Küçük akbabaların yaşamı güvende
Merhaba,
Kontrollü özgürlük ve fiziksel sınırlarla çevrili yeni normalimize alışma çabasındayız. İki ayı aşkın süreci evden çalışarak geçirdik, evlerde elektrik tüketimimiz yıllardır belki ilk kez bu kadar arttı. Elektrik şirketleri ve faturaları daha da gündemimiz oldu. Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi encazip.com’un yaptırdığı araştırmaya katılanların yüzde 96’sı elektrik tedarikçisi konusunda bilgi sahibiyken, tüketicilerin yüzde 60’ı ise elektrik tedarikçisinden aldığı hizmetten memnun değil. Bunun nedeni ise ev elektriği için ödenen yüksek faturalar. Sabit fiyat artışları, tedarikçilerin abone memnuniyeti için endişe duymaması, yüksek bağlantı kesme ve yeniden bağlantı ücretleri, ödeme süresinin çok kısa olması, sık elektrik kesintileri, yüksek vergiler ve kaçak elektrik kullanım maliyetinin tüketiciler tarafından ödenmesi de cabası. Araştırmaya göre, tedarikçi değiştirme konusunda güven ve bilgi eksikliği var. Misal, ankete katılanların yüzde 70’i elektrik tedarikçisi değişikliği sürecinde elektrikte kesinti olacağını sanıyor. Oysa tedarikçi değişikliği için teknik hiçbir değişiklik olmadığından herhangi bir kesinti de yaşanmıyor. Ben bu örneği vereyim, fırsat bu fırsat diyerek haklarımızı bilelim, öğrenelim ki şalterlerimiz atmasın.
Ev mesaisi günlerimizde de Yemeksepeti birçoğumuzun imdadına yetişti. Bu süreçte yenilikler de devam etti ve Yemeksepeti, mevcut uygulamalarında hayata geçirdiği “Erişilebilirlik” entegrasyonu ile görme engelli kullanıcıların online yemek ve market siparişi ihtiyaçlarını kolayca karşılayabilmelerine imkân sağlıyor. Bu gibi, ihtiyaca uygun yeniliklerin sınırı yok. Al bir önek daha. Bir grup mühendis arkadaş tarafından pandemi kapsamında, sağlık çalışanlarının yüz siperliği ihtiyacına destek olmak için başlatılan “3 Boyutlu Destek Kolektif Üretim Hareketi” kapsamında yarım milyonda fazla yüz siperliği üretilip, sağlık çalışanlarına ulaştırılmış.
Yaratıcılık haberlerim bu kadar da değil. Yıldız Teknopark’ta faaliyetlerini sürdüren Ayvos’un geliştirdiği yapay zeka destekli yazılım, koronavirüse geçit vermiyor. Yazılımın kameralara entegre edilmesiyle sistem devreye giriyor ve sosyal mesafenin ihlal edildiği, maske kullanılmadığı durumlar tespit edilerek yetkililere bildiriliyor. Termal IP kameralar üzerinden 6 metre mesafeden temassız şekilde serbest geçiş sağlayarak anında ateş ölçümü yapabilen yazılım, kişi özelinde dezenfektan kullanılıp kullanılmadığını da saptıyor.
Çevreci gündemimde açılışı İETT ile yapıyorum. İETT, Elektronik Belge Yönetim Sistemi’ne geçtikten sonra iş süreçlerinde kesintisiz bir otomasyon sağladığı gibi kağıt tüketiminde ciddi tasarruf elde etmiş. İETT, bu kağıt tasarrufu ile enVision tarafından her yıl gerçekleştirilen En Yeşil Ofis araştırmasının bu yıl açıklanan sonuçlarına göre ilk sıralarda yer bulmuş. Günde 4 milyona yakın İstanbulluyu hedefine ulaştırmak için 6 bin 274 araçla hizmet veren İETT, araçlarına 13 garajda bakım hizmeti veriyor. Bu garajların şimdilik 6’sında kurulan fiziksel ve kimyasal arıtma sayesinde de atık suların geri kazanımı sağlanıyor, üstüne İETT bu sayede kullandığı suyun yüzde 40’ını geri dönüştürüyor.
Legrand Grup, kuralları Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen Paris Anlaşması’nın küresel karbon salınımında sera etkisinin 1,5 dereceye indirilerek daha çevreci, çevre dostu ekonomiye geçişi hızlandırma sözü vermiş. Legrand Grup, Fransa’da AFEP (Association Française des Entreprises Privées-Fransız Özel Şirketler Birliği) tarafından çevreyi ekonomik iyileşmenin kalbine koyan ve daha önce imzalamış olduğu Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin Yeni Bildirgesi’ni de imzalamış. Fujitsu ise tüm paydaşlarının bu belirsiz zamanlarda dijital dönüşümde nasıl daha fazla başarı elde edebileceklerini belirleyerek 2020 Teknoloji ve Hizmet Vizyonu’nun lansmanını yapmış. Dijital dönüşümle ilgili vaka çalışmaları ve iş liderleriyle gerçekleştirilen küresel anket sonuçlarının dikkate alındığı Fujitsu Teknoloji ve Hizmet Vizyonu 2020, işletmelerin dijital teknolojiler sayesinde nasıl yeniden yapılanarak topluma değer katabileceklerini gösteriyor. Malum yerim kısıtlı, iyisi mi detayları www.fujitsu.com/global/vision/ linkinden okuyup öğrenelim.
Vaillant Türkiye’nin Doğa Derneği işbirliğinde hayata geçirdiği Küçük Akbabaları Koruma Projesi’nin 2020 yılı çalışmaları da devam ediyor bu arada. Oluşturulan çoban ağı ile küçük akbabalar yakından takip ediliyor, yuva sayımlarının yanı sıra olası tehlikelere karşı koruma ve farkındalık projeleri hayata geçiriliyormuş. 2020 çalışmaları kapsamında özellikle göç eden küçük akbabaların karşı karşıya kaldığı tehditlere yönelik farkındalığın artırılması hedef. 2015’te Beypazarı, 2017’den bu yana da Mersin’de yürütülen küçük akbabaların yaşamlarını tehdit eden unsurları belirleyerek koşullarını iyileştirme çalışmaları pandemiye uygun önlemler alınarak planlı biçimde devam ediyor. 2020 çalışmaları ile tehditler ortadan kaldırılarak tüm Anadolu coğrafyasının küçük akbabalar için güvenli bir bölge olması adına işbirlikleri de geliştirilecek.
Bu mektuba bir kitapla nokta koyayım. VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY) Latin Amerika edebiyatında Boom kuşağının en önemli yazarlarından Augusto Monterroso’nun “Toplu Eserler ve Diğer Hikâyeler” isimli kitabını Türkçe’de ilk kez yayımlıyor. Monterroso’nun kaleme aldığı sıra dışı öyküler, mizah ile yepyeni anlatım biçimlerini buluşturuyor ve bize de edinip okumak düşer.
Sağlıklı günlerde yine buluşalım,