Küresel hareket için yerel birliktelik
Sürdürülebilirlik ve modeller konusunun daha fazla tartışılması gerektiğine vurgu yapılan, çok sayıda savunma sanayi şirketinin bir araya geldiği Teknokent Savunma Sanayi Kümelenmesi II. Proje Pazarı, 8 Ocak tarihinde ODTÜ’de düzenlendi.
ODTÜ ve ODTÜ Teknokent’in ev sahipliğinde, Savunma Sanayi Müsteşarlığı himayesinde gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasında; ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Volkan Atalay, küresel hareket için yerel birlikteliğin önemini işaret etti. Atalay, “Teknokent Savunma Sanayi Kümelenmesi fırsatlar konusunda da farkındalığın yaratıldığı bir yer olarak görülüyor. Rekabet için bu kümelenmenin küresel anlamda da daha büyük önem taşıdığını görüyoruz. Küresel olarak düşünüp eylemi yerel olarak gerçekleştirmek yani kümelenme çok mühim. Üniversite kümelenmeye; inovasyon, girişimcilik ve eğitim olanakları sağlayabiliyor. Savunma kümelenmesinde 73 şirket var ve bu kümelenmenin sürdürülebilir olmasının sağlanması, sinerjinin artırılması gerekli” dedi.
Ankara kümelenme konusunda en tecrübeli il
ASO Genel Sekreteri Yavuz Cabbar da, Ankara’nın bürokrasi şehrinden sanayinin başkenti olmaya doğru yol aldığını kaydederek özellikle savunma sanayine ev sahipliği yapan bir konuma eriştiğinin altını çizdi. Cabbar, Ankara’nın kümelenme konusunda en tecrübeli il olduğunu belirterek “Ankara’daki tüm kümeleri içine alacak bir çalışmamız var, belki buna ‘Süper Küme’ diyeceğiz” açıklamasını yaptı. SSM Müsteşar Yardımcısı Sedat Güldoğan “SSM olarak lokomotifimiz projeler. Bugüne kadar proje bazlı geldik. 2013 yılından itibaren vurguyu altyapıya vermeye başladık. Artık ana yükleniciyle yan sanayiyi nasıl birleştirebiliriz konusunda tartışmalar yapmalıyız. Türkiye savunma sanayisi anlamında dünyada örneği olmayan bir çaba içinde. Türkiye’ye özel bir model üzerinde kafa yormamız gerekiyor. Müsteşarlık olarak sürecin hepsini görebiliyoruz. Daha sağlıklı teknoloji yönetimi yapmak iddiasındayız. Sürdürülebilirlik ve modeller konusunda daha fazla tartışmalıyız” şeklinde konuştu. Toplantıda ana yüklenici şirketler; Aselsan, FNSS, Havelsan, Roketsan ve TAI de sunum yaptılar. II. Proje Pazarı’na Bilkent Cyberpark, Gazi Teknopark ve Hacettepe Teknopark da katıldı. Sergi alanında, ana yüklenici şirketlerin yanı sıra alt yüklenici şirketler de stantlarında projelerini sergilediler ve işbirliği görüşmeleri yapma olanağı buldular. II. Proje Pazarı’nı yaklaşık 350 kişi ziyaret etti.