Kumbaranda para değil zaman biriktir!
Yetenek ve becerilerinizi, para yerine zamanın sözünün geçtiği, başkalarının hayatını zenginleştirdiğiniz, sizin de o ölçüde zenginleştiğiniz bir platformda paylaşmak ister miydiniz?
O zaman paranın yerine zamanın kullanıldığı, herkesin katkıda bulunabildiği, paylaşıldıkça zamanın daha da değerlendiği, yenilikçi paylaşım platformu Zumbara ile tanışma vakti…
Zumbara, 33 ülkede kullanılan zaman bankası sisteminin sosyal bir ağ ile birleştirildiği, ortaya çıkan çevrimiçi platform ile şu anda dünyada benzeri olmayan bir yapı.
Bu yapının ilk tohumları ise kurucusu Ayşegül Güzel tarafından beş sene önce atılmaya başlanmış. İspanya’da yaşadığı dönemde zaman bankası adlı sistemi öğrenen ve paylaşımda bulunulan fikirlerden etkilenen Güzel, “Türkiye’de neden böyle bir sistem olmasın? Zaman Bankası 2.0’ı yaratmak nasıl olur” diye düşünerek yakın arkadaşı Meltem Sendağ ile birlikte işe koyulmuş. Attıkları ilk adım da 2010 yılında bunun için bir internet sitesi kurmak olmuş.
Kurulan site ile yola çıkılan bu yapı; bugün zaman karşılığı yeteneğin ve yaratıcılığın sınırının olmadığı servisler sunan, 16 bin üyesiyle dayanışmaya dayalı alternatif bir ekonomi hareketi. Para ile şu anki sistemde servis bazında yapılabilecek her şey zaman ile yapılıyor.
Zumbara, 1=1 ilkesiyle çalışıyor, çünkü ihtiyaç anında herkesin zamanının eşit değerde olması felsefesine dayanıyor. Sisteme giren kişiler, almak ve vermek istedikleri servislerden bahsediyor, yetenek, tecrübe, deneyim ve bilgi ihtiyaçlarını paylaşıyorlar. Verecekleri ya da alacakları hizmetleri netleştiriyor, zaman ve mekân belirliyor, bir araya gelip servis paylaşımında bulunuyorlar. Sistemde internet, yabancı dil, gezi ve kişisel gelişim alanında çok aktif hizmet değişimi gerçekleşiyor. Zumbara, çok orijinal ve piyasada bulunmayan servisleri de barındırıyor. Sistemde 10 binin üzerinde servis listelenmiş durumda. Her hafta da 150 saat servis değişimi oluyor. Zumbara’da ne değişimler yapılmıyor ki! Sunulan hizmetlerin sınırı insanların hayal gücü ile sınırlanıyor. Yabancı dil pratiğinden, bilgisayar tamirine, senaryo yazımından, Photoshop eğitimine, seramik tasarımından, dans derslerine, müzik listesi oluşturmadan karakter analizine ve yoga dersine kadar aklınıza ne gelirse hatta Güzel’in tanımlamasına göre aklınıza gelmeyen servisler de bulunuyor.
Sunulan hizmetlerinin sınırının insanın hayal gücü ile sınırlandığı platformda, her hafta 150 saatlik servis değişimi oluyor
İnsanların zamanı özgür bıraktıkları, parayı şükranın ifadesi olarak kullandıkları, birlik, bütünlük ve bolluk bilinciyle armağan kültüründe yaşadıkları bir dünyanın mümkün olduğuna inandıklarını dile getiren Güzel, “Bu dünyaya şu şekilde katkı sağlıyoruz: Paylaşım kültürü ve armağan ekonomisi ile ilgili farkındalık yaratarak, insanların armağanlarını (bilgi, beceri, tecrübe ve zaman) paylaşarak ihtiyaçlarını karşıladıkları alanlar açarak ve güven temelli ilişkiler ve dayanışık topluluklar oluşturarak” diyerek Zumbara’nın bir anlamda oluşum felsefesini özetliyor.
“Para ile şu anki sistemde servis bazında yapabileceğimiz her şeyi zaman ile yaparız”
Şu anda 16 binin üzerinde üyesi olan yapının özellikle İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir, Bursa gibi büyük şehirlerde kullanıcı sayısı da artıyor. Türkiye’nin birçok yerinde şehir, mahalle ve üniversitelere bu yapıyı anlattıklarını belirten Güzel, “İzmir, Ankara, Eskişehir, Denizli, Antalya, Pamukkale Üniversitesi, Boğaziçi, Özyeğin, İTÜ, İstanbul Üniversitesi, Yeldeğirmeni mahallesi gibi birçok yerde insanlar, kendi topluluklarını da kurmak istiyor. Bu konuda birbirimize destek oluyor, birbirimizden öğreniyor ve ilham veriyoruz” diyor.
Güzel, Zumbara’nın fark yarattığı en güçlü noktanın zaman bankası sistemini bir sosyal ağ ile birleştirmesi olduğunu vurguluyor. Oluşan çevrimiçi platformunun şu an dünyada benzeri olmadığını dile getiren Güzel’in verdiği bilgiye göre bu sebeple yurtdışından birçok talep geliyor. Güzel, İngilizce sürümü kısa süre önce açılan platformda, yakın zamanda yurtdışında da çalışmalara başlamayı planladıklarını belirtiyor.
Ödüllü bir yapı
Zumbara, yarattığı sosyal farklılık sonucu da şu ana kadar Bilgi Üniversitesi Sosyal Girişimcilik, Garanti Kagider Kadın Girişimci ve Etohum yarışmalarında ödüller almış ve Youth Action Net Global Fellows adlı uluslararası yarışmada da dünyada umut vaat eden ilk 20 sosyal girişim arasına seçilmiş.
Şu an sistemde 50’ye yakın dernek ve topluluk profil açmış durumda
Zumbara olarak farklı topluluk ve kurumlarla işbirliği içerisinde olmak, gerçekleştirmeye çalıştıkları amaç için çok önemli olduğunu da belirten Güzel, bu anlamdaki çalışmalarını da şöyle özetliyor: ”Bu anlamda şu an sistemde 50’ye yakın dernek ve topluluk profil açarak sosyal farkındalığı yüksek bir kitleye ulaşmakta. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ile birlikte üniversitelerinde bir Zumbara ağı oluşturmak üzere pilot bir çalışmaya başladık. Birçok farklı üniversitenin öğrencilerinden de bu konuda teklifler geliyor ve birlikte çalışmalara başlıyoruz. Diğer taraftan süreçte edinmeye devam ettiğimiz tecrübeler sonucu topluluk ve kurumlara, paylaşım kültürü ve topluluk oluşturma eğitimi, danışmanlığı, araçları ve etkinlikleri sunuyoruz ve bu alanda daha fazla kurum ile işbirliği içerisinde olmak istiyoruz. Zumbara programlaması için de yine topluluk tarafından şekillenmesi için açık kaynak kodlarına geçmeyi ve programcılardan oluşan ve alternatif ekonomilere inanan bir topluluk yaratmayı planlıyoruz.