Küresel gündem ‘çevre’
Merhaba,
Yine dopdolu bir gündemle karşındayım. Biz tüketiciler olarak artık tükettiğimiz besinlerin kaynağını bilmek istiyor, ne yediğimizi önemsiyoruz. Bu noktada Tazedirekt.com, bilinçli üretici ile birlikte şeffaf bilgi, kaynağı belli gıdalar ve üretici hikayeleri sunuyor. Sofradaki lezzetin nereden geldiğini bir tıkla öğrenebilmemiz böylece mümkün. Tazedirekt.com tüketicilerin ne yediklerini bilmeleri gerektiğine inanıyor. Bu nedenle herkesi kaynağı belli ürünleri tüketmek üzere farkında olmaya çağırıyor. Tüketiciler Tazedirekt.com’da satışta olan 2 binin üzerinde ürünü kimin, nerede, hangi koşullarda ürettiğine dair bilgilere ve çiftliklerin sahip olduğu belgelere ulaşabiliyor.
Vodafone’un 41. İstanbul Maratonu’nda “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında hayata geçirdiği Vodafone Kodlama Minibüsü de eğitimlerine başladı bu arada. 11 Ocak itibarıyla Spor İstanbul’a ait 30 ayrı tesisi ziyaret ederek çocuklara kodlama eğitimi veren Vodafone Kodlama Minibüsü, toplam 12 hafta sürecek eğitimlerle yaklaşık 600 çocuğa ulaşmayı hedefliyor. Çünkü bu devir yaratıcılık, farklı olanı ortaya koyma devri. İşte memleketten güzel bir örnek: 1996’da küçük bir tezgah olarak kurduğu ‘Tostçu Erol’u farklı ürün ve hizmetlerin yanı sıra yenilikçi ve içerik odaklı bir stratejiyle ülke çapında bir markaya dönüştüren Erol Bulgulu, Drone ile tost teslimatı yaparak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiş. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne ait Gezegen Evi’nin ev sahipliği ve destekleri ile düzenlenen ve Türkiye’nin insansız araçlar sektöründeki eğitim ve çözüm merkezi Huma Academy tarafından gerçekleştirilen ‘İHA Sistem Operatörü Eğitim ve Sertifika Programı’na katılarak ‘İHA1’ tipi ehliyetini alan Bulgulu, ilk iş olarak da tostu adresine drone ile göndermiş. İştah açan ve inovasyona da doyuran sevkiyatın detayları www.youtube.com/watch?v=SqLUcy5lxUk adresinde.
İlham veren içeriğim bu kadar değil… Pronet, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) ile gerçekleştirdiği “Mavi Umutlar” projesiyle oluşabilecek acil sağlık ve panik durumlarında; sağlık yardımına ihtiyaç duyanlar, engelli bireyler ve onların ailelerine çözümler sunuyor. Proje ile evde tek başına kalmak zorunda olan engelli bireyler, tek tuşla sağlık yardımı alabiliyor. Sistemi kullananların gündelik hayatını kolaylaştırmayı amaçlayan “Mavi Umutlar” projesinde Pronet Alarm Haber Alma Merkezi’ne tek tuşla sinyal gönderen, evin her noktasında kullanılabilen “Panik Butonu” ile bireyler tek tuşla sağlık yardımı alabiliyor.
Çevresel gündemimde sıra… Kömürün Ötesinde Avrupa (Europe Beyond Coal) girişimi ile iklim çalışmalarıyla tanınan Londra merkezli düşünce kuruluşu Sandbag’in hazırladığı “Kömür Bulmacasını Çözmek” isimli rapor, 15 Avrupa ülkesinin kömürden çıkış politikasının dört yılından çıkarılan dersleri buluştururken, kömürden çıkmayı planlayan diğer ülkeler için yol haritası işlevi görüyor. Raporun detayları https://beyond-coal.eu/solving-the-coal-puzzle/ linkinde. Ülkelerin kömürden çıkma taahhütlerinin detayları ve süreci nasıl yönettikleri, kömürden çıkışta mağduriyet yaratmayacak politika örnekleri ve kaçınılmaz olarak hayat bulan ‘hatalı politikalar’ da ülke ülke detaylı olarak raporda. ‘Bilinçli ret’ için okuyalım.
Çevresel başarı hikayelerim de var. Panasonic ürünlerinin kullanıldığı ve Türkiye’de havalimanı öz tüketiminin yarısına yakınını karşılayan ilk projelerden biri olan Erzincan Havalimanı Güneş Enerjisinden Elektrik Üretim Tesisi (GES) enerji üretimine başlamış. Tesis yılda 2.09 MWh elektrik üretimi ile Erzincan Havalimanı’nda tüketilen elektrik enerjisinin yarıya yakınını karşılayacak ve ihtiyaç fazlasını da şebekeye geri kazandıracak. Dilerim bu adımların arkası gelir. Çünkü uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi EY’nin Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’ne göre; küresel çapta sıfır emisyon hedeflerine ulaşılması için yenilenebilir enerji üretimine yatırımın yanı sıra ulaşım ve ısınmada elektrik enerjisinin kullanılması, hidrojen enerjisi ve akıllı şebeke altyapısına yönelik yatırım yapılması gerekiyor. Bu kapsamda yenilebilir enerji yatırımlarının 2050 yılına kadar küresel olarak 18,6 trilyon dolara ulaşması gerektiği raporda yer alıyor. 60’tan fazla ülke de sıfır emisyon hedefinin 2050’ye kadar gerçekleştirilmesine yönelik yasalar üzerinde çalışıyor.
Bu çevresel kaynak paylaşımının ardından, sıra başarılarda, bunları taçlandıran ödüllerde… “Market Guide for Vulnerability Assessment” raporunda BAS (Breach and Attack Simulation) çözümlerinin zafiyet yönetimi süreçlerinde kritik rol oynamaya başladığını vurgulayan Gartner, daha önce “Cool Vendor” olarak tanımladığı ilk Türk şirketi Picus Security’yi bu alanın en önemli oyuncuları arasında göstermiş. Epson, bağımsız değerlendirme kuruluşu EcoVadis tarafından art arda üçüncü kez KSS (Kurumsal Sosyal Sorumluluk) Altın Ödülü’ne layık görülmüş. Hitachi Vantara, teknoloji araştırma ve danışmanlık şirketi 451 Research tarafından son dönemde Lumada ürün portföyündeki inovatif geliştirmelerin onayı niteliğinde 451 Firestarter ödülüne layık bulunmuş.
Haftayı bir kitapla değil, tüm kitapları buluşturan bir platform ile noktalıyorum: Storytel. Zira 2019’da Storytel üzerinden Türkiye’de toplam 4 milyon 54 bin 400 saat sesli kitap dinlenmiş. 2018 ile karşılaştırıldığında, sesli kitap dinleme oranı Türkiye’de yüzde 315 artış göstermiş. Storytel üzerinden 2019’da en çok dinlenen ilk 10 kitap da Harry Potter Serisi, Sapiens, Bir Ömür Nasıl Yaşanır, Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı, Kürk Mantolu Madonna, Serenad, 21. Yüzyıl için 21 Ders, Homo Deus, Saatleri Ayarlama Enstitüsü ve İçimizdeki Şeytan olmuş. Mobil uygulaması ile üyelik imkanı sunan Storytel’in dev kütüphanesi bizleri 2020’de de bekliyor.
Haftaya görüşmek dileğiyle,