Kot cebine sığan komple bilgisayar
Her geçen gün mikroçip teknolojileri küçülüyor, verimlileşiyor ve daha yüksek performans sağlıyor. Akıllı telefonlar ve diğer mobil cihazlar için geliştirilmeye çalışılan teknolojiler, elbette ki hayatın diğer alanlarında da kolaylıklar sağlıyor. Quadro’nın Stick PC adını verdiği ürün de değişik kolaylıklar sağlayan ürünler arasında sayılabilir.
Şişkin bir USB bellek boyutunda
Quadro Stick PC, görünüm itibariyle USB belleği andıran bir ürün. Elbette ki USB bellekten biraz büyük. Yine de avuç içerisine veya kot pantolon cebine sığacak kadar küçük. Quadro Stick PC’nin üzerinde sadece bir tuş bulunuyor: Açma – kapama tuşu. Bir tane standart boyutlu USB portunun yanı sıra mikro USB bağlantısı bulunan ürünün uç tarafı HDMI çıkışı olarak tasarlanmış. Tüm bunların yanında bir de mikro USB görünümlü güç girişi yer alıyor.
Quadro Stick PC, içerisinde RAM’i, işlemcisi, depolama birimi, grafik çipi, kablosuz ağ bağdaştırıcısı, BIOS’u, bluetooth’u, USB portları bulunan, tek başına çalışabilir bir bilgisayar. O koca bilgisayar kasası, USB bellekten hallice olan Quadro Stick PC içine sığabiliyor. Cihazı HDMI arabirimi olan televizyona – monitöre bağladıktan sonra güç kablosunu takıp, klavye fare ikilisini de USB bağlantıları aracılığıyla bağladıktan sonra kullanmaya başlayabiliyoruz. Stick PC, içerisinde Windows 10 ve Android 4.4 işletim sistemi yüklü olarak geliyor. Hangi işletim sisteminin açılacağı, güç tuşuna bastıktan sonra çıkan ekranda seçilebiliyor.
Peki ne işe yarıyor
Açıkçası Stick PC, çok değişik amaçlarla kullanılması mümkün bir ürün. İlk olarak yüksek performanslı bilgisayara ihtiyaç duymayan ofisler için boştaki monitörlerin arkasına bunu takarak, bir nevi All-in-One’a dönüştürebiliriz. Diğer taraftan salonlardaki televizyonlara Stick PC takılarak gerektiğinde bilgisayara dönüşebilen bir cihaz elde edilebilir. Akılsız, eski tip televizyonlar için baktığımızda ise Stick PC ciddi anlamda işlev katkısı sağlayabildiğini söyleyebiliriz.
İşin bir de Android tarafı var. Android işletim sisteminin de elbette Windows’a göre çeşitli avantajları bulunuyor. Basit işlevler için Android, neredeyse Windows kadar iyi iş görebiliyor. Klavye ve fare bağlandığında Android üzerinden son derece kolay bir şekilde Word ve Excel üzerinde çalışabildiğini belirtelim.
Stick PC’nin içerisinde Intel Atom Z3735F çipi bulunuyor. 2 GB RAM’i bulunan ürünün içerisinde 32 GB hafıza mevcut. Ayrıca mikro SD kart ile hafızayı daha da yükseltebiliyoruz. Bu donanımla beraber Windows 10’da iyi bir performans sergileyen ürün, Android’de son derece akıcı çalışıyor. Bu cihazla oyun oynamak elbette ki çok mümkün değil. Anca çok eski oyunlar oynanabiliyor; Hearthstone ise hem Windows’ta hem de Android’de keyifle oynanabiliyor. Eğer Hearthstone’un hastasıysanız ve televizyon karşısında tek elinizde fare ile oyuna dalmayı düşünüyorsanız Quadro Stick PC ilginizi çekebilir.
Stick PC, yaklaşık 540 TL’lik bir fiyat etiketine sahip. Beraberinde ufak bir HDMI uzatma kablosu ile Micro USB’yi tam boyutlu USB’ye çeviren bir kablo geliyor. Böylece 2 tane tam boyutlu USB bağlantısına sahip olabiliyoruz.