“Küresel arenada 5G yol haritasının çizilmesinde aktif rol alıyoruz”
Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “5G, akıllı bağlantı çağının temel direği olacak. Bilişim teknolojilerindeki yenilikler; ekonomik büyümeyi destekleme, işletmeleri dönüştürme ve yenilikçi hizmetler sunma anlamında fark yaratacak bir dönemi de beraberinde getirecek” dedi.
2021, dijitalleşmenin hızlanarak sürdüğü, 5G ve yeni nesil teknolojilerin konuşulduğu bir yıl oldu. Teknoloji tüm sektörlerdeki gelişmeleri tetikleyen unsurdu. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal’ın verdiği bilgilere göre; günümüzde teknoloji şirketlerinin birbirleri ile rekabeti sonucunda çok daha yenilikçi cihazlara, servislere ve çözümlere kavuştuk. Teknoloji şirketleri pandemi sürecinin de etkisiyle daha ön plana çıkarak farklı alanlardaki dönüşüme de öncülük ediyorlar.
“Teknoloji, hayal dünyamız ile sınırlandırdığımız her şeyi gerçeğe dönüştürebilecek güce sahip. Biz de bu güçle yola çıkarak ülkemizi her zaman ileriye taşıyacak alanlarda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyen Ümit Önal, şunları kaydetti:
“Ülkemizin dönüşümü için planlarımızı sürdürülebilir, çevik ve gelişmiş ülkeler ile paralel şekilde yapıyoruz. Bu anlamda 5G teknolojisi için ciddi çalışmalar sürdürüyoruz, 5G ile birlikte IoT, yapay zekâ teknolojileri de hayatımızda önemli bir yer bulacak. Bu kapsamda çalışmalarımıza daha fikir aşamasındayken tek seferlik değil, teknolojinin günlük hayatın bir parçası olarak kullanılması perspektifiyle bakıyoruz. İnsanı odağımıza alarak günlük hayatı kolaylaştıracak yenilikçi çözümler hayata geçiriyoruz.
İçinde bulunduğumuz dijital dönüşüm sürecinde ‘akıllı alanlar’ teknolojileri önemli bir yer alıyor. Geleceği şekillendirmede de mühim bir rolü olacağına inandığımız bu teknolojilerin başında akıllı şehirler ve akıllı yollar projelerimiz geliyor. Ülkemiz bu konuda özellikle son yıllarda muazzam derecede yol kat etti. Sayın Cumhurbaşkanı’mız ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’mızın önderliğinde, tarihe iz bırakacak mega projelere imza atıldı. Yapılan köprüler, tüneller, otoyollar, bölünmüş yollar ile ülkemiz, karayolları anlamında dünyada örnek ülkeler arasına girdi.
Yalnızca bölgesel ve dolayısıyla bütünsel kalkınmaya sunacağı katkı, ulaşım ve sağlayacağı tasarruf ile değil, teknolojik açıdan da dünyanın takip ettiği çok önemli projelerden biri olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapımı tüm hızıyla sürüyor. Biz de otoyol ve köprü sistemlerinin yönetileceği ana kontrol merkezinin Çanakkale Ruhu’na uygun şekilde tasarlanması ve uygulama çalışmaları, iki veri merkezinin tasarımı ve uygulaması, tüm AUS bileşenlerinin güzergâh boyunca konumlandırılması konularında projenin önemli paydaşları arasında yer alıyoruz. Çanakkale Otoyolu ve Köprüsü başta olmak üzere, Karayolları’nın pek çok projesinde Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) proje yüklenicisi olarak katkımızı ortaya koyuyoruz. Ulusal ulaşım ağımızı akıllandırıyor; Akıllı Durak, Akıllı Otopark, Akıllı Kavşak, Akıllı Bisiklet, Plaka Tanıma, EDS gibi akıllı ulaşım sistemleri projelerini ülkemizin dört yanına uyguluyoruz.
Akıllı telefonlardan giyilebilir teknolojilere, otomotiv endüstrisinden internete bağlı daha birçok ürüne kadar geniş bir alanda kolayca kullanılabilecek e-SIM ve e-CALL teknolojilerine geçtik. Gururla söylemeliyim ki; bu teknolojiyi üreten, kullanan ve ihraç eden 4 ülkeden biriyiz. Altyapımızı bu yeni teknolojiye hazır hâle getirdik ve ülkemizde kurulan sunucular ile entegrasyon süreçlerimizi tamamladık.”
Tüm bunların yanı sıra dünyamızı daha yaşanılabilir kılmanın öneminin de anlaşıldığı bir dönemde olduğunun altını çizen Ümit Önal, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Sürdürülebilir ve daha iyi bir dünya için, insan hayatına değer katan Yeni Nesil Akıllı Şehir uygulamalarıyla enerjiden, zamandan, iş gücünden tasarruf ederek verimliliği de artırıyoruz. ‘Ulaşım, güvenlik, enerji, sağlık, çevre ve yaşam’ başlıkları altında hâlihazırda 9 şehirde uyguladığımız Yeni Nesil Şehir Teknolojileri ile; yerli ve millî çözüm ortaklarını destekleyerek ekosistemi daha da geliştiriyoruz. Karbon salınımını düşüren çeşitli uygulamalarla şehirlerimize değer katıyoruz. Tüm bu akıllı uygulamalar sayesinde ilgili bölgelerde elektrikte yaklaşık yüzde 40, trafikte geçirilen sürede yaklaşık yüzde 35, yakıtta yaklaşık yüzde 30 tasarruf elde edildi ve bu sürenin düşmesine bağlı olarak karbon salımı yaklaşık yüzde 25 azaldı.
Bahsettiğimiz teknolojik dönüşümle insanların ve toplumların gündelik hayatını kolaylaştıran uygulamaları daha çok görmeye başlayacağız. İş dünyası da kendi dinamiklerini bu dönüşümden maksimum fayda elde edecek şekilde gözden geçirecektir.
Türkiye’de hemen hemen tüm sektörlerin dinamik bir şekilde teknolojik dönüşüme ayak uydurduğunu görüyoruz. Kurum olarak kendi dijital dönüşümümüzün yanında ülkemizde pek çok şirkete de dönüşüm yolculuğunda eşlik ediyoruz. Aynı zamanda geleceği 5G ve yeni nesil teknolojilerle şekillendirme sorumluluğuyla çalışıyoruz. Dünya çapında 5G için öncü Ar-Ge çalışmalarımız, ürünlerimiz ve testlerimizle küresel arenada 5G yol haritasının çizilmesinde aktif rol alıyoruz. 5G teknolojilerimizle Türk mühendislerimizin başarısını dünyaya gösteriyor, ülkemizi en iyi şekilde temsil ediyoruz.
Fiber yaygınlığımızı artırıp 5G yolculuğunda Türkiye’yi öncü yapma kararlılığıyla hareket ediyoruz. 5G konusundaki Ar-Ge çalışmalarımız, bilgi teknolojileri alanında değer üreten Argela ve Netsia gibi grup şirketlerimiz aracılığıyla yıl boyu tüm hızıyla devam etti. Silikon Vadisi’nde dünyanın sayılı teknoloji şirketlerinden Juniper Networks ve en büyük küresel girişim ve inovasyon platformlarından Plug and Play ile iki önemli iş birliğine imza attık. Argela ve Netsia ile birlikte, 5G, şebeke dilimleme, fiber optik ağlar, blockzincir, veri analizi ve radyo erişim şebekesini kapsayan alanlarda dünyaca kabul görmüş 56 adet patentimiz bulunuyor. Ayrıca kısa süre önce dünyanın önde gelen teknoloji çözümleri şirketlerinden Net Insight ile 5G’de çığır açacak bir iş birliğine imza attık. Bu iş birliği ile mobil operatörler, 5G’nin ihtiyaç duyduğu, yatırım maliyetlerini önemli oranda düşürecek ve servis sürekliliğini artıracak bir “zaman ve frekans senkronizasyonu çözümü” elde edecekler. Türk Telekom olarak dünyaya teknoloji ihraç etme konusundaki kararlığımızı sürdürüyoruz.”
Ümit Önal, Türkiye’deki girişimlerin enerjisine olan inançla hayata geçirilen, sektörün ilk kurumsal girişim sermayesi şirketi TT Ventures, PİLOT ve Santral gibi platformlara girişimcilerin yanında yer aldıklarını kaydetti ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dünyanın en büyük girişim ve inovasyon platformlarından Plug and Play ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği ile PİLOT’un küresel oyuncular arasında yer alması ve destek verdiğimiz girişimlerin uluslararası boyutta ölçeklenmesini sağlamayı hedefliyoruz.
Başarılarını global arenaya taşıma potansiyeli olan ‘unicorn’ların ortaya çıkması hedefiyle, yapay zekâ temelli teknoloji çözümleri üreten şirketlere finansal destek sağlarken, PİLOT mezunu 91 girişime bugüne kadar yaklaşık 10 milyon TL nakit desteği sağladık.
Yakın dönemde hayatımıza girecek 5G ve beraberindeki yeni teknolojiler, daha fazla sayıda cihazın birbirine bağlanmasını, daha yüksek hız sayesinde bugüne göre milyonlarca kat büyük verinin üretilmesini ve işlenmesini sağlayacak. İnternete bağlı cihaz sayısındaki hızlı artış, bugün IoT, yani Nesnelerin İnterneti konusuna yapılan yatırımın büyüklüğünü gözler önüne seriyor. Kişiselleştirilmiş nesnelerin interneti hizmeti için ise 4G’den yaklaşık 20 kat hızlı olan 5G’ye ihtiyaç duyuluyor. Bu da yarının dünyasında 5G iletişim servis sağlayıcılarının rolünün daha da önem kazanacağına işaret ediyor.
5G, akıllı bağlantı çağının temel direği olacak. Bilişim teknolojilerindeki yenilikler; ekonomik büyümeyi destekleme, işletmeleri dönüştürme ve yenilikçi hizmetler sunma anlamında fark yaratacak bir dönemi de beraberinde getirecek. Tüm bu teknolojik dönüşüm süreci; üretkenliği, sürdürülebilirliği, verimliliği ve genel refah seviyesini artırarak sosyoekonomik düzeyi güçlendirmede önemli bir rol oynayacak.”