Krizi fırsat bilmişler
Meğerse ABD’de ekonomik krize rağmen, iş kuranların ve şirket açanların sayısı sürekli artmış. Hem de ne artış! 14 yılın en büyüğü…
Bu bilgi, ABD’de sosyal siyaset araştırmaları yapan Kauffman Enstitüsü’nün yeni raporu “1996-2009 Girişimcilik İndeksi”nden. Hesaba göre, kendi işini kuranların sayısı 2009’da her ay, 100 bin kişide 340 kişi (istatistik olarak 0.34). Rakamda yanlışlık olmasın: Her ay 340 kişi.
Bu rakam, 2008’de yeni şirket kurma oranına göre yüzde 4 artış. 2008’de her ay iş kuran kişi oranı 0.32. Bir yıl önce ise (2007) bu oran 0.30.
Sonuç: Yeni şirket kurma sayısı, 14 yılın en yüksek seviyesinde.
Ekonomik kriz sırasında nasıl oluyor bu böyle? Acaba, “Krizi fırsat bilelim” sloganını onlar icat ettiği için mi? Yani elbette işsizlik diye bir şey var- şirketler eleman çıkarttı. Ama, öte yandan, krize rağmen kendi işini kuranların sayısı da artmış işte.
Bu, bize pek uymayan duruma daha ayrıntılı bakalım:
Ar-Ge ve inovasyon bölgeleri olarak bilinen yerlerde yoğunlaşıyor yeni şirketler. New York ve civarı. Boston ve civarı. Başkent Washington’dan Virginia, Maryland aksı. Los Angeles – Long Beach- Santa Ana – Riverside – San Bernardino aksı. San Fransisco ve yöresi. Dallas – Houston Texas yöreleri. Seattle civarı. Toplam böyle 15 bölge var.
Gel de, Richard Florida’nın 3T formülünü hatırlama: Teknoloji, Yetenek (talent) ve Tolerans. Thomas Friedman’ın “Dünya düzdür”üne nazire yaparcasına Richard Florida (Toronto Üniversitesi), “Dünya, inovasyon tepelerinden oluşur” diyordu. Dünya epeyce düzdür, ama bu 3T bir araya geldi mi işte oralarda inovasyon tepeleri, hatta dağları oluşur. Çünkü, “beyin, beyini çeker.” Benzer beyinler birbirini daha iyi anlar. Tolerans böyle oluşur. İnsanlar, kendilerini daha iyi ifade edecekleri yerde çalışmak ister. Kümelenme sağlanır.
ABD’de yeni iş kuranların kimler olduğu da ilginç: Afro-Amerikalılarda oran 2008’de 0.22’den bir yıl içinde 0.27’ye çıkmış. Bu oran da son 14 yılın en yükseği. Oysa, Latin veya Asya kökenlilerde iş kurma oranı azalmış. Beyazlarda da artış var.
Yaşa bakarsak: 55-64 yaş grubu, yeni iş kurmada en hızlı. 0.36’dan 0.40’a sıçramışlar.
Emeklilik yaşı geldiği halde yeni iş kurma heves ve heyecanını taşıyan bir millet.
Kauffman’ın 28 sayfalık raporundan bu kısa özetten çıkacak hisse acaba şu mudur? Amerika’yı kuran, girişimci özgür bir ruhtu. Bu özgürlük; demokrasiyle içiçe, bilim ve teknolojide özgür araştırma ve üretime yol açtı. Buluşçuluk ve yenilikçilikle sürekli ilerledi. Milletin ruhuna işledi. Onsuz yapamaz hale geldiler. Krizde bile…