Kullanıcıları yok sayma şansınız yok!
Kullanıcı deneyimi ve kullanılabilirlik alanında Türkiye ve bölgenin ilk uluslararası konferansı niteliğindeki UXistanbul’un altıncısı, Google ve Facebook gibi şirketlerin üst düzey yöneticilerinin katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti. Projelerinde en güncel uluslararası kullanıcı deneyimi tasarımı ve kullanılabilirlik test trendlerini uygulayan UXservices’in desteğiyle düzenlenen konferans, kullanıcı deneyiminde uluslararası otorite konumundaki profesyonellerin oturumlarıyla yetkin bir platform sundu. “İçgörüden Aksiyona” sloganıyla gerçekleşen ve “Kullanıcı Deneyimi Araştırmaları”nı ve bu araştırmalarda elde edilen içgörülerin aksiyona dönüşümlerini gündemine alan konferans, UXservices yönetiminde, yüzlerce sektör profesyonelinin katkısıyla hazırlanan Turkey User Experience (UX) Report 2019/20’nin lansmanına da ev sahipliği yaparak endüstriye ilişkin detaylı bilgiler ve istatistikler sundu.
Konferansın açılış konuşmasını yapan ve Turkey User Experience 2019/20 raporuna ilişkin detayları paylaşan UXservices Deneyim Tasarımı Yöneticisi Besim Kosova, Türkiye’de kullanıcı deneyimi pazarına ilişkin gelişmeleri de katılımcılarla paylaştı. Günümüzde kullanıcı deneyimi alanındaki yatırımların, buna bağlı olarak da bu alanda çalışan tasarımcıların giderek arttığını söyleyen Kosova, “Verilere baktığımızda artık sektörün bir anlamda olgunluk seviyesine geldiğini görüyor ve memnun oluyoruz.” şeklinde konuştu.
Keynote konuşmacı olarak söz alan Google UX Direktörü Paolo Malabuyo, kullanıcı deneyimine ilişkin önemli ipuçları vererek “Kullanıcı deneyiminde karmaşıklığı benimseyin ve kullanıcı ile empati yapın. “Karmaşıklığı anlamaya çalışın. Önünüze çıkan sorunu diğerlerinin bakış açısından görmeye gayret edin ve öğrenmek için açlık duyun” dedi.
Konferansın konuşmacılarından Facebook Araştırma Program Yöneticisi Linn Larsson ise bilgilendirici olduğu kadar eğlenceli sunumuyla katılımcıları etkiledi. “Sağlıklı, Dayanıklı ve İşbirlikçi Araştırma Topluluğu İnşa Etmek” başlıklı bir sunum yapan Larsson, kullanıcı deneyimi alanında kritik önem taşıyan araştırma konusunu gündeme taşıdı. Toplulukları vitamine benzeten Larsson, “Vitaminler sağlığımız açısından kritik olarak görülmese de oldukça önemlidir; aynı community yani topluluk olgusu gibi” diyerek topluluk dinamiklerini anlamanın kullanıcı deneyimi profesyonelleri için önemine dikkat çekti. ASML Kıdemli UX Araştırmacısı Mileha Soneji de Parkinson hastası amcası için geliştirdiği bardak ve merdiven illüzyonundan yola çıkan bir konuşma yaparak, “Kapsayıcı tasarım kavramı, insan çeşitliliğinin tüm aralığına hitap eden bir alan. Duruma bağlı olarak aslında hepimizin engelleri var. İçgörüleri yakalayarak, kullanıcıların ihtiyaçlarını belirleyip, doğru soruna odaklanmak önemli” dedi.