Kronos yurtdışına odaklanıyor
Kronos’u; bilişim, spor, enerji ve savunma alanlarında çözümler sunan ve bu sektörlerde tüm dünyada kullanım alanları bulan ürünlere sahip bir firma olarak tanımlayan Taner Körpe, bilişim çözümleri kapsamında sistem entegrasyonu, ihtiyaca özel yazılım geliştirme ve danışmanlık hizmetleri, bilgi teknolojileri donanımları tedariği gibi hizmetler verdiklerini kaydetti. Muttfaktan gelen bir girişimci olduğunun altını çizen Körpe, “Sektör tecrübesi beni Kronos’a taşıdı, Kronos geçmişte gerçekleştirdiklerimin bir bileşkesi. Geçmişinizden bağımsız bir şey yapamazsınız; bir duvar örüyorsunuz, taşları sırayla koyuyorsunuz koyuyorsunuz, ortaya bir eser çıkıyor” şeklinde Kronos’a geçiş sürecini anlatıp ürünleri hakkında şu bilgileri verdi: “Sporda ‘Etkinlik Yönetim Yazılımları’, ‘Zamanlama ve Skorlama Sistemleri’ ürünlerimiz ve çok branşlı etkinliklerde uzmanlaşmış ekibimizle uluslararası spor etkinlikleri için anahtar teslimi çözümler sunmaktayız. Ayrıca ‘Sportif Yetenek, Tarama, Geliştirme, İzleme’ yazılım sistemleriyle sportif başarıyı artıran ürün ve hizmetlerimiz bulunmakta. Herhangi bir spor etkinliğinin, ihtiyaç duyacağı tüm teknolojiyi ve operasyonel saha yönetim hizmetlerini sağlayabiliyoruz! Türkiye’de yapılmış olan tüm uluslararası ve çok branşlı spor organizasyonlarında Kronos olarak bulunduk. Enerji alanında, endüstriyel imalat ve üretimin en önemli iki girdisi olan temiz su ve enerji teminine yönelik anahtar teslimi çözümler üretiyoruz. Bilişim çözümlerimizin entegrasyonuyla hazırlamış olduğumuz ‘Enerji Yönetim Sistemi’ yazılımımız kayıpları analiz ederek enerji dağıtımı verimliliğinin artırılmasına yardımcı oluyor. Savunma alanında; şehir güvenliği, sınır güvenliği ve istihbarat alanlarına çözüm oluşturan yazılım ve donanım ürünleri sunmaktayız. Bu alanda dünyanın en büyük savunma firmalarından Raytheon’un Türkiye ve Türki Cumhuriyetler resmi temsilcisiyiz. Kişisel olarak iş hayatım boyunca hep kamu sektörüne hizmet verdim. Bu nedenle benim için çok önemli olan ‘müşterilerimiz için zaman yaratmak ve işlerine değer katmak’ vizyonu Kronos’un da vizyonu oldu.”
Ekibimiz sürekli kendisini yeniliyor ve geliştiriyor
“Kurumların ihtiyaçlarını, stratejilerini destekleyecek ve iyileştirecek sistemler geliştirmek, uygulamak ve bu sistemlerin devamlılığını sağlamak için karmaşık ortamlarda, yüksek teknolojiler kullanmak suretiyle uçtan uca hizmetler ve standartlaştırılmış çözüm paketleri geliştirdik” açıklamasını yapan Körpe, “Sistem entegrasyonu çözümlerimizi hayata geçirirken her biri alanında saygın ve uzman stratejik ortak ve tedarikçilerimizle iş birliği yapıyoruz” dedi. ‘Uygulama Geliştirme Hizmetleri’ hakkında da bilgi veren Körpe şunları kaydetti: “Kronos olarak sektörel ihtiyaçlara özel yapılan yazılım yatırımlarının yanı sıra uzman ekiplerimiz sayesinde kurum ve kuruluşlar için herhangi bir ihtiyaç doğrultusunda entegre sistemler geliştirme imkanı sunuyoruz. Platform bağımsız anahtar teslim yazılım geliştirme yetkinliğine sahibiz. Yenilikçi ve araştırmacı ekibimiz, güncel teknolojilerle sürekli kendisini yenilemekte ve geliştirmekte. Çözümlerimizi; her platformun alan uzmanı olan ekiplerimizle yöneterek müşteri odaklı ‘Proje Yönetim’ anlayışıyla teslim etmekteyiz. Ayrıca bilişim alanında çok önemli ürünleri temsil ediyoruz. Tüm kurumsal ağı denetleyen, sunucuları ve ağ cihazlarının kullanıcı haklarını ve şifrelerini yönetimini sağlayan Shell Control Box, Libermann ürünleriyle tüm ağ ve yazılım güvenliği ve eğitimini, AirTime ile otobüs durakları, parklar, istasyonlar gibi şehirlerde bazı belirlenmiş alanlara internet erişim hizmeti ve bilgilendirme, görsel ve işitsel içerikleri anında akıllı cihazlara taşıyarak bilgi sunma hizmeti sağlama gibi fark yaratan ürünleri ülkemize getirmiş durumdayız.” Sistematik ve düzenli çalışmanın önemine vurgu yapan Körpe, ‘Süreç ve Sürekli İyileştirme’ odaklı çalışma yapma yöntemlerini firmalara ve kamu kurumlarındaki projelere aktardıklarını ve bu kapsamda kamu kurumlarına, özel firmalara ‘Capability Mayurity Model Integrated / CMMI- Yetenek Olgunluk Model Entegrasyonu’ odaklı süreç iyileştirme danışmanlık hizmetleri verdiklerini belirtti. Körpe, “CMMI; hem yazılım geliştiren ve sistem entegrasyonu yapan hem de büyük çaplı tedarik gerçekleştirip hizmet veren kurumlar için yurt dışında sık sık başvurulan bir süreç iyileştirme modeli. Bu kapsamda verdiğimiz hizmetler müşterilerimizin ve sektördeki diğer paydaşlarımızın gelişimine katkı sağlıyor” dedi.
Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisinde büyük bir potansiyeli var
Taner Körpe, yenilenebilir enerji çözümlerine de dikkat çekerek “Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeline baktığımızda lider konumdaki Almanya’dan çok daha iyi bir durumda olduğumuzu görüyoruz. Fakat kurulu gücü esas aldığınız zaman Almanya’daki 39 bin MW kapasiteye karşılık ülkemizin henüz 200 MW mertebesinde olması oldukça düşündürücü” şeklinde konuştu. Türkiye’nin bu potansiyeli mutlaka değerlendirmesi gerektiğini kaydeden Körpe, “Küçük ölçekteki çatı kurulumlarından çok büyük ölçekteki enerji santrallerine kadar herhangi bir sınırlama olmaksızın rüzgar ve güneş enerjisi çözümlerimizi yatırımcı ve müşterilerimize sunuyoruz. HelioRF ™ gibi telekomünikasyon ve iletişim alanlarına özel olarak tasarlanmış ürünlerimizle sektörel ihtiyaçların yakından ele alındığı sistemlerimiz var” ifadesini kullandı. Sistem çözümleri üreten entegratör bir firma olmasının yanı sıra Kronos’un bir üretici olarak da enerji alanında yer aldığını belirten Körpe “Türkiye’nin enerjiye ihtiyacı var. Dolayısıyla yeşil ve alternatif enerjiler tarafına da eğildik, buralara yatırım yapmaya başladık. Güneş enerjisi kullanılarak elektrik üretimiyle ilgili teşvikler de bulunuyor. Aynı sistem Kıbrıs için de uygulanabilir. Amerika 10 yıl önceden Türkiye’nin rüzgar haritasını çıkardı. Bütün bunları iyi değerlendirmemiz gerekiyor” dedi. 2015 yılında Kronos’un yüzünü tamamen yurt dışına çevirdiğini kaydeden Körpe, şunları aktardı: “Başta Türki Cumhuriyetler olmak üzere yurt dışı odaklı bir stratejiyle ilerledik. Kazakistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Kenya, Bahreyn, Umman, Sri Lanka, Katar, Bosna Hersek, Özbekistan, Yakutistan, Endonezya, Kırgızistan’da çalışmalarımız var. 500 milyon dolarlık işi ülkemize getirmek için çaba içerisindeyiz ve projelerde imza aşamasına geldik. Azerbaycan ve Kazakistan’da en az birer e-Devlet projesi yapma hedefimiz bulunuyor.”