Korsan ekonominin ilacı: Eğitim
Devletlerin korsan piyasalara karşı mücadelesi artarken, siber suçluların korsan piyasalardan nemalanmaması için kurumların bilinçlenmesi önem taşıyor.
Küresel Sahtecilik ve Korsanla Mücadele Kongresi, bu yıl Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Salonu’nda yapıldı. Yedincisi gerçekleştirilen kongre, Uluslararası Markalar Birliği (INTA) ve Milletlerarası Ticaret Odası/Sahtecilik ve Korsanlığın Durdurulması için İş Dünyası Eylemi’nin (ICC/BASCAP ) desteği ve Türkiye Cumhuriyeti Gümrük İdaresi’nin ev sahipliğinde düzenlendi. Etkinlikte “Fikri mülkiyeti ihlal eden ve bulunması zor olan kişi ve kurumların internet üzerinden yakalanması” başlığı altında gerçekleştirilen oturumdaki konuşmacılardan olan Microsoft EMEA Bölgesi Sahtecilik, Korsan ve Dijital Suçlarla Mücadele Direktörü Juan Hardoy ile sohbet etme imkânı bulduk.
Fikri mülkiyet hakları ve korsan girişimler konusunda bilinci artırmak için ülkemizdeki etkinliğe katıldığını aktaran Hardoy, “Perakende, ilaç ve son kullanıcı ürünleri üreten endüstrilerin tamamı korsan girişimler nedeniyle zarara uğruyor. Tabii bu durum hükümetlerin de gelir kaybetmesine, hedeflerini tutturamamalarına sebep oluyor” dedi.
Korsan yazılım ve siber suçlular birlikte hareket ediyor
Dünyadaki korsan yazılım ağlarıyla siber suçluların doğrudan ilişkisi olduğunu düşündüklerini belirten Hadoy, korsan yazılım tercih eden kurumların istenmeyen mesajlar ve zararlı siteler üzerinden gelen saldırılara açık olduğu için ticari sırları ya da mahrem verilerini kaybetme tehlikesi yaşadıklarını ifade etti. Korsan yazılım ve ürün kullanan kurumların gelirlerini kaybetmenin yanında ticari itibarlarını riske attıklarını vurgulayan Hardoy, son dönemin popüler sayısal para birimi Bitcoin’le ilgili fikirlerini de aktardı: “Paranın olduğu yerde siber suçluları da her zaman görüyoruz. Takip edilmesi ve sahibinin kim olduğunun bulunması zor olduğu için tercih ediliyor. Bu durumun önüne geçilebilmesi için uluslararası işbirliğinin artması gerekiyor.” Korsan satışların artmasında fiyatların etkisini sorduğumuz Hardoy, “Fiyatlar önemli gibi görünüyor ancak yapılan araştırmalar tersini söylüyor. Türkiye’deki piyasaya bakıldığında hemen herkesin en yeni cep telefonlarına para vermekten çekinmediği görülüyor. Bunun yanında orijinal bir yazılım satın almanın maliyeti, korsan bir yazılım aldıktan sonra eklenenlere göre çok daha uygun” açıklamalarında bulundu.
IDC: 114 milyar dolarlık zarar ortaya çıkıyor
IDC’nin açıkladığı rapora göre, korsan yazılımlar zararlı yazılım ve veri kaybına davetiye çıkarıyor. Web ve P2P kaynaklarda yapılan 533 denemenin yüzde 36’sının Truva atı ve zararlı yazılımları tetiklediği ifade ediliyor. Korsan DVD’lerde bu oran yüzde 20’lerde seyrediyor. Küresel olarak bakıldığında korsan yazılımların yarısının internet üzerinden indirildiği, yüzde 21’inin sokak satıcılarında olduğu ve yüzde 16’sının çalıntı olduğu bilgisi veriliyor. Rapora göre, korsan yazılımlar dünya çapında 114 milyar dolar ve 1.5 milyar saatlik bir zarar yaratıyor.