Korona virüsünün bilişim sektörüne etkileri
TÜBİDER, “Koronavirüs’ün Bilişim Sektörüne Etkileri” başlıklı bir rapor hazırladı. Rapor, salgın döneminde bilişim sektörü açısından yapılması gerekenleri ortaya koyuyor.
“Zor ve beklenmedik süreçlerden geçiyoruz. 2020 yılını ülkemiz / sektörümüz için yükselme yılı olarak gördüğümüz bir dönemin içerisine, beklenmedik bir şekilde giren COVID-19 Pandemisi, ne yazık ki sektörümüz için gelecek öngörülerimizin şeklini değiştirdi. Artık küçülmelerin ne kadar olacağı, 1929 Büyük Buhranından sonra yaşanan en büyük Global Ekonomik Krizinin ne kadar süreceği tartışılmaya başlandı. İkinci çeyrekte ABD’nın %20-30, Avrupa Bölgesinin %15-20 seviyesinde küçülmesi öngörülmektedir. Tüm ülkeler kredi paketleri – hibe – ile ekonomi çarklarını döndürebilmek için çareler aramaktadır. Ülkemizde bundan maalesef nasibini aynı ölçüde almaktadır. Yeni normalleşme sürecinin ne kadar süreceği, bundan sonraki sürecin 2020 öncesine göre nasıl olacağı halen tartışma konusudur. COVID-19’dan sonraki dünyanın nasıl olacağını yaşayarak göreceğiz” denilen raporda bilişim sektörü ile ilgili olarak şunlar belirtiliyor:
“Bilişim sektörü tüm sektörler için lokomotif görevi görmektedir. Pandemi sürecinde de görüldüğü üzere, kamu ve özel sektörlerin uzaktan erişime geçmesi ve hayatlarını idame ettirebilmesinin ana kaynağını, sektör paydaşlarımız gerçekleştirmektedir. Bunu sağlayabilmek ve hizmet kalitesini azaltmadan yürütmek öncelikli görevimizdir. Ancak bu süreçte paydaşlarımızın da yaşamasını sağlamamız gerekmektedir.”
Bilişim Sektörünün Salgından Önceki Durumu
TÜBİDER’in 20. Yıl Etkinliği’nden sonra paylaştığı 20. Yıl raporundan IDC verilerine göre; 2019 yılında BT pazarının 8 milyar dolar sevilerinde olduğu gözükmektedir. Pazar rakamının en az 15 – 25 milyar dolar arasında olması gerekmektedir.
Bilişim Sektörünün Salgından Sonraki Durumu
IDC verilerine göre salgından önce 2020 yılında ufak bir daralma beklendiği, daralmanın temelde özellikle tüketicilerin yoğun olarak kullandığı cep telefonu gibi ana pazarlarda olduğunu, kurumsal müşterinin daha yoğun kullandığı yazılım ve servis pazarlarının belli bir ölçekte büyümeye devam edeceğini öngörülüyordu. Ancak salgından sonra pazarın %50’ye yakın bir oranda küçülmesi öngörülmektedir.
Bilişim Sektöründe Yapılması Gerekenler…
* Bilişim Sektörü Ekonomik desteklerde öncelikli sektör olmalıdır.
- Günümüzde tüm sektörlerin verimliliğinin artırılması, kullandığı bilişim alt yapısı ile orantılıdır.
- Bilişim sektörü tüm diğer sektörler için Kelebek Etkisi yaratır. Dolayısıyla Bilişim sektörü ekonomik destek öncelik tercihlerinin her uygulamasında yer almalı, özel destekler her zaman yapılmalıdır.
* Sektör Envanterimiz olmalıdır.
– Birçok sektörde olduğu gibi maalesef, bilişim sektörünün de bir envanteri yoktur.
– Bu envanter, Yazılım, Donanım ve Hizmet konularında faaliyet gösteren tüm şirketleri kapsamalıdır. Bu envanterde, faaliyet gösteren tüm insan kaynaklarının yetkinlikleri, firmaların hangi alt detayda faaliyet gösterdikleri, bu çerçevede gerekli işgücü ihtiyacı ve buna yönelik eğitim altyapısının reorganizasyonu yer almalı ve güncel olmalıdır.
* Bilişim Sektör Birliği oluşturulmalıdır.
- Bilişim sektöründe faaliyet gösterecek şirketler için, maalesef herhangi bir ölçme veya kısıtlama söz konusu değildir. İsteyen herkes bu sektörde işyeri açabilir.
– Bilişim sektörü ürün ve hizmet kategorilerindeki farklılıkları nedeniyle Oda statüsünde olamamaktadır. Bu nedenle çözüm Bilişim Sektörü Birliğidir. Bu konuda iki alternatiften biri tercih edilebilir. Bilişim Sektörü, TURSAB uygulamasında olduğu gibi kendi başına bir Birlik olabilir ya da TOBB çatısında Sigorta Sektörü örneğinde olduğu gibi bir yapılanmayı tercih edilebilir.
– Her iki konu için geçmişte yapılan çalışmalar vardır ve yeniden güncellenebilir.
– Böylelikle Sektörümüzün faaliyetleri ve gelişimi çok daha verimli bir şekilde yönetilebilir.
– Sektörümüzün mesleki kurallara, etik değerlere ve yeterliliklere göre faaliyet yürütmesinin gözetilmesi için hukuki altyapının sağlanması öncelikli konulardan biridir.
* KOBİ’lerde Dijitalleşme ve Dijital Dönüşüm özel desteklenmelidir.
- Ülke ekonomisinin ortalama %55’ine sağlayan KOBİ’lerde, Bilişim Teknolojileri – Donanım, Yazılım ve Hizmet – maalesef yeterince kullanılmamaktadır. TÜBİDER olarak bu konunun çözümü için önerimiz; hem KOBİ’lerimizde farkındalık yaratmak, hem de sektörümüzde faaliyet gösteren Bilişim firmalarının yetkinliklerini artırmak için, İlgili Bakanlıklar, KOSGEB, STK’lar, Üniversiteler, Sanayi ve Ticaret Odaları ve Kalkınma Ajansları etkili bir KOORDİNASYON gerçekleştirmelidirler.
* Altyapı yatırımlarının hız kesmeden devam etmesi sağlanmalıdır.
– TELKODER – Elektronik Haberleşme Sektörü Takip Raporu – Şubat 2020’ye göre fiber uzunluğu, 2019 üçüncü çeyrek sonunda 371.304 km olarak belirlenmiştir. Ülkemizin ihtiyacı olan rakam mevcut durumun 3 kat daha fazlasıdır.
* KDV ve SGK prim ödemelerinde destek sağlanmalı.
– Bilişim sektöründe yer alan kurumların muhtasar beyanname, KDV Tevkifatı ve SGK prim ödeme sürecinin diğer sektörlere uygulanan muafiyetlerden yararlandırılması sağlanmalıdır.
– Faturası kesilen hizmet ve/veya ürünün, KDV bedelinin faturayı kesen firmanın ürün/hizmet bedelini tahsil ettikten sonra KDV ödemesinin yapılması sağlanmalıdır.
– Yeni normalleşme süreci ile birlikte özellikle bayi ve büyük zincir mağazalarının salgın sürecinden sonra canlı satış yapmalarının, daha uzun bir süre alacağı öngörülmektedir. Bu tarz çalışan firmaların yaşayacakları ana sorun, personel ve kira gideri olacaktır. Bahse konu firmaların çalışanlarını ve kira giderlerini optimize edecek bir yardım paketinin hayata geçirilmesi zaruridir.