Korteks Bilgi Teknolojileri Müdürü Tuncay Kartal: “Endüstri 4.0 ile Karanlık Fabrikayı Gerçeğe Dönüştüreceğiz”
“Avrupa’nın en büyük entegre ve inovatif polyester iplik üretim merkezi olan Korteks, 2750 farklı iplik çeşidiyle Türkiye’de ve dünyada 4 bini aşan müşterisine kaliteli, etkin ve hızlı hizmet vermeyi sürdürmekte ve daima müşteri memnuniyetini ön planda tutmaktadır.
2003 yılında Korteks bünyesinde POY ve FDY ipliklerinin paketlenmesi amacıyla İtalyan Salmoraghi firması tarafından Automated Handling System projesi gerçekleştirilmiştir. Üretim makinelerinden, Doffer adı verilen robotlar yardımıyla alınıp taşınan bobinler, laboratuvar ve gözle kontrollerinin yapılmasının ardından Karousel depolama bölgesinde bekletilir. Tekstüre işletmelerin ERP üretim siparişine istinaden paketleme iş emri verilir ve robotlar yardımıyla kutulama ve paletleme yapılır.
2007 yılında Korteks mühendisleri tarafından projelendirilmiş ve Bilgi Teknolojileri yazılım ekibi tarafından geliştirilen OPASL (AutOmation PAking Line Systems ) otomatik paketleme sistemidir. Tekstüre işletmelerinde üretilen bobinler, tefrik işlemi için otomatik konveyör sistemine yerleştirilir. Bobin barkod okuma ve çap ölçe işlemi sonrası bobinler tefrikçi istasyonlara gönderilerek kalitelerine göre ayrılıp poşetlenmekte ve paketlenerek ambara sevk edilmektedir.
2022 yılında tedarikçi (ÜÇGE DRS) firma ile yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde, yaklaşık 4000 metrekarelik alanda 10.618 palet kapasitesine sahip olan otomatik depo projesinin montaj/yazılım süreçlerini başarıyla tamamladık ve sistemi devreye aldık. Otomatik depo projesinin hayata geçmesi ile “optimum enerji verimliliği, yatay depolama alanı yerine dikeye büyüme avantajı ile daha az metrekarede daha yüksek kapasite imkânı, hızlı stok kontrolü, hızlı sipariş hazırlama ve çok daha yalın iş süreçleri” gibi depolama faaliyetlerinde oldukça önemli olan parametreler de önemli boyutta fayda sağlamış olduk. Ayrıca otomatik depo yazılımının, KORTEKS ’in kendi altyapısına ait olan ERP sistemi ile entegre çalışması geçiş ve kullanım sürecinde bizlere kolaylık sağlamıştır.
Korteks ‘te geliştirilen otomasyon sistemleri ERP sistemi ve MES uygulamaları ile entegre çalışarak otomatik ürün taşıma yapmaktadır. İşletme süreçlerini optimizasyonun yapılması, verimliliğin arttırılması ve üretimden kaynaklanan kalite kayıpların en aza indirilmesi sağlanmıştır.
KORTEKS olarak önümüzdeki dönemde de yeni nesil teknolojilerinin kullanıldığı projelere yatırım yaparak; akıllı, sürdürülebilir ve daha da katma değer yaratan bir şirkete dönüşerek tekstilde Türkiye’de ve dünyada ilkleri gerçekleştirmeyi sürdüreceğiz.”