Krize rağmen kârlılık arttı
Kriz yılında sadece büyüme oranlarında düşüş gören Sentim'de kârlılık artıyor. Şirketteki kârlılıkla birlikte yeni yatırımlar da ufukta görünüyor.Pazarımızda hızla gerçekleşen şirket değişimlerinde ayakta kalan şirketlerden bir tanesi de Sentim. Türkiye için zorlu geçen son iki yıllık süreçte Sentim’de sektörel odaklılığa biraz daha önem verilmiş. Özellikle sağlık sektörü ve üniversiteler tarafında biraz daha odaklarını artırdıklarını ifade eden Sentim Satış Müdürü Burak Kuralkan, “Tabii ki düşen kârlılıklar herkes gibi bizim de problemimizdi. Özellikle her ne kadar sistem bütünleştirici diyorsanız da kutu satışı, PC, sunucu satışları kârlılık oranlarımızı ciddi anlamda düşürüyor. O yüzden katma değer olarak biraz daha BT bölümleriyle iş bölümlerini birleştirmeye çalıştık müşteri tarafında. Şirketlere baktığınızda BT bölümleri, katma değeri en az görülen bölümler arasında. O yüzden BT yatırımlarını bir masraf merkezi olarak görme düşüncesinden uzaklaştık biraz daha işe olan katma değerlerini ön plana çıkartıp, BT yöneticilerini o şirketin geleceği açısından daha farklı oturtmaya çalıştık. Kendi verdiğimiz hizmetler konusunda da bir anlamda uzmanlaşıp katma değer sağlayıp bu şekilde kârlılığımızı artırdık” dedi.
İnsan kaynağını artırdıklarını belirten Kuralkan, “İnsan kaynağımızı yüzde 6-7 oranında artırdık. Ciromuzu da aynı oranda artırdığımızı söyleyebilirim. Tabii ki ekonomik krizin bize yansıması, büyüme oranlarındaki küçülme oldu diyebilirim. Mevcut durumu muhafaza hatta biraz daha üstüne koyabilmek bizim için çok önemliydi. Bunu da başardığımızı söyleyebilirim” şeklinde görüş belirtti.
Projeler devam ediyor
Sentim’in son 1-2 yıldır MOBESE projelerinde çok fazla yer aldığının altını çizen Kuralkan, “Şehir güvenliği projelerinde yer alıyoruz. Kamera tanıma, plaka tanıma sistemleri ön plana çıkıyor. 10 civarında ilde test yaptık ve teslim ettik. İlginç olan bir başka konu ise aile hekimliği bilgi sistemi. Bunun pilot uygulamasını Düzce’de hayata geçirdik. AB’ye giriş sürecinde belediyelere birçok etkinlik devrediliyor. Bu anlamda BT yatırımlarını daha fazla tetikleyeceğini düşünüyoruz. Ayrıca sanallaştırma çözümleri çok fazla duyuruluyor. Bizim de birr ay önce tamamladığımız THY sanallaştırma projemiz var. Son iki yıldır da çağrı merkezi işine yatırım yapıyoruz. KGS sistemleri, İGDAŞ, Acer Türkiye, BenQ Türkiye bu alandaki müşterilerimiz” dedi.
Sektörel anlamda kamunun yatırımlarına devam ettiğinin altını çizen Burak Kuralkan, “Sağlık tarafı ülkemizde bilişim anlamında potansiyeli çok daha yüksek ama henüz yeteri kadar ulaşılamayan bir sektör. Üniversiteler gitgide yaygınlaşıyor, sürekli yeni üniversiteler kuruluyor. Telekomünikasyon tarafı çok ciddi yatırımlar yapmaya devam ediyor. Biz Sentim olarak sektörel anlamda bu tarz alanlara odaklanıyoruz. İçimizde iki farklı yazılım grubu barındırıyoruz. Öte yandan yazılım satışı donanım satışını arkasında getiriyor. Belki kablosuz çözümler, kablosuz iletişimin olduğu noktada o tür cihazlar kullanılabiliyor. O tarz çözümlere yönelmeye başlıyor kurumlar. Üniversiteler çok ilginç, öğrencilerin öğrendikleri şeyleri denemeye hevesli oldukları için bir nevi güvenlik projeleri çok ön plana çıkmaya başlıyor. Ağ güvenliği olsun, log yönetimi konusu olsun çok uzun süredir gündemde. Yasayla birçok kurum bunu tamamlamaya çalışıyor. Bu tarz alanlarda ilerlemeyi düşünüyoruz” dedi.