Küresel mobil kullanımı
ITU’ya göre 2009 yılında mobil telefon sayısı 4.6 milyara ulaştı.
On yıl önce dünyada kullanılan mobil telefonların sayısı 500 bin dolayında iken bu sayı Uluslararası Telekomünikasyon Birliğine (ITU) göre 2009 yılının sonunda 4.6 milyara ulaştı. Bu yılın sonunda ise mobil telefon abone sayısının 5 milyarı bulması bekleniyor. Bazı zengin ülkelerde abone sayısı ülke nüfusunu aşıyor. Fakir ülkelerde bile nüfusun yarısına yakını mobil telefon kullanıyor. Bazı uzmanlar mobil telefonda rastgele tıklanan bir numara ile dünyada herhangi bir mobil telefon sahibine bağlanma olasılığının yüzde otuz olduğunu belirtiyorlar.
Tarifeler ucuzladıkça konuşma süresi de uzuyor. GSM grubuna göre 2000 yılında bir mobil telefon kullanıcısının aylık konuşma süresi ortalama 174 dakika iken bu süre 2009 yılının başında 261 dakikaya çıktı. Buna göre mobil telefonda dünyada konuşma süresi bir ayda 1.2 trilyon dakikayı aşıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) göre Türkiye’de bir aylık konuşma süresi 2009 yılının son üç aylık döneminde ortalama 189 dakika oldu. Böylece Fransa (253 dakika ) ve İrlanda’dan (226 dakika) sonra ülkemiz Avrupa’da mobil telefonla en çok konuşan üçüncü ülke oldu. Mesaj konusunda henüz belirlenen bir veri sağlanmamış ise de Amerika’da yapılan bir hesaba göre bu ülkede atılan mesaj sayısı bir yıl öncesine göre üçe katlanarak 2008 yılında 1 trilyonu aştı.
Şimdi internet bağlantısı ve yüzlerce uygulama ile akıllı telefonlar mobil iletişimde yeni bir dönemi başlatmış bulunuyor. Bu tür telefonlar geçen yıl satılan mobil telefonların yüzde 13’ünden fazlasını oluştururken bazı analistlerin hesaplarına göre 2015 yılında satılacak mobil telefonların çok büyük bir bölümü akıllı telefon olacak.
Mobil telefon kullanımında görülen eğilimler ülkelerin kültürlerine ve yaşam biçimlerine göre değişkenlik gösteriyor. 1990’lı yılların başında Amerika ve İskandinav ülkeleri mobil telefonların kullanılmaya başlandığı ilk ülkeler olsa da Japonya ilerki yıllarda mobil interneti ilk kullanan ülke olarak mobil iletişim için model oldu. 1999 yılında Japonya’nın en büyük operatörü NTT mobil internet hizmeti olan i-mode ile yepyeni bir hizmet dönemini başlatarak bu ülkenin bu alanda öncü olmasında en büyük rolü oynadı. Japonya mobil telefon kullanımında önde gelen ülkelerden biri olurken kişilerin diğerlerine olan saygıları nedeniyle yüksek sesle konuşmadıkları ve toplu taşıtlarda ise bu cihazları kesinlikle kullanmadıkları görülüyor. 2002 yılında ayda 181 dakika mobil telefon kullanan Japonların 2009 yılındaki kullanım süresi dünya ortalamasının yarısı 133 dakikaya inerken dünyanın en fazla mesaj atan (ayda ortalama bin adet) Endonezyalı kullanıcılardan daha fazla mesaj attıkları hesaplanıyor. Japonya’da en çok mesaj atanlar “baş parmak kuşağı” adı verilen gençler oluyor.
Rekor Porto
Rikolularda
Ayda 89 dakika ile Avrupa ülkeleri arasında en az konuşan ülke de Almanya. Amerikalıların ise aylık konuşmaları beklenmedik bir düzeyde ayda 788 dakikayı buluyor. Ancak abonelerin başka aboneler tarafından aranması da ücretlendirildiği için bu süreye bu tür aranma da dahil. Birçok eyalette araba kullanırken mobil telefon kullanmak yasak olmadığından Amerikalılar konuşmalarının büyük bir bölümünü taşıtların içinde yapıyorlar. Şimdilik mobil telefon konuşma süresinin rekoru Porto Rikoluların elinde. Ayda ortalama 1875 dakika konuşan bu küçük adanın 4 milyon nüfusunun büyük bir çoğunluğu ayda 40 dolar karşılığı Amerika’da yaşayan hemşerileri ile sınırsız konuşuyorlar.
Mobil telefon seçimine gelince Avrupa’da en ucuz mobil telefonu Belçikalılar kullanırken en gösterişli ve pahalı telefonları İtalyanlar kullanıyor. Çinliler ise “Nckia” ve “Sumsung “ adları ile satılan sahte ve çok ucuz telefonları tercih ediyorlar. Manyetik alan ile ilgili sağlık sorunu konusunda karşı en duyarlı olanlar Yunanlılar ve İtalyanlar. Avrupa Komisyonu tarafından yaptırılan bir araştırmaya göre Yunanlıların yüzde 86’sı ve İtalyanların yüzde 69’u bu sorunu çok ciddiye alırken bu oranlar İngiltere’de yüzde 51, Almanya’da yüzde 35 ve İsveç’te ise sadece yüzde 27. Bu nedenle tepkileri azaltmak amacı ile İtalya’nın birçok yerleşim bölgelesinde kurulan baz istasyonlar süslerle ve özel tasarımlarla kamufle ediliyor.
Sayısal teknolojiler hızla değiştikçe bu teknolojiler ile oluşan davranışlar da ülkelere göre değişiyor. Mobil telefon üreticileri de ilgili uzun vadeli planlarını ve araştırmalarını bu gelişmelere göre yaparak şimdiden geleceğe hazırlanıyorlar.