Küresel kanalla büyümede tam verim
NetApp’ın istikrarlı büyümesinde verimli kanal yapısının ve stratejik işbirliklerinin payı önemli bir yere sahip.
Ülke bazında güçlü kanal yapısı, NetApp’ın potansiyelleri yerinde değerlendirmesini sağlarken, gelişmekte olan pazarlarda bu strateji ek faydalar sağlıyor. NetApp EMEA Bölgesi Pazarlama ve İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı David Gingell, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinin toplam gelirin yüzde 30’dan fazlasını oluşturduğunu söyledi. Bu yönüyle, potansiyeli yüksek bir bölgenin varlığına dikkat çeken Gingell, gelirin önemli bir bölümünü sağlayan üç ülkeye dikkat çekti: İngiltere, Fransa ve Almanya. Bu temel pazarlar dışında odaklanılan iki nokta var. İlk olarak küçük ve orta ölçekli şirketlere yönelim. İkinci başlıkta da satışlarda NetApp’ın güçlü kanal yapısı önemli faydalar sağlıyor. “İşimizin yüzde 80’i kanal üstünden gidiyor, dağıtıcı ve satıcı ağımız bu konuda büyük faydalar sağlıyor” diyen Gingell, “Sistem bütünleştiricilerimiz, servis sağlayıcılar, yerel iş ortaklarımız var ama büyük Avrupa ülkeleri dışındaki coğrafyalarda ağırlıklı olarak kanal modelini izliyoruz. Türkiye de bunun başarılı bir örneği. Doğrudan satış ekiplerimiz yok. Yerel ekipler yerel ihtiyaçları net bilir” dedi.
Bölgesel potansiyelleri izlerken, önemli bir detaya dikkat çekti Gingell. Buna göre depolama pazarı gelişmiş pazarlarda tek haneli büyüme rakamları ile yetinirken, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 15-20 oranlarında büyüme rakamları görülüyor. “Hatta depolama sektörü bile bir bütün olarak bu kadar hızlı büyümüyor” detayını paylaşan Gingell, kendilerinin de depolama sektörünün geleneksel oyuncularından pazar payı alarak, sektörden hızlı büyüme gösterdiklerine dikkat çekti. Kendilerini farklı kılan başlığı “depolamada etkinlik’ olarak gösteren Gingell, “Çok fazla donanım almadan bu ihtiyacı karşılama odaklı çözümler sunuyoruz. Bir depolama şirketi olarak önceliğimiz bu. Çünkü maliyet hassasiyeti olduğunu biliyoruz ve çözüm de, yazılım odaklı. Veriyi etkili saklamayı sağlayan yazılımları sunuyoruz” dedi.
David Gingell’in dikkat çektiği gibi, verideki büyüme hızı asla dinmeyecek. Bu da kurumsal olarak stratejide gerekli düzenlemeleri yapmayı, verinin akıllıca yönetimine yönelik ihtiyacı öne çıkartıyor. Ama bir tarafta da, aynı hızda büyümeyen kurumsal BT bütçeleri var. Kasasındaki para sınırlı olan birçok şirket, danışmanlık desteği almadan, farklı depolama donanımları alarak bu kıt bütçenin suyunu çekmesine yol açabiliyor. “Oysa işin temeli çözüm” diyen Gingell, sürekli büyüyen veriyi şirkete ve sektöre en uygun biçimde depolamak için ‘doğru araştırma’ yapılması gerektiği kanısında.