Küresel düzeyde sürdürülebilir kalkınma
Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu bölgesinde kalkınmayı desteklemek için 5 yıl geçerli olacak 15 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı.
Türkiye’nin bölgedeki sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümeye olan artan ilgisine işaret eden anlaşmanın imza töreninde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu kalkınma iş birliğinin Türk dış politikasının ayrılmaz bir parçası haline geldiğini belirterek şunları kaydetti: “Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile ortaklığımız, sadece bölgemizde değil, küresel düzeyde sürdürülebilir kalkınmaya katkımızı artırmak amacıyla güçlendirildi. Türkiye, UNDP ana bütçesine yapmakta olduğu yıllık gönüllü yardımları 3 milyon dolara çıkarmıştır. Anlaşmayla, Türkiye UNDP Avrupa ve BDT Bölgesel Programına 15 milyon dolar katkıda bulunuyor. Bu fırsattan istifadeyle, BM ve diğer uluslararası örgütler için hızla bölgesel bir merkez haline gelen İstanbul’un, UNDP ve diğer BM birimlerine ev sahipliği yapmasından duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim.”
BM kalkınma sisteminin içindeki iş birliği ve uyum artacak
Anlaşma, Türk hükümetinin desteğiyle İstanbul’da kurulan ve bölgesel programları uygulamakla sorumlu olan UNDP Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölgesel Ofisi’nin açılışı sürecinde imzalandı. UNDP Başkanı Helen Clark, “UNDP Bölgesel Merkezi’nin kusursuz coğrafi konumu, Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu bölgesi program ülkeleriyle daha iyi bir iletişim kurulmasını sağlayacak. UNDP’nin İstanbul’daki diğer Birleşmiş Milletler (BM) kurumlarıyla eş konumlu olması da önemli bir katkı olacak. Aralarında BM Kadın Örgütü ve BM Nüfus Fonu’nun da bulunduğu bu kurumlar, BM kalkınma sisteminin içindeki iş birliğini ve uyumu artıracak” dedi. Clark, İstanbul’da Türk İş Birliği ve Kalkınma Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve UNDP tarafından düzenlenen Uluslararası Kalkınma İş Birliği Konferansı’nın da UNDP ve Türkiye arasında gün geçtikçe güçlenen ortaklığın somut bir örneği olduğuna dikkat çekti.