Kripto para dünyasında haftaya bakış
Kripto para ve blokzincir ile ilgili haberleri okurlarıyla buluşturan BTCHaber’in YouTube kanalı BTCHaber TV’in bu haftaki programında; Bitcoin madencilik zorluğu, AVA Labs CEO’sunun CryptoLeaks iddialarına cevabı, İran’ın kripto para ödemelerini kabul etmesi gibi gündem maddeleri ele alındı. Emirhan Erdoğan’ın moderasyonundaki yayında Ekonomist Tunç Şatıroğlu, gündem değerlendirmelerinin yanı sıra piyasalara dair analizlerini paylaştı.
Bitcoin madenciliğinin ağustos ayında dördüncü zorluk artışının görülmesi bekleniyor. Bitcoin madencilik zorluğu ağustos ayında üç kat artarken, bir sonraki zorluk seviyesinin 30,28 trilyona yükselebileceği aktarılıyor. En popüler blokzincir ağlarından biri olan Avalanche ve arkasındaki şirket Ava Labs, oldukça büyük bir sorunla karşı karşıya kaldı. CryptoLeaks tarafından paylaşılan iddialara göre Ava Labs, ABD’deki bir hukuk şirketiyle AVAX ve hisse senedi karşılığında rakiplerine dava açmak için “gizli bir anlaşma” yaptı. Ancak Ava Labs’in CEO’su Emin Gün Sirer bu iddiaları sert bir şekilde reddetti.
İran, Bitcoin ve kripto para ödemelerini onayladı
ABD’nin bir süredir yaptırım uyguladığı İran, yaptırımları aşmak için yeni bir adım attı. Finans ve bankacılık sektöründe uygulanan yaptırımları aşmak isteyen İran, bir önlem olarak ithalatta kripto para ödemelerinin kullanılmasını onayladı. Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Reza Fatemi Amin yaptığı açıklamada, dolar ve euro yerine kripto para birimlerinin kullanılmasına yönelik düzenlemelerin, yönetim tarafından onaylandığını açıkladı.
Bitcoin’e olan desteğiyle bilinen Michael Saylor, kısa bir süre önce Bitcoin yatırımlarına daha çok odaklanmak için MicroStrategy’nin CEO’luk görevinden ayrıldığını açıklamıştı. Bugün Washington DC Başsavcısı Karl Racine, Saylor ve şirketine vergi kaçakçılığı iddiasıyla dava açıldığını duyurdu. Racine açıklamasında Bitcoin destekçisi Michael Saylor’un hiçbir zaman gelir vergisini ödemediğini söyledi ve onu, vergi kaçakçılığı yapmakla suçlandı.
Thodex davasında bir süredir kaçak şekilde Arnavutluk’ta olduğu bilinen kurucu Faruk Fatih Özer sonunda yakalandı. Milyonlarca kullanıcıyı dolandırarak 356 milyon dolarlık vurgun yapan Fatih Özer hakkında birçok kişi suç duyurusunda bulunmuştu. Arnavutluk Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Bledar Çuçi, hafta içinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Thodex’in kurucusu, firari Faruk Fatih Özer’in Arnavutluk’un Vlora kentinde yakalandığını aktardı.
Ekonomist Tunç Şatıroğlu, piyasalar ve kripto paralar ile ilgili analizlerini ise şu şekilde paylaştı:
Para piyasaları analizi: Powell’ın geçen haftaki konuşması sonrasında piyasalarda gerileme yaşandığını gördük. Aslında yeni bir şey de söylemedi. Sadece sürecin daha acı geçeceğini söyledi. Ama bu konuşma sonrası faiz artışı beklentisi 50 baz puandan 75 baz puana doğru kaydı. Piyasa artık 75 baz puanı fiyatlıyor.
BIST100 analizi: Bist’te yabancı oldukça azalmıştı. Kalan yabancı da zaten uzun zamandır burada. Fakat son zamanlarda yeni girişler olduğunu görüyoruz. Tabi bir de zaten borsamız çok ucuzdu. Buraya gelen para burada büyük bir potansiyel olduğunu görüyor. Belki de seçimden sonra bir ralli olacağını düşündüğü için gelip şimdiden pozisyon almak istiyor olabilirler.
Dolar endeksi analizi: Dolar endeksinin beni endişelendirdiğini daha önce de söylemiştim. Hala da endişelendirmeye devam ediyor. Şu anki görünümüne göre 113 seviyelerine gitme ihtimali var. Böyle bir şey olmayacağına kanaat getirmemiz için 107 seviyelerinin altını görmemiz gerekiyor. Şu an itibariyle ikili tepe yapmadan yoluna devam edecek gibi bir durum var.
Altın analizi: Altın bir süredir güzel gidiyordu ama 15 Ağustos’tan sonra ivmesini kaybetti. En son, dirençlere kadar geldi. Ben de herhalde bu dirençleri geçer diyordum ama maalesef öyle olmadı ve sat sinyali verdi. Ben geçen hafta da altın almak isteyenlere bekleyin dedim. Uzun vadeli düşünüyorsanız alın ama “ben aldım önümüzdeki hafta düştü” diyecekseniz bekleyin dedim. Düşüş bu hafta da devam ediyor. Ben, almak isteyenlere hala bekleyin diyorum.
Kripto para piyasaları analizi: Kripto para piyasaları son zamanlarda küresel borsalardan pozitif ayrışıyor. Toplam kripto para piyasalarında yavaş yavaş al sinyallerinin geldiğini görüyoruz. Son birkaç günde yaşanan düşüşlerin düzeltme olarak kalacağını düşünüyorum. Biz bugün kripto para piyasasında yükselişleri görüyorsak, borsalar da arkasından gelecektir. Piyasalar toplu olarak buradan toparlanır diye düşünüyorum. Kripto para piyasasına baktığımızda büyüklüğü şu anda zaten 970 milyar dolar civarında. 1 trilyon doların üzerine çıkmaması için bir sebep yok.
Bitcoin (BTC) analizi: Bitcoin’de (BTC) 19.925 dolar seviyelerinde bir destek oluşmuş. Buralarda tutunmasını bekleyebiliriz. Eğer buralarda tutunmuyorsa o zaman 17.000 dolar seviyeleri konuşulabilir. Ama şu anda çok kötü bir görünüm yok. 19.500 dolar seviyelerinden itibaren alıcıların iştahını artırdığını görüyoruz. Bitcoin (BTC) özelinde bu fiyatlar alıcılarda bir iştah uyandırıyorsa, buralarda bir taban oluşmuş demektir.
Ethereum (ETH) analizi: Ethereum (ETH) biraz piyasaların önünden gidiyor. Merge olayıyla alakalı; bir şeyin bilgisi herkeste varsa o bilgi kullanılarak piyasada para kazanılmaz. Herkes burada Merge olacak diye biliyorsa buradan para kazanmak zor. Direkt trendin kendisine ve temeline bakmak gerekir. Temel analizde ise Fed Başkanı Powell biraz daha belirleyici oluyor. Powell’ın dikkat ettiği unsur da enflasyon. Enflasyonu da malum petrol fiyatları etkiliyor. Etherum’a (ETH) teknik olarak baktığımız zaman al sinyalleri verdiğini görüyoruz. Bitcoin’den (BTC) daha pozitif bir görüntü çiziyor. Zaten Ethereum (ETH) genelde, piyasa düzelmeye başladığında daha hızlı yükseliyor, piyasa düşmeye başladığı zaman daha hızlı düşüyor.
Ripple (XRP) analizi: Ripple’da (XRP) bir hareket yok. Aşağıda kritik 0,29 dolar seviyesi vardı ama oraya kadar gerilemedi. Kripto para piyasasında bir deprem olmadığı sürece Ripple (XRP) için düşeceği kadar düşmüş diyebiliriz. Çünkü dava yönünden de olumlu veya olumsuz sonuçlanacağına dair fazla bir beklenti yok. Bu da çok normal. ABD mahkemelerinde kararın hangi yönde çıkacağını kestirmek zor olabiliyor.