Kullanıcı Android’i kurumsalda da benimsiyor
Bireysel Android kullanım alışkanlıkları, kurumsal hayatta da yerini alıyor. Motorola Solutions’ın mobil cihazları bu konuda bireysel alışkanlığı kurumsala taşıyor.
Geçtiğimiz aylarda Türkiye pazarına sunulan Motorola Solutions’ın Android işletim sistemli mobil ürünü TC55’te bu yıl kurumsal ve kamu sektörlerine yönelik hedefler paralelinde çalışmalar sürüyor. Yeni TC55 dokunmatik bilgisayar; geleneksel kurumsal mobil bilgisayar özelliklerini, Android’in Jelly Bean sürümüyle çalışan akıllı telefonun biçim özellikleri ve işlevselliğini buluşturuyor. Bölgede Türkiye’nin önemli bir pazar olduğuna dikkat çeken Motorola Solutions Avrupa ve Afrika Bölgesi Genel Müdür Yardımcısı Gary Aitkenhead, TC55 gibi çözümlerle Türkiye’deki kuruluşların iş verimliliklerini artırmalarına katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Aitkenhead’e göre, kurumsal Android ilgisinde gelişim var. Aitkenhead, “Bizce Android, geleceğin mobil işletim sistemi” dedi ve şu detayları paylaştı:
“Bu potansiyel, kurumsal uygulamalar ve bunların Android ile bütünleştirilebilmesi ile doğru orantılı. Bağımsız uygulama geliştiricilerle bağlantı içindeyiz. Onları gerekli araçları geliştirmeleri konusunda doğru yönlendirmeye özen gösteriyoruz. Google da bu yolda gerekli araçları onlara sağlıyor. Bunu Windows Mobile ile yapmaya da başladık. Yani bir uygulama Windows’ta da Android’de de çalışabilir. Bu çapraz performans önemli ve geleceğin en önemli gerekliliği bence bu. İşletim sistemleri değişse de uygulamaların çalışmasını sağlamak gerek. Geçmişte son kullanıcıyla bir şeyler öğretmeniz gerekirdi. Çünkü kullanıcı deneyimi yoktu. Ama konu Android olduğunda, kullanıcının bilgisi çok. Kişisel olarak halihazırda bunu kullanıyorlar ve artık profesyonel işlerini de bu yapıya aktarabiliyorlar. Android ile bireysel ve kurumsal deneyim bütünleşiyor. Bu da kurumsal kullanıcılar için zaman ve para avantajı demek.”
Ödemeler, fırsat demek
Bu cihazlar, temelde tüm saha çalışmaları, satıştan servise, lojistik ve kargo gibi alanlarda önem taşıyor. Bu yapı ile kamuda da hedefler var. Aitkenhead’e göre bunun sebebi cihazlardaki NFC özelliği. Çünkü örneğin NFC’nin yardımıyla kimlik kartlarını tanımlamak mümkün. Daha doğrusu kimlik ve ona bağlı tüm uygulamalar için bir bağ oluşturulabilir. Emniyet güçleri kimlik numarasına göre yaptığı bir arama ile kişinin varsa suç kayıtlarına ulaşabilir, sınır kapılarında yongalı pasaportlara bu şekilde bakılabilir. Ulaştırma araçları başlığındaki kamu hizmetlerinde bilet satışı bu gibi cihazlarla yapılabilir.
Bu cihaz konusunda Türkiye’de iş ortaklarının ilgisine işaret eden Aitkenhead, Androidli cihazın aslında bir müşteri beklentisi olduğunu vurguladı. Bu cihazı küresel bazda birçok ülkede kullanıma sunuldu. Bazı pazarların yapıları birbirine benziyor ve pazarlamada da bu pazarların önceliklerine ve ihtiyaçlarına odaklanılıyor. Türkiye’de de benzer bir pazarlama stratejisi ile ilerlerken, bir tarafta da hedeflenen farklı segmentlere adım atılacak. “Kamu sektörünün bu cihazla ilgileneceğini düşünüyorum” diyerek, kamu güvenliğini koruma amaçlı veri kullanımının giderek ön plana çıktığına işaret eden Aitkenhead eklemeden geçmedi: “Güvenli veri ve Türkiye’de kimlik kartlarının değişecek olması da bu noktada önemli. Avrupa ve ABD’de ödemelerde de NFC kullanılıyor ve halen Türkiye’de kullanmadığımız bu opsiyon, ileriye dönük fırsat demek.”