Ku-bant uyduların önemi giderek artıyor
Cenevre'de ITU’nun Dünya Telsiz Konferansları (WRC), Ku-bandı konusuna odaklanıyor. Gündem maddelerinden biri de WRC-15’in tartışma konusu olan uydu operatörlerinin daha fazla Ku-bant tahsis edip etmemeleri. Günümüzde Ku-bant uydular, video dağıtımı ve canlı yayın için yaygın olarak kullanılmasının yanı sıra, genişbant bağlantısı, VSAT hizmetleri, mobil backhaul, denizcilik ve havacılık hizmetleri gibi birçok veri hizmetleri için de kullanılıyor. Bu uygulamaların her biri, bağlantılı bir dünyada kritik görevler üstleniyor. Bu yönüyle Ku-bandı; karasal şebekelerin erişemediği ve en çok ihtiyaç duyulan yerlere, genişbant bağlantısı sunmak için gerekli mobil ağları için kullanılan birincil spektrum olarak yerini alıyor.
Ancak Ku-bandı sınırlı bir kaynak. 1983 yılında, ana ticari ve sabit uydu kullanımı için kabul edildiğinde, veri ve mobil trafik neredeyse yoktu. Bu yıl ise veri ve mobil trafiğinin 72000 petabayt rakamını aşması bekleniyor.
Her nokta kapsam dahilinde
Birden fazla Ku-bant uyduları tek alan üzerinde üst üste binen kapsama sağlarken, frekans bandı hem dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinde ve okyanus bölgelerde güçlü yeteneği sunan uyduların bir dayanak noktası haline geliyor. Tek başına bu özellik bile, Ku-bandı yapısını çekici kılıyor.
Çalışmalar, bu bant üzerindeki paylaşım kısıtlamalarını kaldırmanın mümkün olduğunu gösterirken, askeri uygulamalar ve karasal, uydu operatörleri ile birlikte var olabilmekte. Mevcut zemin ve uzay altyapısı zaten bu ek spektrumdan yararlanmak için donatıldığı için ihtiyaç duyulan veri ile mobil uygulamalar daha da optimize edilebilir.
SES başından itibaren, Ku-bant açmakla ilgili girişimin arkasındaki ana itici güç oldu. ITU toplantılarında, farklı frekans bantlarını yürütmek için gerekli sanayi ve teknik uzmanlarla aktif olarak çalışan SES, ilk olarak 2012 yılında, WRC-15’te bu ajandanın gerçekleşmesi için çaba sarf etti.