Kritik ürünler biyoekonomi odaklı entegre üretim modeliyle geliştirilecek
Avrupa’nın ilk ve tek Karbon Negatif Biyorafineri Tesisi; Avrupa Birliği ve Türkiye mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Rekabetçi Sektörler Programı ile desteklenen ‘Biyoekonomi Odaklı Kalkınma için Entegre Biyorafineri Konsepti Projesi’ (INDEPENDENT) kapsamında hayata geçirildi. INDEPENDENT Projesi ile; sağlık ve enerji alanlarına yönelik biyoekonomi odaklı bir büyüme modeline dayanan ürün ve teknolojilerin entegre bir üretim modeliyle fosil kaynaklara bağlı olmadan tamamen alg (yosun) tabanlı doğal kaynaklardan elde edilmesi hedefleniyor.
Tesisin açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci’nin katılımıyla, Boğaziçi Üniversitesi’nin Kilyos’taki Sarıtepe Yerleşkesi’nde 7 Ocak tarihinde gerçekleştirildi.
Bakan Varank, Boğaziçi Üniversitesi ve Boğaziçi Teknopark iş birliğinde geliştirilen bu projeye yaklaşık 6 milyon avro destek sağlandığına dikkat çekerek “Bu projenin ortaya koyduğu yenilikçi ve çevreci teknolojilerle, ekonomide yeşil dönüşüm hedeflerimize çok büyük katkılar yapacağına yürekten inanıyorum. Yakında yosundan üretilen biojet yakıtı kullanılan uçaklarda seyahat edebileceğinizi biliyor muydunuz? Avrupa’nın ilk ve tek karbon negatif entegre biorafineri projesinde pilot üretimler başladı” paylaşımında bulundu. Varank, kurulan tesisin; tüm dünyada, yosun biyoteknolojileri alanında çalışmalar yürüten en önemli merkezlerden biri konumunda olduğunun altını çizerek sadece ürettiği ürünlerle değil, fiziki yapısıyla da yeşil bir tesis olma özelliğiyle öne çıktığını dile getirdi.
Türkiye gibi petrolde dışa bağımlı bir ülke için biyoyakıtlar ciddi bir alternatif
Tesisin elektrik ihtiyacının tamamının rüzgar enerjisi santralinden karşılandığını vurgulayan Varank, “Bu yönüyle Avrupa’nın ilk ve tek karbon negatif biyorafinerisi. Burada ülkemizin temel ihtiyacı olan ya da cari açık verdiği birçok kritik ürün, biyoekonomi odaklı entegre üretim modeliyle geliştirilip üretilecek. Enerjiden tarıma, sağlıktan gıdaya geniş bir ürün yelpazesinden bahsediyoruz. Bu ürünler hiçbir fosil kaynağa bağlı olmadan, tamamen yosun tabanlı doğal kaynaklardan ve yerli imkanlarla elde edilecek. Yanımdaki numunelerin her biri birbirinden değerli ama ekonomik potansiyel bakımından en göze çarpanı biyoyakıt. Türkiye gibi petrolde dışa bağımlı bir ülke için biyoyakıtlar ciddi bir alternatif konumunda” açıklamasını yaptı. Bakan Varank, tesislerde üretilecek biyoyakıt sayesinde enerji ihtiyacının önemli bir bölümünün uygun maliyetli ve güvenli bir şekilde karşılanabileceğini aktardı. Burada üretilecek biyoyakıtın uçaklarda kullanılması yönündeki çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Varank, “THY, burada üretilen biyoyakıtı kullanarak bu yıl içerisinde, senenin ikinci yarısına gelmeden önce, ilk uçuşu gerçekleştirmek istiyoruz. Boğaziçi Üniversitesi’ne ve bilim insanlarımıza güveniyoruz” dedi. Varank, tarımsal üretimin devamlılığının önemine değinerek “Tarım arazisine ihtiyaç duymadan, kontrollü üretim alanlarında yetiştirilen özel yosun türleri sağlıklı gıda temininde önemli bir rol üstlenmeye başladı. Bu kapsamda INDEPENDENT projesinde, tamamen yerli imkanlarla yüksek kaliteli gıda ürünleri elde etmek üzere Ar-Ge faaliyetleri de yürütülüyor. KOBİ ve girişimcilerin başlangıç maliyetleri düşürülerek yosun biyoteknolojileri alanında yatırım yapmaları sağlanacak” şeklinde konuştu.
2022’nin ikinci çeyreğinde tüm test ve sertifikasyon işlemleri tamamlanacak
Bakan Fatih Dönmez, Türkiye adına önemli bir Ar-Ge projesinin hayata geçirildiğini vurgulayarak “Fosil yakıtlara bağımlı olmadan tamamen alg dediğimiz yani yosun tabanlı doğal kaynaklar üreteceğiz. Biyojet ve biyodizel yakıtların üretimine yönelik yürütülen Ar-Ge projesinde önemli bir yol kat edildi. Jet yakıtı projesinin Ar-Ge çalışmaları tamamlandı. Bugün açacağımız tesisle birlikte büyük ölçek üretime geçiliyor. 2022’nin ikinci çeyreğinde bütün testleri ve sertifikasyon işlemleri tamamlanacak. İlk demo uçuşumuzu bu yıl içerisinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Biyoyakıt kullanan bir uçağa bindiğinizde yüzde 80 daha az sera gazıyla dünyanın dengesine zarar vermeden yolculuk yapmış olacaksınız” açıklamasında bulundu. Bakanlar Varank ile Dönmez, tesiste incelemelerde bulundu. Proje ile ilgili ayrıntılara independent.boun.edu.tr/ adresinden ulaşılabiliyor.