Körfez bölgesinden Türkiye’ye Palm ile yayılım
Türkiye’nin önde gelen mikrobilite şirketi Palm, yaklaşık 43 milyon TL (5 milyon dolar) bedelle Dubai’de kurulu Fenix şirketine satıldı. Palm satın almasıyla Fenix, mikromobilite alanında Körfez ülkelerinden Türkiye’ye genişledi. Şirket, İstanbul’da yazılım ve donanım alanında ileri teknolojiler geliştirmek ve Ortadoğu bölgesine ihracat yapmak amacıyla bir Ar-Ge merkezi de kuracak. Fenix, Kasım 2020’de, Maniv Mobility liderliğinde 5 milyon dolar tohum yatırımıyla kuruldu ve 5 ülkede 13 şehirde faaliyet gösterirken, Körfez ülkelerinde mikromobilite operatörü alanında pazar lideri. Ortadoğu’daki birden çok ülkede hizmet veren en büyük elektrikli araç filosuna sahip olan Fenix, F10 mobil uygulaması ile hızlı market alışverişi teslimatı alanına giren ilk mikromobilite şirketi. Satın alma ile Palm kurucularından Doğuş Dirik dışındaki diğer kurucular Berhan Gökşin ve Alican İstanbullu da şirketteki görevlerine devam edecek. Fenix Kurucu Ortağı ve CEO’su Jaideep Dhanoa, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Türkiye pazarı mikromobilite yatırımına hazır bir pazar. 83 milyon nüfusun, yüzde 75’i kentlerde yaşıyor. Bir milyon veya daha fazla nüfusa sahip 20 şehir var. Toplu taşıma çok gelişmiş durumda ve farklı taşıma araçlarıyla destekleniyor. Aynı şekilde, pazarın olağanüstü yetenek tabanı ve üretim gücü göz önüne alındığında, Türkiye’de muazzam bir inovasyon potansiyeli görüyoruz. Türkiye’nin yakın zamanda çıkarmış olduğu elektrikli scooter paylaşımı yönetmeliği de önemli. Bunlar bizim yatırım yaparken değerlendirdiğimiz temel unsurlar. Bir ülkede etkin iş yapabilmenin yolunun yerelleşmeden geçtiğine inanıyoruz. Palm ile Türkiye mikrobilite pazarını iyi bilen bir ekiple bir araya geldik. Birlikte mikromobilite platformumuzu Türkiye’nin sokaklarına ve insanlarına ulaştırmak için sabırsızlanıyoruz.”
Fenix’in Kurucu Ortağı ve CTO’su IQ Sayed ise “Yaklaşımımız, Ortadoğu’daki her bir pazarımız için özelleştirilmiş araçlara, yeteneklere ve teknolojiye yatırım yapmak. Böylece değer zinciri boyunca bütünleşerek, ciddi bir finansal performans elde edebildik. Yeni değer yaratma fırsatları da elde ettik. Yakın zamanda uygulamaya başladığımız 10 dakikada market alışverişi teslimat hizmetimiz F10 ve abonelik hizmetimiz MyFENIX gibi operasyonlarımızla daha fazla hizmet sunabiliyoruz. Bu satın almayla İstanbul’da kuracağımız Ar-Ge merkezinden inovatif ürünler ortaya çıkarmak bir diğer iş hedefimiz olacak. Böylece hem Türkiye pazarındaki yerel ihtiyaçlara cevap verebileceğiz, hem de faaliyet alanımızda diğer ülkelere know-how ihracatı yapabileceğiz” dedi. Palm Kurucu Ortağı ve CEO’su Berhan Gökşin, “Türkiye genelinde tüketici ihtiyaçlarını çözebilmemiz için bizimle sermayeye, yeteneğe ve teknolojiye yatırım yapan, Türkiye pazarına kendini adamış deneyimli bir ortağa sahip olmaktan heyecan duyuyoruz” dedi. Palm Kurucu Ortağı ve COO’su Alican İstanbullu, “Özel değiştirilebilir akülü araçlarını ve e-mopedlerini, farklı finansal performans ve pazar lideri hedefini, Türk girişimciliği ile birleştirerek pazara sunmaktan mutluluk duyuyoruz” derken, Palm kurucularından Doğuş Dirik de, “Ülkeye yatırım getirmek ve birçok girişimciye ilham kaynağı olmak bize gurur veriyor” dedi.