Kullanıcı deneyimi için adres belli
İSTKA destekli olarak hayata geçen Kullanıcı Deneyimi ve Uygulamalı Telekomünikasyon Eğitim ve Test Merkezi’nde yeni bir aşamaya geçildi.
TÜTED (Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği), İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) ve Turkcell işbirliği ile bu yıl Ağustos ayında İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) destekli bir proje olarak açılışı gerçekleşen Kullanıcı Deneyimi ve Uygulamalı Telekomünikasyon Eğitim ve Test Merkezinde yeni bir aşamaya geçildi. Ağustos ayından bu yana verilecek hizmetler için tüm eğitim süreçlerinin tamamlandığı merkez, TÜTED’in sektöre yapmış olduğu duyuru ile artık kullanıcılarını bekliyor. Türkiye’nin en kapsamlı teknoloji altyapısına sahip olma özelliği taşıyan merkez, insan davranışları, tüketici eğilimleri, müşteri deneyimi, ürün yönetimi, inovasyon, nöroloji, sosyal bilimler gibi farklı disiplinlerden uzmanlıkları bir araya getirirken, sektörün gereksinimlerine cevap verecek nitelikte bir kullanıcı deneyimi, eğitim ve sınama merkezi olarak hizmet sağlayacak. Merkezde kullanılan donanımların yanı sıra birçok özel yazılım bulunduğuna da dikkat çeken TÜTED Yönetim Kurulu Başkanı Adil Zafer Müftüoğlu, “Bu yazılımların kullanılabilmesi özel bir eğitimin alınmasını gerektiriyordu. Bütün bunlar tamamlandı. Artık merkezden hizmet almak isteyenlerin başvurularını bekliyoruz, bunun için duyurumuzu da yaptık” diye konuştu.
TÜTED olarak bu projeye başlarken, STK’ların da Ar-Ge konusunda sektörü geliştirmek üzere katkı sağlaması gereğinden yola çıktıklarını belirten Müftüoğlu, bu projede de yine üniversite, sanayi ve STK’lar işbirliğinin çok güzel bir örneğini kurguladıklarını dile getirdi. İTÜ bünyesinde kurulan merkezin, özellikle bilgi ve teknoloji odaklı ürün/hizmet geliştiren tüm kurumlar ve kamu kurumlarının çalışanları ile üniversitelerin bilgisayar, bilişim, elektronik ve haberleşme gibi fakültelerinde eğitim gören öğrencilere de eğitim sunacak bir nokta olduğunu belirten Müftüoğlu, merkezin ağırlıklı olan kısmının ise kullanıcı deneyimi konusu olduğunu vurguladı.
Merkezin bu alanda kullanılacak en son göz takip teknolojileri, EEG ile duygu analizi gibi ileri teknoloji araştırma teknoloji yöntemlerine ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Müftüoğlu şöyle konuştu: “Merkezden faydalanmak isteyecek kamu ve özel sektör kurumları, araştırma şirketleri ve öğrenciler, mobil ve sabit şekilde göz izleme, EEG ile duygu analizi gibi ileri teknoloji araştırma yöntemlerini kullanma olanağına sahip olacak. Bahsettiğimiz kullanıcı deneyiminden kastımız ise aslında kullanışlılık ölçümü. Herhangi bir ürünün piyasaya çıktığında kullanıcı tarafında nasıl kullanılabileceğine dair yapılan test ve analizlerin tümü burada yapılabiliyor. Laboratuvarda yer alan çok hassas göz takip ve duygu analizi yapan ve çeşitli yazılımlarla desteklenen cihazlar test edilen ürünlerin tüketici tarafındaki ilk tepkilerini gözlemlemeye olanak yaratarak ürünlerle ilgili çok önemli saptamalar ortaya koyuyor. Kullanışlılık ölçme, tüketicinin davranışlarını kontrol altına alarak göstermiş oluyor. Mobil göz izleme cihazı ile dış mekanda görülen bir reklamın etkinliği bile ölçülebiliyor. Dolayısıyla bu kullanışlılık laboratuvarı aslında sadece telekomünikasyon BT sektörünün ürünlerinde oluşan bir laboratuvar olmasına rağmen ortaya koyduğu sonuçları tüm sektörlere hizmet verebilen, çıktı sağlayabilen bir merkez olma özelliği taşıyor. Burada test edilen ürünlerin başarılılık oranının ne kadar olabileceği hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz.”
Başvurular TÜTED’e
Merkezin bu aşamadan sonraki işleyişiyle ilgili olarak da bilgi veren Müftüoğlu, merkezi kullanmak isteyen şirketlerin başvurularını TÜTED’e yapması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Şu ana kadar pek çok başvuru var. Biz de merkezin çalışmaları ile ilgili bir danışma komitesi oluşturduk. İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Dekanı Eşref Adalı’nın başkanlığında ben ve Turkcell temsilcisinin katıldığı üç kişilik bir kurul. TÜTED başvuruları danışma kuruluna götürecek. Danışma kurulu da sahip olduğu program üzerinden başvurulara cevap verecek. Merkezin hizmetlerine karşılık alınacak bedel ise üniversite döner sermayenin kuralları çerçevesinde, laboratuvarın gereksinimlerini karşılamak suretiyle değerlendirilecek. Burada yurtdışı üniversiteler ile de irtibata geçtik. Üniversite son sınıftaki öğrencilerin buraya gelip ileriye dönük pratikte eğitim alarak Ar-Ge dünyasında biraz daha yaklaşmaları da sağlanmış olacak. Merkez çok yeni teknolojilere sahip olduğu için öğrenciler de bu yeni teknolojileri tanıma ve kullanma olanağına sahip olacak. Ayrıca yurtdışındaki üniversitelerden de buraya öğrenci davet edip İTÜ ile birlikte merkezi eğitim anlamında değerlendirmelerini de sağlayacağız. Türkiye’deki diğer üniversitelerden de eğitim amacıyla kullanmak için başvurular var. “