneticisi Mehmet Şen tarafından gerçekleştirildi. Yeni nesil siber güvenlik operasyon merkezleri ile tespit ve müdahalenin hızlı gerçekleştirildiğini ve bu sayede kurumların en az kayıp ile faaliyetlerine devam ettiklerini belirten Şen, sürekli izlemenin sızma ve oltalama gibi tehditlerin önünde en doğru önlem olabileceğini belirtti.
“Günümüzün Siber Saldırıları, Veri Sızıntıları ve Çözüm Yolları’’ isimli sunumu ile siber güvenlik farkındalığı yaratan bir diğer konuşmacı ise Bilişim112 Kurucu Ortağı Serkan Bilen oldu. Etkinlikte Bilen, gerek bireylerin ve kurumların gerekse devletlerin maruz kaldığı güncel siber tehditleri anlatırken tüm tehditlere ParSecure ile nasıl yanıt verebildiklerini açıkladı.
Palo Alto Networks Siber Güvenlik Mühendisi Selim Küçükgül ise siber güvenlik ve ağ teknolojilerinde yapay zekanın ve makine öğrenmesinin oluşturduğu boşluğa vurgu yaptı. Dünden bugüne insanın yer aldığı süreçlere yapay zekayı konumlandırmanın hata oranlarını en aza indirgediğinden söz eden Küçükgül, bu bağlamda Palo Alto imzalı akıllı sistemlerin beraberinde gelen teknolojileri anlattı.
Etkinliği bir diğer konuşmacısı ise Oracle Dijital Ülke Satış Direktörü Elçim Sirek oldu. Dijital iş dönüşümünün gerekliliklerini paylaşan Sirek, dönüşümün beraberinde gelen avantajlar hakkında bilgi verdi.
Innova Bayi Kanal Geliştirme Yöneticisi Mert Ülker de BTvizyon Konya’da finansal çözümleri ve Innova’nın bu alanda nasıl konumlandığını anlattı. PayFlex isimli ortak banka platformu hizmetleri ile dijital finansta yarattıkları etkiyi paylaşan Ülker, Akbank, Garanti BBVA, DenizBank, HalkBank, VakıfBank, Ziraat Bankası, TEB ve ING Bank gibi öncüler ile ortaklaşa çalıştıklarını dile getirdi.
Dijitalleşmenin alt kollarından olan dijital içerik yönetimi konusu da BTvizyon Konya’da unutulmadı. DECE Yazılım Satış Müdürü Ziya Dönmez tarafından ‘’Akıllı Dijital Arşiv ve İçerik Yönetimi Çözümleri’’ sunumunda sosyal medya, ERP, e-posta ve CRM bilgilerine tek bir akıllı platformdan erişmenin yarattığı kullanım kolaylığından bahsedildi.
‘’Süreçleri akıllı hale getirmek’’ BTvizyon Konya’nın en önemli mesajlarından biri oldu. Bimser İş Ortakları Kanal Satış Müdürü Serhat Güzel, sadece Türkiye’de değil, Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika’da sürdürdükleri faaliyetlerden güncel eğilimin kullanım bazlı fiyatlandırma, kişiselleştirme, varlık paylaşımı ve çevik organizasyonlar gibi kavramlar olduğunu belirtti.
Bakiyem Kurucusu Umut Yalçın, aynı dijitalleşen dünyada ödeme pratiklerinin nasıl çeviklik kazandığını anlattı. Klasik bankacılık yöntemlerinin maliyet, zaman ve işletme ölçütlerinde dijital çözümlere göre atıl kaldığını aktaran Yalçın, dijitalleşmeyi çok boyutlu algılamanın gerekliliğine dikkat çekti.
“Dijital Dönüşüm ve Akıllı Firmaların Yol Haritası’’ başlıklı panel BTvizyon Konya’da da gerçekleştirildi. Atiker Yazılım Proje İş Geliştirme Müdürü Salih Onur Düzel, Bilişim A.Ş. ERP Ürün Müdürü M. Sedat Yılmaz ve IAS Yazılım Genel Müdürü Akın Mumcuoğlu’nun yer aldığı ve moderatörlüğünü Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü M. Göker Sarp’ın üstlendiği panelde, saha gözlemlerine dayanarak firmaların genel olarak dijital dönüşüme nasıl baktıkları ve nereden başladıkları, kendi geliştirdikleri çözümlerin dijital dönüşüm sürecindeki rolleri konuşuldu. Firmaların dijital dönüşüm sürecine başlarken atacakları ilk adımları için de panelistlerin önerileri değerlendirildi.
Atiker Yazılım Proje İş Geliştirme Müdürü Salih Onur Düzel dönüşüm adına, “Dijital Dönüşüm, firmalarda bir pazarlama sloganı ve çoğunlukla sadece e-Fatura ve e-Defter gibi e-Dönüşüm uygulamalarının kullanımına geçiş olarak görülüyor ve biliniyor. Ancak dijital dönüşüm ne sadece pazarlama sloganı olacak kadar önemsiz ne de e-Dönüşüm uygulamaları ile sınırlı kalacak kadar dar kapsamlı bir konudur. Dijital dönüşüm için öncelikle firmaların mevcut durum analizi yapmaları ve firmanın aynı anda birden çok yürütme yetkinliği gerekiyor’’ dedi.
Bilişim A.Ş. ERP Ürün Müdürü Mutlu Sedat Yılmaz, ilk olarak dijitalleşmenin omurgasının ERP yazılımları olduğunu belirtti. Firmaların dijitalleşme süreçlerine öncelikle muhasebe yazılımlarıyla başladığını, ancak belirli bir büyüklüğe gelince stok takibi, planlama gibi gereksinimlerinden dolayı ERP’ye geçmeyi tercih ettiklerini, seçtikleri ERP ürünü eğer uçtan uca, gelişkin işlevlere sahip değilse, yoğun Excel kullanımına bu süreçte de devam ettiklerini söyledi. Yılmaz, ERP implemantasyon süreçlerini tamamlamadıktan sonra da üretimden veri toplama ve üretim izleme ile ilgili çözümlere geçtiklerini belirtti.
IAS Yazılım Genel Müdürü Akın Mumcuoğlu ise konuya kendi perspektifinde yaklaşarak, “Dijital dönüşüm süreçlerinin ERP yazılımları ile aynı hedeflere odaklanmış olması, bu dönüşümün güçlü bir ERP sistemi ile daha verimli sonuçlar vereceğini göstermektedir. Bu süreçte dönüşüm süreçlerini ERP sistemleri ile tam entegre olarak gerçekleştirmeleri hem departmanlar arası ilişkileri daha verimli hale dönüştürmekte hem de yasal mevzuata uyum sürecini ek çözümlere ihtiyaç duymadan yerine getirmelerine imkan sağlamaktadır. Bu yüzden daha verimli is süreçleri tasarlayabilmek için bunu bütünleşik yapı içinde birbirini tamamlayıcı bir şekilde ele almak gerekmektedir’’ cümlelerini kaydetti.
Etkinliğin ardından BTvizyon Kayseri’de olduğu gibi Konya’da da TÜBİDER önderliğinde bir eğitim gerçekleştirildi. “Güvenlik ve Ağ” ana başlıkları altında gerçekleştirilen eğitim, TÜBİDER Akademi Eğitmenleri Serkan Kekik ve Uğur Dilek tarafından verildi.
Gelişimin temelinde bilgi ekonomisi yatıyor
BTvizyon Anadolu Toplantıları’nın Konya’da gerçekleştirilmesinde katkı sağlayan isimlerden Konya Bilişim Derneği Başkanı Ahmet Öztürk de etkinliğin açılış konuşmacılarındandı. Konya’da BTvizyon etkinliklerinin önemine vurgu yapan Öztürk, “BTvizyon Anadolu Toplantıları, şehrimizde bilişim konusunun gündemde tutulması için önemli katkı sağlıyor. Bu toplantımızda değerli misafir ve konuşmacılarımız, bizlere önemli bilgiler sunacaklar. Siber güvenlik, e-dönüşüm gibi önemli güncel konuların sunumlarda ağırlıklı olarak yer aldığını görüyorum” dedi. Türkiye’nin kalkınmasında asıl rollerden birinin bilişimde olduğunu belirten Öztürk, izlenmesi gereken yolu şu şekilde anlattı:
“Günümüz toplumunun adı, bilgi toplumu, ekonominin adı da bilgi ekonomisidir. Ülkelerin ekonomisi, ürettiği bilgi ve teknolojinin değeri oranında gelişiyor, kalkınıyor. Bilişim teknolojilerini üreten ve bilgi ekonomisi ağırlıklı ülkelerin hızla geliştiğini ve istihdam sorunu yaşamadığını görüyoruz. Ülkemiz ile çok benzer özelliklere sahip olan Güney Kore, 1960’larda ülkemizden 2,5 kat daha yoksul durumda iken, BT üretimi sayesinde 1980’lerde bizi yakalamış, bugün ise oranı tam tersine çevirerek ülkemizden 2,5 kat daha zengin ülke haline gelmiştir. Bu gelişme de ağırlıklı olarak toplumsal istek ve çabanın eseridir. Benzer bir gelişmenin ülkemizde de gerçekleşmemesi için hiçbir sebep yok.’’
Bilişim ile gelen ihracat atağı
Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, konuşmasında Konya’nın dijitalleşmesinin beraberinde getireceği artılara vurgu yaptı. Kütükcü ‘’Dijitalleşme süreçleri Konya’mız için de çok önemli. Malumunuz Konya da aynı ülkemiz gibi tüm dünyaya entegre olmuş durumda. Bugün 180’in üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. Dünyanın neredeyse tüm bölgeleriyle iş yapıyoruz. Şehir olarak, geçtiğimiz yıl 1,8 milyar doları aşan ihracat rakamına ulaştık. Bu yılın ilk 5 ayında da 890 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Yılsonunda 2 milyar dolar ihracat hedefimizi de yakalamış olacağız. Yine Konya’mız 23 milyon metrekare büyüklük ile Türkiye’nin en büyük 3. büyük OSB’si, Konya Organize Sanayi Bölgesi’ni inşa etmeyi başardı. Biz Konya Organize Sanayi Bölgemizde sanayicilerimize çok ciddi altyapı hizmetleri sunuyoruz. Burada konumuzla ilgili olduğu için söyleyeyim; örneğin 580 km ile ülkemizin en uzun fiber optik altyapısına sahip organize sanayi bölgesiyiz. Bu altyapı ile sanayicilerimize dünyanın her yeriyle kesintisiz ve kaliteli görüntülü konuşma hizmeti, internet hizmeti veriyoruz’’ dedi. Memiş Kütükcü, Konya’nın dijitalleşme yolundaki ihtiyaçlarına her zaman destek olmak istediklerini de dile getirdi.