Kuantum dirençli kriptoloji çalışmalarının yaygınlaşması gerekiyor
Bu yılki ana teması ‘Siber Güvenlik ve Kuantum Sonrası Kriptoloji’ olarak belirlenen ‘12. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı / ISCTURKEY 2019’, 16-17 Ekim tarihlerinde, Bilgi Güvenliği Derneği tarafından BTK’da gerçekleştirildi. ‘Medya Üstün Hizmet Ödülü’; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan tarafından BThaber Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe’ye verildi.
Konferansın açılışına; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, HAVELSAN Genel Müdürü ve Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Ahmet Hamdi Atalay’ın yanı sıra siber güvenlik ve kuantum sonrası kriptoloji alanlarında uzman veya bu alanlara meraklı birçok akademisyen, kamu görevlisi, özel sektör çalışanı ve öğrenci katıldı. Bakan Turhan, teknolojinin geldiği nokta ve etkileri hakkında yaptığı konuşmasında; siber ya da sanal ortamdaki tehlikelerin yalnızca bireyleri etkilemediğinin altını çizerek şunları kaydetti: “Siber güvenlik; kurumların, ülkelerin ve uluslararası kuruluşların en önemli gündem maddelerinden biri haline gelmiş bulunuyor. Siber saldırılarla bir bilgisayar kullanıcısının banka hesap bilgileri elde edilebileceği gibi, bir ülkenin askeri ve politik sırlarına ulaşılması, finans merkezleri, elektrik santralleri, ulaştırma ve iletişim sistemleri ile hastanelerin çalışamaz hale getirilmesi de mümkün. Bilgi ve iletişim teknolojileri sayesinde hayatımızı ve işlerimizi kolaylaştıran bu imkânlar, kötü niyetli kişiler, yabancı istihbaratlar ve terör örgütleri tarafından da kullanılabilmektedir.” Örgütlü şekilde çalışan siber korsanların ortaya çıktığına dikkat çeken Turhan, “Ne yazık ki bu gruplar devlet kurumlarının siber altyapısına saldırabildikleri gibi sıradan insanların kişisel bilgilerini ele geçirip özel hayatlarına müdahalede bulunabiliyorlar. Sorun, kuantum bilgisayarların hayatımıza girmesiyle birlikte çok daha büyüdü. Bu nedenle kuantum dirençli kriptoloji algoritmalarının ve çalışmalarının ülkemizde yaygınlaşması ciddi önem arz ediyor. Çünkü siber güvenliğin sağlanmasında ‘Yerli ve Milli’ ürün ve çözümler olmadan tam güvenlikten söz edilemez. Çağın gerekliliklerini takip etmekle kalmamalı, bir adım önünde olmalı ve tehditlere karşı önlem almalıyız. Bilginin gizliliği, bütünlüğü veya erişilebilirliği bozulduğunda; can kayıplarına, büyük ölçekli ekonomik zararlara, ulusal güvenlik açıklarına veya kamu düzeninin bozulmasına sebep olunabilir. Siber korsanlar var diye bilgi teknolojilerini kullanmaktan elbette vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Siber Güvenlik Strateji ve Eylem Planı hızla güncellenmeli
Bakan Yardımcısı Sayan, yatırımların bilgi ve iletişim teknolojileri üzerinde yoğunlaştırıldığını vurgulayarak son dönemdeki gelişmelerin, ‘Yerli ve Milli’ teknolojilerin ne anlama geldiğini göstermesi açısından önemine dikkat çekti. BTK bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) ekiplerinin, çalışmalarını siber güvenliğin koordinasyonunda yerliliği ve milliliği öne alarak sürdürdüklerini belirten Sayan, etkinliğe katılanları, hayatın her alanında yerli ve milli teknoloji alanında çalışmaya davet etti. Atalay da, “Her şeyin birbiriyle bağlantılı hale geldiği bu yeni çağda ‘veri’çok kıymetli ve en önemli noktada. Bilginin/verinin korunması, bütünlüğünün sağlanması da ayrıca büyük önem arz ediyor. Hepimiz siber güvenliğin unsuruyuz. Bu bağlamda ulusal ve uluslararası iş birlikleri gerekiyor. Milli ve yerli çözümlerimizi oluşturmaya çalışıyoruz. PARDUS’u yaygınlaştırmak istiyoruz. Açık kaynak kodlu ürünler siber güvenlik için çok önemli ve veri ambarlarında kullanmamız gerekli. ‘Siber Güvenlik Strateji ve Eylem Planı’nın da hızla ihtiyaçlara göre yenilenmesi ve güncellenmesi gerekmekte. Herkesi katkı sunmaya davet ediyorum. Siber güvenlik, Büyük Önder Atatürk’ün ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır’ sözüyle tam olarak uyuşuyor” açıklamasını yaptı.
‘Medya Üstün Hizmet Ödülü’ BThaber’in
Konferansın açılışının sonunda gerçekleştirilen törende, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından ‘Üstün Hizmet Ödülleri’ verildi. ‘Medya Üstün Hizmet Ödülü’nü kazanan BThaber’in plaketini Bakan Turhan’ın elinden BThaber Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe aldı. Diğer ödüller ise şöyle sıralandı: ‘Kurum Üstün Hizmet Ödülü’; Savunma Sanayi Başkanlığı bünyesindeki Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi’nin, ‘Üniversite Üstün Hizmet Ödülü’; Gazi Üniversitesi’nin, ‘Sektör Üstün Hizmet Ödülü’ ise Labris Networs’ün oldu. Konferans Eş Başkanı ve Bilgi Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, ‘Medya Üstün Hizmet Ödülü’nün BThaber’e verilmesinin gerekçelerini şöyle açıkladı: “Ülkemizde başta BT ve BİT olmak üzere bilgi güvenliği ve siber güvenlik alanının gelişimi, yaygınlaştırılması, tartışılması ve gündem oluşturulmasına verdiği katkılar, ülkemizde yapılan iyi uygulamaları tanıtma, yayımlanan köşe yazıları, e-Devlet dergisi, kamu sektörü ile iş dünyasını bir araya getiren ‘e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantıları’, sektörün tanıtımı ve geliştirilmesine verdiği katkı, doğayı korumaya verdiği önem ile 25 yıldır bu çalışmaları sürdürdüğünden bu ödül BThaber’e verilmiştir.”