“Küresel düşün, yerel çalış”
Galatasaray Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Sertifika Programı Koordinatörü Prof. Dr. Temel Öncan ile üniversitesi bünyesindeki MIS Sertifika Programı’nı ve bu programın etkilerini irdeledik.
Üniversitesi bünyesinde MIS (Yönetim Bilişim Sistemleri) Sertifika Programı veriyorsunuz. Bu sertifika programının başlama sürecinizi anlatabilir misiniz?
Galatasaray Üniversitesi olarak bir devlet üniversitesi olduğumuzdan, sosyal sorumluluk bilincimiz çok daha fazla. Bu mottoyla 2012 yılında başladığımız sertifika programında, ticari kaygı gütmeden, kaliteye önem veren ve insanların işlerine yarayacak bir hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Bilişim sistemlerinin ve teknolojinin iş süreçleri üzerindeki etkisinin artmasıyla birlikte bu teknolojilerin ve sistemlerin de yönetimi çok büyük önem taşımaya başladı. Biz de verdiğimiz sertifika programıyla ülkenin geleceğinde önemli rol oynayacak yöneticilere, MIS alanındaki teknik ve yönetsel bilgilerini artıracak eğitimler veriyoruz. Kısacası sektördeki bu alandaki eksikliği görerek, hareket etmeyi amaçladık.
MIS Sertifika Programı’nı biraz açabilir misiniz? Program dahilinde verilen eğitimden söz edebilir misiniz?
Öncelikli olarak Batı dünyasındaki iş modelleri ve süreçleri ile ülkemizdeki iş modelleri ve süreçleri arasında farklar olduğunu görmemiz gerekiyor. Bu noktada bizim de hedefimiz, batı modelini alıp, ülkemizde iş süreçlerine oryante etmek oldu. Bu programın ana fikrini “küresel düşün, yerel çalış.” olarak düşünebiliriz.
Toplam 66 saat olan programda, 39 saatlik dilimde Galatasaray Üniversitesi öğretmeleri eğitim verirken, 24 saatte ise sektörde konularında uzmanlaşmış isimler eğitim veriyor. Program dahilinde ağ, teknoloji yönetimi, veri madenciliği gibi konularda konseptler gösteriliyor. Sektörden konusunda uzmanlaşmış ve başarıya ulaşmış projelere sahip isimlerin verdikleri eğitimlerle, katılımcılara MIS konusunda yapılacak ve yapılmayacak örnekler gösteriliyor.
Programa katılım için önceden belirlenmiş şartlar var mı? Şu ana dek kaç mezun verdiniz?
Katılımcılarımızın en az üniversite mezunu, BS alanında deneyimli orta düzey yöneticiler ve BS alanındaki üst düzey yönetici pozisyonlarına adaya olan profesyonellerden oluştuğunu söyleyebilirim. Bunun yanı sıra katılımcılarımızın özellikle farklı sektörlerden olmasına dikkat ediyoruz. İnsan kaynaklarından, perakendeye, satışa kadar birçok farklı sektörden katılımcımız bulunuyor. Bu sayede katılımcılarımız sertifika eğitimlerinin yanında farklı sektörlerden profesyonellerle etkileşim kurma şansı yakalıyorlar.
Şu ana kadar 200’ün üzerinde mezun verdik. Bu mezun arkadaşlarımızla birlikte Linkedin üzerinde mezunlar sayfası kurarak, etkileşimimizi sürdürmeyi planlıyoruz. Bunun yanı sıra mezunlarımızı bir araya getirebilecek ve ülkedeki MIS konusundaki bilinci artıracak bir “MIS Derneği” kurmayı planlıyoruz.
Programın geleceği konusunda neler düşünüyorsunuz? Programın içeriğinde değişiklik yapmayı planlıyor musunuz?
Katılımcılarımıza sektörde “Ben oldum.” kavramından uzaklaşmalarını öğretmeye sürdürmek istiyoruz. Teknolojinin gelişimiyle birlikte sektörler ve iş yapış modelleri de kendini sürekli olarak yeniliyor. Biz de bu sektörün çalışanları olarak kendimizi sürekli olarak geliştirmek zorundayız. Ders içeriklerinde de bu düşüncemize uygun şekilde hareket etmeye gayret ediyoruz. Bu yıl sekizincisini düzenlediğimiz sertifika programımızda, şu ana dek hiç kendini tekrar eden ders programımız olmadı. Bu konuda katılımcıların taleplerine çok değer veriyoruz. Son dönemde liderlik ve satış konusunda çok fazla talep geldiğinden bu konuya ağırlık vermeye başladık. BT işi ile ilgilenenlerin, burada edinecekleri liderlik eğitimleriyle birlikte iş süreçlerinin her aşamasında kendilerine yer bulabileceklerine inanıyoruz.