Krizden çıkış yollarından biri ‘Gamification’ satış ve operasyon oyunları…
Şu dönemde ekonomik darboğazda olduğumuz kesin. Bu durumda firmaların belli oranlarda maliyet kısıntılarına gitmelerini anlıyorum. Ama bu zamanda personelin motivasyonu düşürülmemeli. Tam tersi, motivasyonun arttırılacağı bir zamandayız.
Bahadır Kumrallar – Atasay Bilgi Sistemleri Direktörü
Son 5 yıldır bu konuda çeşitli araştırmalar ve görüşmeler yaptım. Bunları sizinle paylaşmak isterim. Bu konuda da kendi şirketimde de çeşitli çalışmalar yaptık.
Peki nasıl?
Bunu gamification / satış ve operasyon oyunlarıyla hem satışınızı hem de operasyonu iyi bir seviye çekip maliyeti kısmak yerine satışı artırabilirsiniz. Daha önceden mağazaya beş müşteri girdiğinde iki veya üçünü satışa dönüştürüyordunuz. Şimdi ise iki müşteri giriyor, bunun en az birini satışa çevirmeniz lazım. Bunun için personelinizin eğitimi, ürün bilgisi, ikna etme kabiliyeti gibi kriterler zaten çok önemli , bunları hiç söylemiyorum. Ama burada en önemli noktalardan bir tanesi olarak ekibiniz motive olmalıdır. Eğer “Nasıl olsa piyasa kötü, niye uğraşıyorum” dediği noktada sıkıntılar yaşanır.
Gamification, doğasında motivasyon ve kazanma arzusu içerir. Sadece satışı artırmak değil operasyonel verimliliği artırmak için de bu oyunları oynatabilirsiniz. Kim daha hızlı dağıtım yapacak, kim daha hızlı üretecek gibi bunlar çok önemli noktalar. Çünkü operasyonel verimliliği arttırdığınızda gün sonunda satış referansla otomatik olarak gelecektir.
Ayrıca diğer taraftan günümüzde online oyunlar çok revaçta, özellikle gençler ve Z kuşağı bu tarz oyunlara çok fazla ilgi gösteriyor. Peki bunu işimiz için niye kullanmıyoruz?
Peki teknolojik anlamda bunu nasıl uygulayabiliriz?
Bu konuda intranet, B2B gibi sitelerinizde mobil veya web tabanlı yapabileceğiniz gibi ayrı bir mobil uygulama yapabilirsiniz. Böylelikle Excel’ler yerine insanların skorlarını ve puanlarını görebileceğiniz bir konuma getirebilirsiniz.
İlk adımda bir amaç belirlemeniz gerekmektedir. Satışı artırmak, müşteri memnuniyetini artırmak, CRM KVKK iznini artırmak, ürünler konusunda eğitmek, üretimi artırmak gibi amaçları seçebilirsiniz. Yani oyun şirket hedeflerine paralel olmalıdır.
İkinci adımda oyun kurallarını belirlemeniz lazım. Örneğin bireysel mi yoksa takım mı, limitler nedir, saatlik, günlük ya da haftalık mı oynanacak?
Bu kuralları belirlerken fraudlar yani hile yöntemleri çok detaylı düşünülmelidir. Bunun da kontrol yöntemleri vardır. Ayrıca verilen hedef ve limitlerin ulaşılabilir hedefler olması gerekiyor. Aksi takdirde oyun oynayacak kişi bulamazsınız. Ayrıca hep aynı takımın veya hep aynı kişinin birinci olması çok motive edici olmaz. Bu konuda katsayı veya kategoriler kullanılması faydalı olabilir.
Üçüncü adımda oyun ödülleri iyi koyulmalıdır. Örneğin CEO ile bir öğle veya akşam yemeği bazen çok motive edici olabiliyor. Araştırmama göre personelin yüzde 38’i ödülün CEO ile bir yemek olmasının bu oyunu oynamak için motive edici olduğunu belirtiyor. Diğer taraftan ailesi ile bir tatil, bir konser bileti bile çok motive edici olabiliyor.
Burada dikkat edilmesi gereken ciro, adet gibi konuların diğer ekipler tarafından görülmemesi istenirse puan, büröve gibi konular devreye girmelidir. Aksi takdirde konu farklı yerlere gidebilir.
Ayrıca ödülün ne zaman ve nasıl verileceği de önemli. Ödül alan kişiler oyunda yayınlanacak mı? Bu konuya karar vermeniz gerekir. Örneğin ayın satışçısı, ayın dağıtıcısı gibi.
Bunu yapmanız, diğer ekipler ve kişiler tarafından daha da motive edici olabilir. Ayrıca bu ödülleri belirlerken bayileriniz veya alt yüklenicileriniz var ise onları da farklı ödüller ile oyuna dahil edebilirsiniz.
Dördüncü adım, bu oyunu nerede ve nasıl oynatacağınıza karar vermenizdir. Mobil olması yani ulaşabilirlik önemli bir kriter. Ayrıca görsel zenginlik olarak daha verimli olabilir. Ancak oyun motorunun muhakkak her zaman dinamik olması gerekir. Dinamik bir motora sabit değil ise bir zaman sonra oyunlar sıkıcı olabilir. Bu yüzden seviye sistemi kurgulanabilir. Aynı online oyunlardaki gibi çeşitli ek araçlar veya rütbeler alınabilir olmalıdır.
Günün sonunda bir oyunu tasarlamak hem zevkli hem de iyi analiz edilmesi gereken bir durumdur. Bunu satış, üretim ve operasyonun olduğu tüm firma ve sektörler çok güzel kurgular yaparak oynayabilirler. Bizlerde bu oyunları dijitalleştirerek bu işe katkıda bulunabiliriz.
Bu konuda biraz iddialı bir başlık attım, “Krizden çıkış yollarından biri” diye. Diğer taraftan iyi kurgulanmış oyun veya oyunlar gerçekten motivasyonu artırıp, insanların rekabet arzusunu uyandırabilir. Bu durumda firmalar çok farklı bir yere gelmiş olurlar.