Kuantum Yolu’nda Evren Sanatı!
Bilişim Zirvesi’20; kanaat önderlerinin, teknoloji ve bilişim sektörü paydaşlarının, akademisyenlerin, iş ve kamu dünyası yöneticileri ile sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla 25 Kasım günü gerçekleştirildi. ‘Kuantum Teknolojisi’ni ve getireceği yeniliklerin her açıdan ele alındığı Bilişim Zirvesi’nin açılış programında; ilgili bakanlık ve kurul temsilcilerinin yanı sıra dünyadan konusunun uzmanı birçok isim ve iş dünyası, Kuantum Teknolojisi özelinde gelecek senaryoları ile öngörülerini paylaştı.
Bilişim Zirvesi’20’nin açılış programında ülkemizi bekleyen dijital geleceği tanımlayan Cumhurbaşkanlığı, Dijital Dönüşüm Ofis Başkanı Dr. Ali Taha Koç “Dijital Gelecek” başlıklı konuşmasında şu bilgileri paylaştı.
“Ülkemiz dijital dönüşümün uluslararası endekslerinde büyük başarılara imza atıyor. Ülkemiz en son temmuz ayında yapılan E-devlet Gelişmişlik Endeksi’nde 193 ülke arasında çevrim içi hizmette 22. sıraya, e-katılım endeksinde 23. sıraya yükselmiştir. Avrupa Birliği 2020 e-devlet endeks çalışmalarında da 36 ülke arasında 4. sıradadır. Amacımız teknolojiyi kullanarak ilk 10 sırada yer almaktır.”
Ülkemizin gözdesi İstanbul Havalimanı’nın Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından düzenlenen 16. ACI Europe Awards kapsamında, “Dijital Dönüşümde Avrupa’nın En İyi Havalimanı” ödülüne layık görüldüğü bilgisini paylaşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Geleceğin Teknolojisi” başlıklı konuşmasında “Teknolojik egemenlik diğer ülkelere olan bağımsızlığın azaltılmasıyla mümkün olacak ve bu sayede biz bakanlık olarak yerli ve milli ekosistemin geliştirilmesini öncelikli hedefimizi hâline getirdik. 11. Kalkınma planında da bildiğiniz gibi yapay zeka, nesillerin interneti, arttırılmış gerçeklik, büyük veri, robotic, kuantum, fiber güvenlik ve sensor teknolojileri gibi alanların geliştirilmesini öncelikli kritik teknoloji alanları olarak belirledik” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır “Türkiye’de Teknoloji” başlıklı konuşmasında “Önceki salgınlar ile kıyasladığımızda insanlığın güçlü yönünün dijital dönüşüm alanında geliştirdiği dijital kabiliyetler olduğu ortada. Bu dönem bir kavram daha öne çıktı. Öz yeterlilik kavramı. Biz de Türkiye olarak hedeflerimizde kendi öz yeterliliğimizi en güçlü şekilde hayata geçirmeye gayret ediyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanlığı, Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Dr. Hakan Yurdakul İş Ekosisteminde Kuantum Kavramı başlıklı konuşmasında şunları kaydetti:
“Ekonomi evrenin parçası olan şirketlerin, patronların kendi tercihleri başarısını sağlıyor. Başarı tercihinin gerekliğini yapmaları ile mümkün oluyor. Türk iş dünyasının müşteri gruplarını hedeflemesi, gelecekte ortaya çıkan ihtiyaçları anlaması ve ürünleri ona göre tasarlaması gerekiyor. Sorumluluk dış dünyaya havale edilmemeli.”
Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Profesörü Cem Say, Kanada Wilfrid Laurier Üniversitesi Fizik ve Bilgisayar Bilimleri Profesörü, Kuantum Fizikçisi, TED konuşmacısı Dr. Shohini Ghose, Dell Technologies EMEA CTO’su Marc O’Regan, Dell Technologies Türkiye Ülke Müdürü Işıl Hasdemir, Fortinet Türkiye, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan ve Türkmenistan Bölge Direktörü Arzu Akkaya, Turkcell Dijital İş Servisleri Genel Müdürü Kaan Turan, Papara Ceo’su Ahmet Faruk Karslı “
Trendyol İcra Kurulu Üyesi Ozan Acar ve SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan gibi teknoloji dünyasının önde gelen isimleri zirvede görüşlerini paylaştılar.
Zirve açılışı ve oturumları ile ilgili ayrıntılı içerikleri iki hafta sonra yayınlayacağımız Bilişim Zirvesi Özel Dosyası’nda bulabilirsiniz.
2021’in Teması “Evren Sanatı”
Bilişim Zirvesi 2020’nin açılış konuşmasını yapan Bilişim Zirvesi Etkinlik Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Göçe, “Bilişim Zirvesi, bilişim dünyası profesyonellerini iş dünyası profesyonelleri ile buluşturarak, bu iki dünyanın maksimum düzeyde etkileşimine katkıda bulunuyor. Yolculuğunun henüz başında olmakla birlikte, önümüzdeki 30 yıl içerisinde hemen her alanda varlığını kanıtlayacağı öngörülen “Kuantum Teknolojisi”ni değerli katılımcılarımız ile bugün her açıdan ele alıyoruz. Bugün Kuantum Teknolojisi’ni konuşurken, 2021 yılın temasını da sizlere duyurmak isteriz. 2021’de “Evren Sanatı – Yaşam Çiçeği” diyeceğiz. Doğada inanılmaz bir sanat var. Yaşam Çiçeği de bunun bir örneği, biz bunları teknoloji ağlarının mükemmelliğine kadar taşıyacağız” dedi.
Teknoloji Kaptanları Ödülleri sahiplerini buldu
BThaber tarafından bu yıl 3.’sü düzenlenen “Teknoloji Kaptanları Ödülleri”, zirve oturumlarının tamamlanmasının ardından gerçekleştirildi. Şirketlerin farklı iş süreçleri için geliştirdikleri proje ve uygulamalar ile bu projeleri hayata geçiren ‘Teknoloji Kaptanları’na şu kategorilerde ödüller verildi.
- Enuygun.Com – Hakan Kanar – Yılın Teknoloji Kaptanı.
- Nar Tanesi Platformu – Niyazi Saral – Yılın “Sosyal Sorumluluk” Proje Birincisi.
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı – İsmihan Feyza Baysal Anderson -Yılın “Sosyal Sorumluluk” Proje İkincisi.
- Tofaş Türk Otomobil Fabrikası – Özgür Çetinoğlu – Yılın “Sosyal Sorumluluk” Proje Üçüncüsü.
- PTT – Ünal Tonka – Yılın “Operasyonel Yetkinlik” Proje Birincisi.
- Otokoç Otomotiv – Erdal Kemikli – Yılın “Operasyonel Yetkinlik” Proje İkincisi.
- Türksat A.Ş. – Osman Güyüm (iki ayrı projesi ile) ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı – İsmihan Baysal Anderson – Yılın “Operasyonel Yetkinlik” Proje Üçüncüsü.
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı – İsmihan Feyza Baysal Anderson – Yılın “Operasyonel Yetkinlik” Proje Üçüncüsü.
- Türksat – Osman Güyüm – Yılın “Müşteri ile Etkileşim” Proje Birincisi.
- Enuygun.Com – Hakan Kanar – Yılın “Müşteri ile Etkileşim” Proje İkincisi.
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı İsmihan Feyza Baysal Anderson – Yılın “Müşteri ile Etkileşim” Proje Üçüncüsü
- Enuygun.Com – Hakan Kanar – Yılın “Maliyet İyileştirme” Proje Birincisi.
- Türksat A.Ş. – Osman Güyüm – Yılın “Maliyet İyileştirme” Proje İkincisi.
- Organik Kimya San. ve Tic. A.Ş. – Rafet Çince – Yılın “Maliyet İyileştirme” Proje Üçüncüsü.
- Enuygun.Com – Hakan Kanar – Yılın “İnovasyon” Proje Birincisi.
- Olgun Çelik A.Ş – Başak Berk – Yılın “İnovasyon” Proje İkincisi.
- İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı – İsmihan Feyza Baysal Anderson – Yılın “İnovasyon” Proje Üçüncüsü.
- Olgun Çelik – Başak Berk – Yılın “Dijital Dönüşüm” Proje Birincisi.
- Alternatif Bank – Esra Beyzadeoğlu – Yılın “Dijital Dönüşüm” Proje İkincisi.
- Organik Kimya San. – Rafet Çince – Yılın “Dijital Dönüşüm” Proje Üçüncüsü.