Kültür mirası çocuklara sesleniyor
Yeni hafta ile merhaba,
Kış mevsimi gecikmeli de olsa hakkını veriyor soğuğuyla, yağışlarıyla. Derdimiz ısınmak olunca hemen kombiye koşuyoruz, ama ‘yanlış mühendislik’ ile buz gibi bir acı gerçek karşımıza çıkabiliyor. Yılda 1 milyon yeni kombinin satıldığı Türkiye’de yanlış mühendislik hesapları gereksiz doğalgaz kullanımına ve milyonlarca dolarlık enerji ithalatına sebep oluyor. Doğalgaz tesisatı işlemlerinde baştan sonra yüksek mühendislik hesapları gerektiğini belirten ISOMER Isıtma Soğutma Merkezi Genel Koordinatörü İlgin Eray, “Ülkemizde yaklaşık 30 yıldır doğalgaz kullanılıyor. Konutların büyük bölümünde yıllardır yanlış kombi tercihleri yapılıyor. Yanlış kombi ve radyatörün yanı sıra yanlış boru çapı hesapları ve kapasite seçimleri tüketimi artırıyor. Mühendislik hatalarının bedelini vatandaş faturayla birlikte her ay ödüyor” demiş. Dikkat edelim, çevremizi bilgilendirelim.
Haftaya tasarruf gerçekleri ile başladık, yenilenebilir enerji ile devam edelim. Sonuçta iklimin ve ekonominin iyileşme yolu, başta rüzgar enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerji üretiminden geçiyor. Yenilenebilir enerjiye yatırılan her 1 milyon doların, sağladığı ekonomik katkıların yanı sıra en az 25 kişilik de yeni istihdam oluşturduğunu vurgulayan Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, karbon salınımını en aza indirecek güç olan yenilenebilir enerjinin 2050’ye kadar tüm dünyada yaklaşık 42 milyon yeni istihdam kazandıracağına da dikkat çekmiş. Sonuçta, kurulan yeni santraller, rüzgar enerjisi sektöründeki yeni iş olanaklarının önünü açarken, yerli enerji arzına da doğrudan katkı sunuyor.
Çevreden devam edelim… Pirelli Türkiye’nin İzmit’teki üretim tesislerinde %100 atık geri dönüşümü sağlanmış. Şirket; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen Sıfır Atık Yönetmeliği’nde yer alan tüm kriterleri yerine getirmiş ve ‘Sıfır Atık Belgesi’ almaya da hak kazanmış.
Kültürel mirası çocukların öğrenimine sunan eğitici kazı seti Arkerobox, Fongogo aracılığı ile çocuklara kültürel miras bilinci kazandırmayı hedefliyor. Arkerobox Kurucu Ortağı İlker Vardarlı, 5 yaş ve üzerindeki çocuklara hitap eden Arkeolojik Kazı Setlerinin, kültürel mirası öğrenmek için alternatif ve eğlenceli bir eğitim modeli sunduğunu söylemiş. Arkerobox Eğitici Kazı Setleri, çocuklar için nitelikli eğitim modeli ile yenilikçi yöntemleri birleştiren bir set ve kitlesel fonlama platformu Fongogo aracılığı ile yeni nesil arkeolojik eğitim setini tüm çocuklara ulaştırmak için destek bekliyor. Arkerobox Kurucu Ortağı İlker Vardarlı, “Eylül 2020 itibarıyla çocukların kullanımına sunulan eğitici kazı setleri, 5 yaş ve üzeri çocuklara hitap ediyor. Bahçeşehir Üniversitesi bünyesindeki tasarım ve üretim merkezinden her şehre ulaştırabilen Arkerobox eğitim seti; ilk etapta Göbeklitepe, Nemrut, Kral Şuppiluliuma ve Orhun Yazıtları setlerini sundu. Son olarak sete Efes Antik Kenti eklendi. Yakın gelecekte Hattuşaş, Bergama, Çatalhöyük, Troya, Kapadokya ve Patara gibi kültür mirasları da arkeoloji setine eklenecek” demiş. Little Caesars da espora ve esporcuya verdiği desteklere yeni yılda da devam ediyor. Little Caesars, espor ekosisteminin en renkli kulüplerinden Wildcats’in 2021 boyunca resmi yiyecek sponsoru olmuş. Böylece Sezar, 400’den fazla profesyonel esporcusu olan, 22 oyunda 30 farklı ekibi ile mücadele eden Wildcast’in bütün müsabakalarında, enfes lezzetleriyle takımı destekleyecek. Geçtiğimiz sene dijital pazarlama bütçesinin yüzde 30’unu espora ayıran Little Caesars, esporcuları yine doyuracak.
Bu arada Tommy Hilfiger, üçüncü kez düzenlenen Tommy Hilfiger Fashion Frontier Challenge yarışması için başvuruların 8 Mart’a kadar süreceğini duyurmuş. Küresel program, modada pozitif sosyal etki yaratacak çözümler geliştiren kuruluş ve gelişme aşamasındaki girişimleri desteklemeyi amaçlıyor. Tommy Hilfiger, tüketicileri bu yılki yarışmaya Tüketici Jürisi Üyeleri olarak katılmaya da davet ediyor. Tüketici Jürisi üyelerinin görevi, finalistlerin 200’den 50’ye indirilmesi olacak. Bu amaçla her jüri üyesine markanın online mikro sitesi üzerinden değerlendirmek üzere en az dört başvuru gönderilecek. Jüri üyesi olmak için 8 Şubat’a kadar https://responsibility.pvh.com/tommy/fashion-frontier-challenge/adresinden başvurulabilecek.
Kadınların inovasyon potansiyelini ortaya çıkarmayı hedefleyen UNDP Sosyal İnovasyon Destek Programı’na da başvurular devam ediyor. UNDP Türkiye Hızlandırma Laboratuvarı’nın kentlerdeki sorunlara yenilikçi çözümler geliştirmek ve kadınların inovasyon gücünü açığa çıkarmak amacıyla başlattığı UNDP Sosyal İnovasyon Destek Programı’na başvurular 25 Ocak’a kadar devam ediyor. Program hakkında daha fazlası için bit.ly/UNDP2021 adresi takibimizde olsun.
Bu haftayı da bir kitapla noktalayalım. VakıfBank Kültür Yayınları ABD’li yazar F. Scott Fitzgerald’ın “Son Patron” isimli romanını yayımlamış. Sinema ve diziye de uyarlanan bu eser, Hollywood’un altın çağında yaşanan ümitsiz bir aşk hikâyesini ve sinemanın büyülü dünyasındaki sert çekişmeleri anlatıyor. “Benjamin Button’ın Tuhaf Hikâyesi” ile “Muhteşem Gatsby”nin yazarı olan F. Scott Fitzgerald’ın kalp krizi geçirip hayata veda etmesiyle yarım kalan bu roman, taslaklara ve defterlere yazılmış notlar yardımıyla tamamlanmış.
Haftaya buluşalım,