Küresel konuşmacılar zirveden seslenecek
Bu yıl Vodafone ana sponsorluğunda, beş bakanlık, BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) ve pek çok STK’nın desteğiyle İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde 11-13 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek olan ICT Summit Eurasia Bilişim Zirvesi, bu yıl da çok önemli küresel konuşmacıları ağırlayacak. Zirvenin konuk edeceği isimler arasında son yıllarda tüm dünyada adından sıkça söz edilen, bir araştırmacı, yazar ve düşünür olan Charles Eisenstein olacak. Eisenstein, zirve çatısı altında İstanbul buluşmasında yapacağı konuşma ile paraya dayalı ekonomik sistem ve ilişkileri, yeniden sorgulamaya zorlayacak. Alcatel Lucent Bell Laboratuvarları Başkanı Dr. Jeong- Hoon Kim, IBM Araştırma Birimi Başkan Yardımcısı ve Zürih Laboratuvarı Direktörü Dr. Matthias Kaiserswerth de zirve konuşmacıları arasında yer alacak.
“Yaşananlar insanlığı yeni bir çağ dönümüne götürecek bir tür doğum krizi”
Armağan Ekonomisi teorimin ortaya çıkışı, ekonomi disiplininin konuya bütünüyle yanlış yaklaştığını fark etmemle başladı. Bu düzende de iki temel aşama görüyorum. İlkinde değiş tokuş biçimlerini tedavüle sokarak, paranın hayatımızda oynadığı rolü azaltmak gerekiyor. İkincisinde ise, paranın doğasını değiştirecek, onun daha fazla armağan niteliği kazanmasını sağlayacak bir dönüşüm gerekli. Paranın yaratılması ve dolaşıma sokulması için kullanılan yöntemleri değiştirerek bu dönüşümü sağlayabiliriz. Daha şimdiden
internet üzerinde hızla büyüyen müthiş bir armağan ekonomisi var. Teknoloji, insan emeğini çok daha farklı ve yenilikçi biçimlerde örgütleyebilmemizi ve armağan ve ihtiyaç arasındaki ilişkinin dogrudan ve paraya gerek kalmadan kurulabilmesini sağlıyor. Çevremizi saran bütün krizler, her biri çok daha büyük bir sürecin birer parçası. Hepsi birlikte, insanlığı yeni bir çağ dönümüne götürecek bir tür doğum krizini ifade ediyor. Bu doğum sürecine nasıl katılabiliriz? Bu muazzam geçiş aşamasının doğası nasıl bir şey? gibi noktalara değineceğim.
“Teknoloji eğilimine değineceğim”
“İlk bahsedeceğim konu Nano sistemler olacak. Bahsedeceğim bir diğer konu exascale bilgi işlem olacak. Dünyanın en hızlı süper bilgisayarı bugün 16 petaflop hızında çalışıyor ve bir sonraki büyük adım bir exaflop olacak. Exascale teknolojisi ile kişiselleştirilmiş tıp ve yeryüzündeki tüm iklimleri kilometrelere haritalama gibi şeylere ulaşmak ve dünyayı etkileyen değişiklikleri daha iyi anlayabilmek mümkün olacak. Bir diğer konu ise 2020 yılına kadar, dünyada 50 milyar birbiriyle bağlantılı cihaz olacak. Bununla baş edebilmek için saniyede yüzlerce gigabayt işleyebilen ve mikrosaniyede karar verilmesini destekleyen sistemlere ihtiyaç olacak. Bireyler olarak, kendimizi bu teknolojilerin nasıl çalıştığına ilişkin eğitmemiz gerekiyor ki toplum içerisinde onları kullanırken rahat edebilelim.”
“Kuralları ve alışılmış fikirleri değiştirmeliyiz”
“Şirketler ve bireyler için “Yaratıcı Aklın” ana özelliklerinden bahsedeceğiz. Özlemleri, büyük bir fikri, ve risk alma niyeti olan kişi bu yolda önemli bir yol almış demektir. Anahtar ilk adımları atabilmektedir, bu da yenilikçi fikrin geliştirilip bir iş planı haline getirilmesi anlamına gelir. İlerledikçe kimsenin başaramadığı bir şeyi bulur ve yenilik fırsatını yakalarsınız. Bir gereksinime yanıt veren ve değişim yaratan her teknoloji yeni gereksinimler yaratır. Endüstri olarak bugünün teknolojilerinin yarattığı yeni isteklere yanıt vermeliyiz. Karmaşıklığı artan bilişim teknolojileri ve günlük yaşamımızı etkileyen veri artışı gibi. Yapabileceklerimizin sınırları gibi konulara odaklanmalıyız. Aynı zamanda alışılmış fikirleri değiştirmeliyiz.”
Yeni iş ve hizmet modeli bulut bilişim zirvede tartışılacak
Zirvenin bu yıl ele alacağı önemli başlıklardan biri de; bilişim dünyasının yeni iş ve hizmet modeli olan “bulut bilişim” olacak. EMC/Arena, MedNautilus ve Vodafone’nun forum sponsorları arasında olduğu “Bulut Bilişimde Sonraki Adım” Forumu, iş ve teknoloji sunumlarının yanı sıra “Şirketiniz Bulut Bilişime Hazır mı?” başlıklı THY, İGDAŞ, Google, MNG, EMC ve MedNautilus yetkililerinin yer aldığı bir panele de ev sahipliği yapacak. Etkinlikte Vodafone İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Jorge Fernandez de bir sunum gerçekleştirecek.
“Bulut bilişim eğilimi ve getirdiği yeni fırsatları birlikte göreceğiz”
“Bulut bilişim önemli fırsatlar ve yeni iş alanları vaat ediyor. Konferans, servis sağlayıcıları, sistem bütünleştiricileri, üreticileri ve son kullanıcıları aynı platformda buluşturarak bulut bilişimin getirdiği yeni fırsatları birlikte görebilme ve değerlendirme olanağı sağlayacak. MedNautilus konferansı, Türkiye’de bulut bilişim iş ortaklığı ekosisteminin gelişimi ve pazarın büyümesine yönelik çok önemli bir iletişim platformu olarak görmekte. Zirvede de bulut bilişim iş ortaklığı ekosistemi için ne gibi yeni iş fırsatları vaat ediyor?, Kritik başarı faktörleri ve yetkinlikler nelerdir? gibi konulara değineceğiz.”
“Bulut bilişimle şirketlerin teknolojiye erişiminin kolaylaştığını vurgulayacağız”
“Bulut bilişim, kurumların ve bireylerin günlük yaşamlarının önemli bir parçası haline gelmiş durumda. KOBİ’ler, bütçe kısıntıları dolayısıyla teknolojik altyapı yatırımı yapamıyor, daha büyük ölçekteki kurumlarla eşit rekabet koşullarına sahip olamıyorlar. Biz, Vodafone İş Ortağım Kırmızı Bulut ile KOBİ’lerimize sunduğumuz yüzde 95 tasarruf avantajı ve akıllı iş yapma biçimlerinin yanında, aynı zamanda teknolojiye erişimde fırsat eşitliğinin de kapılarını açıyoruz. Bu kapsamda bulut bilişim hizmetlerimizi Vodafone İş Ortağım Kırmızı Bulut çatısı altında topladık. Zirvede vereceğimiz önemli mesaj da bulut bilişimle hangi ölçekte olurlarsa olsun şirketlerin teknolojiye erişiminin kolaylaştığı olacak.”
“Şirketler, bu platform aracılığı ile iş dalları kapsamında eşleşebilecek”
“Mobilera olarak, Bilişim Zirvesinin web sitesine bütünleşik olarak çalışan bir işbirliği platformu tasarladık ve geliştirdik. Şirketlerin kendi profillerini bırakıp, aradıkları şirket profilini tanımlayıp sorgulayabildikleri bu platformun en temel özelliği, zirveye katılan şirketlerin, bu platform sayesinde birbirleri ile sürekli iletişim halinde kalabilmelerini sağlaması. Katılımcı şirketler, bu platform aracılığı ile iş dalları kapsamında eşleşebilmekte ve kategori ve lokasyon bazlı arama da yapabilmekte. Platform sayesinde şirketler, sanal toplantı odalarını kullanarak yapacakları şirket toplantılarını önceden ayarlayabilecekler.”
Uluslararası işbirliklerine yönelik eşleştirme toplantıları için geri sayım başladı
Zirve bu yıl, buluşturma eşleştirme toplantıları ile ulusal ve uluslararası işbirliklerine ivme kazandırmaya hazırlanıyor. Ekonomi Bakanlığı, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) ve İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (TET) destekleri, Yazılım Sanayicileri Derneği’nin (YASAD) deneyimleri ve Mobilera’nın sağlayacağı teknolojik altyapı ile güçlenen Buluşturma Eşleştirme Toplantıları, katılımcıların ticaret bağlantılarını artırmak için zirve boyunca gerçekleştirilecek. Bu yıl 30 ülkeden gelmesi beklenen katılımcılarla daha geniş kitlelere ulaşması hedefleniyor.
İlk kez e-ortamda randevulaşmaya olanak tanıyacak Buluşturma Eşleştirme Toplantıları’na katılım için http://matchmaking.bilisimzirvesi.com.tr linkinden kayıt yaptırılabiliyor.